07.05.2012. / 13:23

Autor: Nacional.hr

Pad eura

Euro je pao u odnosu na dolar na 1,295 što je najniža vrijednost od siječnja, dok je odnos prema funti najniži u zadnje tri godine

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzbori u Grčkoj i Francuskoj utjecali su na pad eura u odnosu na funtu i dolar, piše BBC.

Pobjeda koalicije grčkih političkih stranaka koje se zalažu za isplatu paketa financijske pomoći i novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji se zalaže za ekonomski rast potaknuli su sumnje prema europskim planovima štednje.

Euro je pao u odnosu na dolar na 1,295 što je najniža vrijednost od siječnja, dok je odnos prema funti najniži u zadnje tri godine. Pad vrijednosti primjećen je i na europskim burzama, na što je utjecala objava podataka o nezaposlenosti u SAD-u. Cijene dionica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri i pol mjeseca, pariški CAC u 9,30 sati bio je na gubitku 1,35 posto, a frankfurtski DAX 1,91 posto.

Istovremeno skočile su rate kredita na dugove europskih vlada, isto zato jer su investitori izgubili povjerenje. Tako su se rate na grčke obveznice skočile na 22,2 posto, a na francuske na 2,84 posto.

Koalicija Siriza, koja se protivi mjerama štednje, dovodi u pitanju dosadašnju ekonomsku politiku Grčke koja je uključivala rezove u potrošnji, povećanje poreza i smanjenje broja državnih zaposlenika. Justin Harper iz IG Markets ističe kako bi svi ‘dosadašnji napori mogli biti uzaludni' i kako očekuje ‘istinski pritisak na burzama sljedećih dana'.

Postoji zabrinutost hoće li novi francuski predsjednik Hollande nastaviti započetu suradnju, po pitanju rješavanja krize eurozone, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Neki analitičari naglašavaju kako se oni nalaze na suprotnim polovima i kako se neće moći o ničemu dogovoriti.

Kreditna agencija Standard & Poor's koja je, podsjetimo, u siječnju srušila kreditni rejting Francuske, istaknula je kako izborni rezultati neće imati utjecaj na kreditni status te zemlje.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 09.05.12. 06:43

Samo budala se raduje
.........................................
Dok pili granu
........................................
Na kojoj sjedi !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika