08.05.2012. / 13:47

Autor: Hina

Psihopati imaju jedinstvenu strukturu mozga

Znanstvenici koji su skenirali mozak muškaraca osuđenih za ubojstva, silovanja i druge nasilne zločine pronašli su najsnažnije dokaze do sada da psihopati imaju strukturne abnormalnosti u mozgu, odnosno manje sivih stanica u dijelu mozga koji pomaže razumijevanju tuđih emocija.

Mozak psihopata jednostavno je drugačijiMozak psihopata jednostavno je drugačijiZnanstvenici koji su skenirali mozak muškaraca osuđenih za ubojstva, silovanja i druge nasilne zločine pronašli su najsnažnije dokaze do sada da psihopati imaju strukturne abnormalnosti u mozgu, odnosno manje sivih stanica u dijelu mozga koji pomaže razumijevanju tuđih emocija.

Znanstvenici iz King's College London instituta za psihijatriju kažu da razlike u mozgu psihopate izdvajaju od drugih nasilnih zločinaca s antisocijalnim poremećajima ličnosti i od zdravih osoba koje nisu činile prekršaje.

Nigel Blackwood koji je vodio istraživanje kaže da korištenje skenova mozga radi identificiranja i dijagnostike te podgrupe nasilnih zločina ima važne implikacije za liječenje.

Istraživanje je pokazalo da psihopati koje karakterizira pomanjkanje empatije imaju manje sive tvari u područjima mozga važnima za razumijevanje emocija drugih osoba.

Znanstveni tim koristio je magnetsku rezonanciju kako bi skenirao mozak 44 nasilnika u Britaniji kojima je već dijagnosticiran antisocijalni poremećaj ličnosti, a zločini koje su počinili obuhvaćaju ubojstva, silovanja, pokušaje ubojstva i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Od njih 44, psihopata je bilo 17 i rezultati istraživanja pokazali su da mozak psihopata ima bitno manje sive tvari.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da kognitivna i bihevioralna terapija pomaže osobama s antisocijalnim poremećajima ličnosti no isti pristup ne bi djelovao kod psihopata s oštećenjima mozga.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 08.05.12. 14:15

"Imaju jedinstvenu strukturu mozga."
Pitam se da li su oni bolesni ili su samo "drugačiji"?


registracija
10/2/12

Hazu, 08.05.12. 15:45

kao mrvek npr


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika