08.05.2012. / 14:00

Autor: Nacional.hr

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

Predstavnica OESS-a za slobodu medije zabrinuta zbog HRT-ove prakse ušutkavanja kritički raspoloženih novinara

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPredstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti novinare koji su kritični prema stanju slobode medija u Hrvatskoj.

"Više je nego alarmantno da javni servis koristi tako drakonsku praksu ušutkavanja novinara", rekla je Mijatović. "Uloga javnog TV servisa trebala bi biti naglašavanje tema od javnog interesa, a urušavanje medijskih sloboda je bez sumnje važno pitanje, ključ svake demokracije i svakako ključ svakog neovisnog javnog medijskog servisa."

HRT-ova novinarka Elizabeta Gojan dobila je opomenu pred otkaz jer je 3. svibnja, na Dan slobode medija, dala intervju za Deutsche Welle o medijskim slobodama u Hrvatskoj. Prije toga je Gojan dobila opomenu jer je dala intervju u svojstvu predsjednice Izvršnog odbora ogranka HND-a na HTV-u. Maja Sever, novinarka i urednica emisije Hrvatska uživo, je također suočena s disciplinskim kaznama zbog navodnog neuravnoteženog odabira gostiju u emisiji.

"Razvoj događaja na HRT-u pokazuje da u Hrvatskoj uistinu postoji ozbiljan problem s percepcijom slobode medija i izražavanja. To nije način na koji bi se s kritikama u demokratskom društvu trebalo nositi, a najmanje bi tako trebao postupati neovisni javni medij", rekla je Mijatović.

"Apeliram na Upravu HRT-a da hitno preispita svoju zabrinjavajuću praksu da bi ponovo uspostavila atmosferu povjerenja i u odnosu na novinare i u odnosu na publiku.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 08.05.12. 14:28

Oni imaju pretplatu i njih ne brine gledanost emisija. Kada bi morali raditi i zarađivati od gledanosti, mislim da ih za mjesec dana ne bi bilo. Tu prvenstveno mislim na Upravu i njihove guzolisce.
Zapravo ne sjećam se kada je bilo nešto na toj televiziji osim ponekog filma da bi se pogledalo. Hloverka i njena frendica Čuljakica su me definitivno odbile kao i onaj lumen od Kovačevića.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.05.12. 16:01

Gdje je bio OESS kad je Račanova šestorka radila čistku 2000.? Pa nije valjda da su svi bili kompromitirani?

Čista sotonizacija i priprema za novu čistku! Po čemu jedan Goran Rotim zaslužuje stolicu Brune Kovačevića? Prošle godine je vodio emisiju za dan pobjede, 5. kolovoza! Onakovo vođenje emisije ne zaslužuje stres i bolovanje nego momentalno otkaz! Još malo pa će i Aleksandar Tijanić doći na tzv. HRT! Kriterij je očito što više pljuvanja po Hrvatskoj! To više nema veze sa unutarstranačkim obračunima!


registracija
22/4/12

nesolipamet, 08.05.12. 17:42

Jedno vrijeme smo tuđmaneđinu gledali prvih 10 minuta TVe dnevinika,poslije sanadera i jacu....i ptice na grani znaju da je HRT leglo kriminalaca......i to uglavnom desnih ,pa zar nije dosta te GAMADI?Vladali su 17 godina,sve uništili !!!!!!!!!!!!!!!! Do kada trebamo trpjeti tu mafiju?


registracija
6/4/12

elem, 08.05.12. 18:05

Da, je Račan tada napravio čistku, sada ne bi bilo Hloverka ,Kovačevića, Čuljakice i sličnih. Šteta što nije. Pa ovi gore nabrojani (oni su mala šačica) nijedan nije čist. Svaki od njih je ulovljen sa prstima u pekmezu. No, to se isto prima ovih zatucanih kao da gluhom vičeš dobar dan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika