Objavljeno u Nacionalu br. 860, 2012-05-08

Autor: Dragan Đurić

Bitka za HDZ

Milinović će podmetati favoritu Karamarku

U izborima za predsjednika HDZ-a nije lako biti glavni kandidat, ali Tomislav Karamarko nema jakih neprijatelja koji će mu u zadnji tren uništiti planove, kao što su nekoć bili Ivo Sanader i Vladimir Šeks

Darko Milinović i Tomislav Karamarko glavni su akteri u borbi za predsjednika HDZ-aDarko Milinović i Tomislav Karamarko glavni su akteri u borbi za predsjednika HDZ-a"Milijan Brkić, ključni savjetnik Tomislava Karamarka, nije se sastao s Ivom Sanaderom kako je na naslovnici objavio Jutarnji list, tvrde u Karamarkovu stožeru. Brkić je prošao pokraj stola za kojim su sjedili Sanader i njegov odvjetnik Goran Sulić, a kako je otprije poznavao Sulića, samo ga je u prolazu pozdravio. Bilo je to na javnom mjestu – u "Cro pubu", ugostiteljskom objektu u vlasništvu sina Vice Vukujevića, danas ustavnog suca, a nekoć proskribiranog HDZ-ova političara. Zašto je netko taj slučajni susret pretvorio u konspirativni sastanak u Karamarkovu izbornom stožeru, ne mogu objasniti. Očito je da se predizborna kampanja u HDZ-u zahuktava", objašnjenje je koje je u ponedjeljak za Nacional ponudio bliski Karamarkov suradnik.

A KARAMARKO, iako je prošle subote promašio ulazna vrata središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, u službeni dio kampanje na unutarstranačkim izborima u HDZ-u krenuo je kao izraziti favorit. Tu mu ulogu nije dodijelio samo niz uglednih stranačkih ljudi, među kojima su i petorica bivših ministara. Otvorenu su mu potporu dali Božidar Kalmeta, Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković, Jasen Mesić, Ivan Jarnjak. U tom su društvu i Dubravka Šuica, saborska zastupnica i bivša gradonačelnica Dubrovnika, Davor Stier, bivši ključni savjetnik Ive Sanadera i Jadranke Kosor. Osim što smatra važnim što je na svoju stranu dobio Kalmetu, Karamarko ključnim za uspjeh smatra to što je prošlog tjedna dogovorio suradnju s predsjednikom dalmatinskog HDZ-a Antom Sanaderom, kojega je kandidirao za svog zamjenika u budućem stranačkom vodstvu.


I TELEFONSKA ANKETA agencije Preclarus komunikacija, provedena na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika, dala je prednost Karamarku, ponajprije u odnosu na drugoplasiranu Jadranku Kosor. Omjer je 45,5 posto za Karamarka prema 22,6 posto za Jadranku Kosor. Poredak ostalih sudionika predstojeće izborne utrke u HDZ-u je sljedeći: Darko Milinović 15,5 posto, Drago Prgomet 7,2, Milan Kujundžić 4,9, Domagoj Milošević 4,3 posto. Prema riječima samih anketara, istraživanje je provedeno među članovima HDZ-a pa je utoliko vjerodostojnije. Da su toga svjesni i ostali sudionici, pokazuje podatak da svi listom ističu da će o novom predsjedniku HDZ-a odlučivati 2200 izaslanika na saboru HDZ-a 20. svibnja, a ne ugledni HDZ-ovci ili ankete. Karamarka je najžešće napao Milinović, prepoznavši u njemu najodgovorniju osobu za zastrašujeće razmjere korupcije što se razmahala u Hrvatskoj.

KAD SAM NEDAVNO Karamarka podsjetio da mi je uoči parlamentarnih izbora potkraj 2003. rekao da je "za Hrvatsku jedini pravi izbor Sanader", odgovorio mi je: "Točno, ali tada nisam znao kolika je Sanader lopina." Upravo je na tu točku njegova "neznanja" prošle subote zaigrao i Milinović. Tvrdi da nije na vrijeme krenuo u borbu protiv nje i raščišćavanje situacije. Karamarko je morao biti upućen u sve po prirodi svog posla za koji je bio zadužen u Vladi, tvrdi Milinović. Bio je, najprije, šef obavještajne službe, a potom i ministar unutarnjih poslova. Na sve to Karamarko je, prema Milinoviću, trebao reagirati kudikamo prije. Karamarko je odgovorio suzdržano: u borbu protiv korupcije mogao je krenuti tek kad je dobio za to potrebne instrumente. A to je bilo onda kad je postao ministar unutarnjih poslova. Kao šef obavještajne službe mogao je dostavljati informacije, saznanja, procjene, analize, ali ne i pokretati operativne akcije. Istodobno, teško je povjerovati u to da bi uopće mogao i preživjeti na čelu hrvatskih obavještajaca da je bivšeg premijera Sanadera redovito izvještavao o tome do kakvih je spoznaja došao istražujući njegove sumnjive poslove. Obavještajcima nije baš ni najuputnije istraživati prve ljude u državi, barem dok su na vlasti.

U TU SE ANTIKORUPCIJSKU priču, doduše, ovaj put diskretno, umiješala i Jadranka Kosor. Ona je, posve logično, samo podsjetila da od te danas toliko razvikane kampanje protiv korupcije u Hrvatskoj ne bi bilo ništa da nije bilo nje. Da ona nije tu akciju, najprije, odobrila, a potom i poduprla. Učinila je to kao predsjednica Vlade, a bez tog "instrumenta" ni Karamarko kao ministar unutarnjih poslova ne bi mogao previše napraviti. Kako god bilo, i ta "zakašnjela" Karamarkova akcija bila je važna kockica u mozaiku koji je pridonio otvaranju vrata ulasku Hrvatske u Europsku uniju "indikativnog datuma" – 1. srpnja 2013. Neovisno o tome tko je za to bio najzaslužniji, o čemu će rasprava, po svemu sudeći, biti nastavljena. Optuživši Karamarka, Milinović je, doduše, previdio da ni on sam nije nevin s obzirom na zastrašujuće razmjere Sanaderove korupcijske hobotnice o kojoj danas svakodnevno izvješćuju hrvatski mediji. Neovisno o tome je li Milinović iz crnih fondova HDZ-a uzeo 200.000 kuna, kako ga optužuju, ili "samo" 70.000 kuna, koliko sam priznaje, je li taj novac bio namijenjen za obnovu crkve ili ne, HDZovom se blagajnom poslužio kao samoposluživanjem, premda uz dozvolu odozgo, od danas proskribiranog Sanadera. No ta vrsta Milinovićeva previda uobičajena u HDZ-u, sastavni je dio začudnog svijeta politike, pa onda i svih predizbornih kampanja, uključujući i unutarstranačke.

Ivan Domagoj Milošević nema puno šansi u izbornoj utrciIvan Domagoj Milošević nema puno šansi u izbornoj utrciUNATOČ KARAMARKOVOJ trenutačnoj prednosti, ljudi iz njegova štaba u zagrebačkom hotelu "Panorama" još uvijek strepe nad neizvjesnošću konačnog rezultata izborne utakmice u najsnažnijoj oporbenoj stranci. Premda se mislilo da je Karamarko za ove izbore angažirao velik krug suradnika i sljedbenika, taj se tek kasnije počeo širiti. Sam start mu je bio skroman. Glavni suradnik bio mu je bivši zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić. On se pročuo nakon pražnjenja jezera u toku rijeke Krke u potrazi za tijelom nestale Antonije Bilić. Dok je Karamarko obilazio jedne lokalne ogranke HDZ-a, u druge je kao svog pouzdanika slao Brkića. Druga važna suradnica u Karamarkovu timu bila je Davorka Bošnjak. Premda je ona relativno nepoznata široj javnosti, vodila mu je odnose s javnošću, ali koordinirala rad u stožeru. Uz nju u hotelu Panorama bile su i dvije djevojke, koje su obavaljale tehničke poslove. Kako je Davorka Bošnjak u stožeru Karamarka bila i glavna osoba zadužena za kontakte, ona je prva uočavala i kako mu raste popularnost. Pozivi u stožer članova HDZ-a koji su Karamarku počeli nuditi suradnju množili su se geometrijskom progresijom. Davorka Bošnjak dugo je radila u središnjici HDZ-a dok joj, navodno, Sanaderova ekipa nije dala otkaz. Snašla se otvorivši agenciju za organizaciju događanja. Jedna od važnih aktivnosti bila joj je i organizacija vjenčanja, pa su joj po savjete često dolazili i mladenci. Ona je danas glavna savjetnica za medijske nastupe i prezentaciju Tomislava Karamarka, a pripremila je i kolektivni dolazak Karamarkova tima na predavanje kandidature u središnjcu HDZ-a. Davorka Bošnjak i Karamarko upoznali su se tek nedavno kad je krenuo u kampanju.

NEPOSREDNO UOČI prve konferencije za novinare, na kojoj je trebao objaviti svoju kandidaturu, Karamarko se među novinarima raspitivao mogu li mu preporučiti nekoga tko bi najavljivao njegove medijske nastupe. Jedan mu je od sugovornika spomenuo da ima jedna žena u HDZ-u, koja ima neku vrstu PR agencije. Poslije je Davorka Bošnjak proširila svoj utjecaj preuzevši u cijelosti vođenje stožera, dok je Karamarko u kampanju krenuo sam, obilazeći ogranke na terenu. Taj mu posao nije bio nepoznat, jer je na podjednak način obilazio teren i kad je vodio izborni stožer bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću na izborima 2000.

KARAMARKO, KOJI JE nakon tih predsjedničkih izbora bio i čovjek od njegova najvećeg povjerenja, pa je kao predstojnik u prvo vrijeme vodio i njegov ured, poslije se razišao s Mesićem. No on je i tada, kao šef Mesićeve predizborne kampanje, obilazio HDZ-ovo biračko tijelo, koje mu je bilo blisko, jer je i sam bio među osnivačima HDZ-a. Zapravo, tada je, zajedno s Mesićem, pridobivao HDZ-ove birače, jer mu je oporbene osiguravalo već to što je bio oporbeni kandidat. Danas u Karamarkovu stožeru postoji i jasna spoznaja da u izborima za predsjednika HDZ-a nije lako nositi epitet izbornog favorita. Ni nakon smrti predsjednika Tuđmana favorit na unutarstranačkim izborima nije pobijedio, nego se odnekud pojavio malo poznati Ivo Sanader. Izraziti favorit bio je Ivić Pašalić, najmoćniji Tuđmanov savjetnik. Za Sanaderovu pobjedu navodno je bila presudna potpora Vladimira Šeksa, koji je danas na suprotnoj strani, do kraja je ostao iza kandidature Jadranke Kosor. Osvrnuvši se na mogućnost poraza favorita Karamarka na ovim unutarstranačkim izborima, njegovih bliski suradnik tvrdi da je takva opcija danas upitna: danas Šeksu ne može pomoći Branimir Glavaš, koji je, prema svom priznanju, lažirao rezultate izbora u korist Sanadera. Sanader je tada preuzeo vodstvo u HDZ-u na valu očekivanih promjena. Ta zastava očekivanih promjena u HDZu u rukama je Karamarka, tvrdi Nacionalov sugovornik iz HDZ-a.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
23/2/12

cookiese, 08.05.12. 17:21

Jedan je lopov i kriminalac,a drugi izdajnik Hrvatskog naroda.i sada ti biraj? bolje da se i karamarko i milinović pokriju po ušima jer i jedan i drugi su odgovorni za sve kriminalne radnje koje su se dogodile u hdz-u.


registracija
2/4/12

ivanka78, 08.05.12. 17:27

Dva najantipatičnija kandidata se međusobno sukobe.Bit će zanimljivo gledati špijuna Karamarka sa jedne strane i ramba sa druge strane.Činjenica je da Karamarko ubire političke poene jednom perfidnom taktikom kojom se služio i Milanović sad prije izbora.Što manje pojavljivanja u javnosti to bolje za njega.Žalosno


registracija
27/3/12

Opar, 08.05.12. 17:32

Niti jedan niti drugi ne bi HDZ vratili na pravi put.nismo do sada ništa čuli od karamarkovog plana i programa,a Milinovića smo imali nesreću gledati više godina kako vodi zdravstvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika