08.05.2012. / 15:30

Autor: Nacional.hr

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Podršku prosvjednom pismu izrazile su brojne organizacije i udruge

IlustracijaIlustracijaNevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever, traži od Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora zaštitu novinarskih sloboda na HTV-u i riješenje krize upravljanja na HRT-u.

Podršku prosvjednom pismu izrazile su organizacije i udruge, Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava - BaBe!, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Platforma 112: Zelena akcija, Zbor istraživačkih novinara, Pravo na grad, Udruga za demokratsko društvo, Zagreb Pride, redakcija tjednika Novosti, Fade In - Fantastično dobra institucija, Srpski demokratski forum, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Mreža mladih Hrvatske, CESI, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za samozastupanje, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, "Projekt građanskih prava" Sisak, Iskorak, Sjaj - udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama, Mirovna grupa OAZA, Centar za građanske inicijative Poreč, Kulin ban - udruga za zaštitu ljudskih prava i nezakonito razvlaštenih dioničara Zagreb te Savez udruga stanara Hrvatske.

Organizirano je potpisivanje internetske peticije na internetskoj stranici change.org.

Svoju je zabrinutost situacijom na HRT-u izrazila i Europska federacija novinara koja u svom priopćenju ističe kako prijetnje dugogodišnjim novinarkama HRT-a vidi kao "opasno šikaniranje, što je pak prijetnja neovisnosti HTV-a i radu novinara koji govore o toj situaciji, koja je od iznimne važnosti za sve građane Hrvatske".

"Budući da je Ministarstvo kulture najavilo promjene Zakona o HRT-u koje bi mogle rezultirati novom Upravom u Uredništvom, bojimo se da su ove prijetnje ustvari osveta motivirana željom da se ušutka kritika postojećeg vodstva HTV-a, što je neprihvatljivo. Stoga tražimo da prestane zastrašivanje kolega i da se poštuje njihova uređivačka neovisnost. Smatramo da treba spriječiti otkaze tim priznatim profesionalcima", stoji na kraju priopćenja EFJ-a.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 09.05.12. 21:02

Malo ih je, jesu govna, ali što su se rasporedili...milina! Hrvatska se crveni!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika