08.05.2012. / 17:49

Autor: Nacional.hr

Sindikat 3. maja: Ne trebaju nam spinovi već pomoć i poslovi

Zabrinjava i neisplata napravljenog tankera za ‘Uljanik plovidbu', koji već skoro mjesec dana čeka da ga pulski brodar preuzme i plati

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)Glavni povjerenik Sindikata metalaca 3. maja, Juraj Šoljić, upozorio je kako brodogradilište radi sa 40 posto svojih proizvodnih kapaciteta i kako će za mjesec dana zbog nedostatka posla oko 140 ljudi u predobradi čelika ostati bez zaposlenja, piše Novi list.

Šoljić je prokomentirao Vladine napore i izjave oko rješenja pitanja brodogradnje.

"Od Vlade nam ne trebaju spinovi o investicijama već konkretna pomoć i realni poslovi", poručili su sindikalci uz transparent ‘Krepat, ma ne molat'. Povjerenik Sindikata ističe kako posao s vjetroelektranama zvuči ‘zgodno', ali naglašava kako to može biti samo ‘dodatni posao'. Dodaje kako je za realizaciju i prenamjenu kapaciteta potrebno ‘barem dvije godine', a brodogradilište hitno treba nove poslove.

Što se tiče najave rješenja situacije preko investicijskih fondova i Borislava Škegre, poručuje kako sindikat podržava ‘svaku inicijativu koja će popuniti slobodne kapacitete brodogradilišta'.

Iz sindikata Sindikata metalaca 3. maja osvrnuli su se na situaciju i budućnost brodogradilišta Kraljevica.

"Mi u 3. maju nećemo, a niti želimo zaraditi na novogradnjama Kraljevice za koje se sada traži tko će ih dovršiti i isporučiti brodovlasnicima. Imali smo jedno takvo iskustvo s tankerima koje smo preuzeli iz jednog talijanskog brodogradilišta i najbolje znamo koliko je to mučan i težak posao. Zato je najbolje rješenje da se te brodove pusti da ih odrade do kraja naše kolege iz Kraljevice koji imaju našu punu potporu", rekao je Šoljić.

Članovi povjereništva Sindikata metalaca Hrvatske upozoravaju Vladu da se ‘ne igra s 3. majem i sudbinom više od 2 500 obitelji jer će odgovoriti izlaskom na ulice'.

Zabrinjava i neisplata napravljenog tankera za ‘Uljanik plovidbu', koji već skoro mjesec dana čeka da ga pulski brodar preuzme i plati. Ugovorom bivše Vlade s 3. majem početkom 2009. godine dogovorena je izrada serije od četiri broda, dva tankera nosivosti 52 tisuća tona zadarska ‘Tankerska plovidba' uredno je platila. Dodajmo kako je ‘Uljanik plovidba' mjesecima otezala i oko isplate prvog broda. Izradu serije brodova financirali su 3. maj i Vlada, brodogradilište je uzelo kredit od 200 milijuna dolara, za kojeg je Vlada jamčila s državnim jamstvima.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika