03.05.2012. / 20:08

Autor: Nacional.hr

5. Suversive Festival

Putovanje u neku novu Europu

Nikola Devčić predstavio je ovogodišnja tiskana izdanja festivala te istaknuo da je ovogodišnji Subversive Festival u prospektu Svjetskog socijalnog foruma predstavljen kao jedan od najbitnijih ovogodišnjih događanja.

Vedran Hovat. Nikola Devćić, Srećko Horvat i Velimir GrgićVedran Hovat. Nikola Devćić, Srećko Horvat i Velimir GrgićNa netom održanoj konferenciji za novinare 5. Subversive Festival koji će se održati od 5. do 19. svibnja u kinima Europa i Tuškanac te u ZKM-u predstavili su direktor produkcije Nikola Devčić, direktor međunarodne konferencije i Subversive Foruma Srećko Horvat, član umjetničkog odbora Subversive Film Festivala Velimir Grgić te Vedran Horvat, voditelj zagrebačkog ureda Zaklade Heinrich Böll, višegodišnjeg partnera festivala.

Nikola Devčić predstavio je ovogodišnja tiskana izdanja festivala te istaknuo da je ovogodišnji Subversive Festival u prospektu Svjetskog socijalnog foruma predstavljen kao jedan od najbitnijih ovogodišnjih događanja.

Velimir Grgić je, predstavivši filmski program Subversive Festivala - Subversive Film Festival - zaključio da je ovogodišnje izdanje jedno od najboljih do sada. "Izbor igranih i dokumentarnih filmova u glavnom i popratnom programu varira od tematiziranja pobune, problema migracija, identiteta i žrtava moderne neoliberalne Europe do šaranja suvremenim latinoameričkim i feminističkim filmom, ali pri tome uvijek ostaje aktualan, zanimljiv, subverzivan i jednostavno izvrstan, savršen filmski kompas za putovanje Hrvatske u 'neku novu Europu'". Najavio je i svjetsku premijeru filma Katastrojka autorice Katerine Kitidi, čiji se prethodni film Dugokracija bavi uzrocima grčke dužničke krize i predlaže rješenja koja ne prihvaćaju vlada i najjači mediji, a pogledalo ga je više milijuna ljudi diljem svijeta. Katastrojka se bavi ruskom privatizacijom devedesetih godina, koja se smatra jednom od najgorih u povijesti, a sličan bi proces uskoro mogao zadesiti i Grčku. Ovaj aktivistički film nakon čijeg prikazivanja će se održati razgovor s redateljicom filma ujedno je i sjajan uvod u teorijski dio festivala, s obzirom na Grčku kao opće mjesto globalne ekonomske krize.

"Teško da jedan festival može nadoknaditi izostanak ozbiljne javne rasprave ne samo o smjeru u kojem ide Europa, nego u kojem, zajedno s njom, ide i Hrvatska. Pa ipak, to nam je nakana, jer daljnje privatizacije, poskupljenje cijena, promjene zakona o radu, ukratko, mjere štednje na svakom koraku guše Europu. U samo posljednjih nekoliko tjedana svjedočili smo generalnim štrajkovima u Češkoj, Španjolskoj i Sloveniji te padovima rumunjske i nizozemske vlade; popis se širi, a misliti da se Hrvatska i sama neće uskoro naći na njemu ne samo da je politički kratkovidno već predstavlja i opasnost koja uz produbljenje recesije nosi i klicu kojekakvih ekstremizama. Uz okupljanje preko stotinu intelektualaca i aktivista te preko 50 različitih organizacija i pokreta, Subversive Festival bi Zagreb barem nakratko trebao ucrtati na mapu promišljanja krajnje potrebnih alternativa, ne samo za Hrvatsku, već i Europu" naglasio je Srećko Horvat osvrnuvši se na krovnu temu kojom se festival ove godine bavi - "Budućnost Europe".

Vedran Horvat istaknuo je važnost bavljenja temom zajedničkih javnih dobara koja se tematizira u sklopu jednog od panela Subversive Foruma. ''Želim ukazati na najmanje dva bitna momenta. Budućnost Europe neodvojivo je povezana s budućnošću demokracije. Trenutno se te dvije putanje razilaze i daljnje produbljivanje tog procjepa vodi Europu prema nesigurnoj budućnosti. Drugo, Europa i dalje živi prerastrošno i preskupo, nauštrb zaštite okoliša i prirodnih resursa. Krajnje je vrijeme da se pitanje očuvanja prirodnih resursa promatra kao pitanje solidarnosti. Pitanje zaštite zajedničkih dobara i institucionalne inovacije kojima bi se osigurao javni interes jedno je od ključnih pitanja kojima ćemo se baviti u ciklusu 'Borba za zajednička dobra'. Prirodni resursi poput zemlje i vode, gradskih prostora i trgova, obrazovanja, Interneta; sva ta područja od javnog interesa danas postaju politički tereni, tereni borbe, tereni na kojima se moraju donijeti odluke o vrsti budućnosti koju želimo. Smatramo da se prisvajanje zajedničkih dobara mora pod hitno zaustaviti. Upravo iz tog razloga želimo stvoriti otvoreni prostor razmjene i solidarnosti s grupama i osobama koje u regiji i Europi rade na stvaranju tog otpora."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika