07.05.2012. / 12:05

Autor: Nacional.hr

Čačić:

Brodogradilišta će graditi vjetroelektrane

"Mi smo već stavili za sve investitore posebnu stimulativnu tarifu pod uvjetom da se platforme i vjetrolektrane kod nas proizvode", rekao je o toj temi

Radimir Čačić (Pixsell)Radimir Čačić (Pixsell)Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić govorio je u intervjuu za Novi list o planovima Vlade što se tiče brodogradnje, propisima i odredbama EU vezanim uz energetiku te najavio megaprojekt vjetroelektrana na platformama u Jadranu koje bi se izrađivale u brodogradilištima.

Ministar je odmah izjavio kako prošla Vlada na području brodogradnje nije učinila ništa. "Brodogradnju smo naslijedili kao jedan sustav, gdje se naoko puno radilo, a u stvari se godinama nije događalo ništa. Najjači napor prethodna Vlada ulagala je na to da bude uvjerljiva u dojmu kako nešto radi i to je bila jedna predstava za javnost. U stvari nisu činili ništa, niti su to željeli. Samo su prema EU slali informacije koje su željeli čuti o tome da imaju plan privatizacije, partnera", rekao je.

Što se tiče brodogradilišta Kraljevica, tamo će uskoro biti imenovan ugledni stečajni upravitelj oko kojega su se svi složili. Vlada je odredila da će radnici zaposleni u Kraljevici dobiti sve plaće prije stečaja, dok otpremnine neće biti na bazi stečajnog zakona. "Osobno sam predložio, a Vlada je prihvatila, da se ljudima da maksimalna otpremnina po kolektivnom ugovoru. Moramo u idućih desetak dana odraditi sa stečajnim upraviteljem pregovore s kupcima, jer su u škveru dvije novogradnje", izjavio je dodavši kako će se sve riješiti za desetak dana, a stečaj bi trebao trajati godinu dana.

Nastavio je kako je 3. maj u paketu s Brodotrogirom ‘neobična ptica', ali ističe kako brodogradilišta imaju ugovorene kapacitete do ožujka iduće godine, za razliku od Brodosplita i kako će prije 1. srpnja 2013. godine biti privatizirana.

Najavio je promjenu pristupa brodogradnji i povezao ju s energetikom, upozorio je na odredbe EU-a vezane uz energetiku. "Mi moramo ispoštovati agendu 20:20:20, jer ćemo u suprotnom platiti goleme penale. Tu nemamo izbora. U toj agendi imamo šest komponenti: 1200 megavata vjetra, 45 megavata solarne energije, 140 megavata u kogeneraciji biomase, 40 megavata komunalni otpad, 20 megavata geotermalna energija uz male hidrocentrale od 10 do 100 megavata. Kod solarne energije u sedam godina se nije napravilo ništa, odnosno samo 500 kilovata, što je investicija od milijun eura", kazao je i najavio proizvodnju vjetroelektrana u brodogradilištima, koje bi se smjestile na platformama na otvorenom moru.

"3. maj, Viktor Lenac, Brodosplit i drugi tu apsolutno imaju otvoren prostor. Imamo situaciju kod postojećih vjetroelektrana da često ni temeljni kamen nije iz Hrvatske, već je transportiran izvana. Nema niti jednog šarafa iz Hrvatske. Sada ćemo ići na poticaj proizvodnje u Hrvatskoj. To su i naša brodogradilišta, koja se također moraju pripremiti za iskorak u te proizvode, što će opet biti i dio njihova procesa restrukturiranja. Mi smo već stavili za sve investitore posebnu stimulativnu tarifu pod uvjetom da se platforme i vjetrolektrane kod nas proizvode", rekao je o toj temi.

Otkrio je kako je svakog dana u Ministarstvu gospodarstva toliko odluka, sastanaka, događaja, predstavnika međunarodnih tvrtki.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.05.12. 22:07

Zašto ne bi gradili svemirske brodove. Čačić Shutle-ove?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika