08.05.2012. / 13:02

Autor: Nacional.hr

Presedan težak 4 milijuna kuna

Banka je četiri godine naplaćivala kamatu od nevjerojatnih 28 posto iako je u istom razdoblju kamata zakonski mogla biti najviše 15 posto

Foto: Marko Prpic/PIXSELLFoto: Marko Prpic/PIXSELLČak je 11 godina bilo potrebno da hrvaski sud donese pravomoćnu presudu u slučaju Alana Ivaniševića protiv Zagrebačke banke. On je tužbu podigao jer mu je ta banka četiri godine naplaćivala kamatu od nevjerojatnih 28 posto iako je u istom razdoblju kamata zakonski mogla biti najviše 15 posto.

Kako piše Slobodna Dalmacija, ta bi presuda mogla postati sudski presedan i otvoriti put za nove kolektivne tužbe građana protiv banaka.

Naime, spor između Zagrebačke banke i Ivaniševića seže u 1999. godinu, a iako je dobio pravomoćnu presudu od banke nije uspio naplatiti ni jednu kunu. A cijela je priča počela kada je Ivanišević 1996. godine podigao kredit od 1,6 milijuna maraka u klagenfurtskoj banci Zveza i osigurao ga jamstvom Zagrebačke banke kojoj je pak jamčio vlastitom nekretninom i 800 tisuća maraka ušteđevine.

Kako u jednom trenutku više nije mogao plaćati kredit, Zagrebačka banka aktivirala je jamstvo i otplatila ga umjesto njega.

Ivanišević ističe kako se i preplatila jer je od siječnja 2001. godine odlukom Uprave odredila kamatnu stopu po dospjeću od 28 posto. U siječnju 2006. godine kada je banka u potpunosti isplaćena prodajom nekretnine u vrijednosti 6,5 milijuna kuna, Ivanišević računa, banka ga je oštetila za tri milijuna kuna. Tomu je pridodao i kamate čime se dug banke popeo na četiri milijuna kuna.

U Zagrebačkoj banci se pak brane kako je Ivanišević bio neuredan dužnik zbog čega su bili prisiljeni pokrenuti sudski postupak radi naplate. No, Ivanišević ističe kako se nepodmireno dugovanje naplaćuje isključivo kroz sudski ovršni postupak.

Cijela je priča time zanimljivija što bi mogla postati presedan u tužbama protiv drugih banaka koje su svojevoljno podizale kamate koje su prelazile one maksimalno zakonski propisane.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika