09.05.2012. / 12:18

Autor: Igor Koruga

Damski duet Anite Balázs i Mie Miljković

Početak i kraj koncerta bio je obilježen solističkim izvedbama

Anita Balasz (Foto: Mirko Cvjetko)Anita Balasz (Foto: Mirko Cvjetko)Deveti koncert iz ciklusa ¨Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj¨ bio je održan u ponedjeljak, 7. svibnja 2012., a na njemu se predstavila mađarska violončelistica Anita Balázs (1991.) uz glasovirsku pratnju Novaljčanke Mie Miljković (1987.). Srećom koncertna je pauza bila izostavljena, a programska se glavnina oslonila na Sonatu br. 3 u A-duru, op. 69, Ludwiga van Beethovena. Sonata je svojedobno bila posvećena Baronu Ignazu von Gleichensteinu, Beethovenovom bliskom prijatelju i nadarenom violončelistu, a sa stilskim značajkama Pete i Sedme simfonije, te Prvog ¨Razumovsky¨ kvarteta, svoj je konačni oblik dobila 1808. godine.

Zahtjevnu interpretaciju A-dur sonate ozbiljno su shvatile mlade umjetnice, nažalost tek nužno uvježbane, priklonivši se većim dijelom dvostrukom solističkom izvođenju s blagim preglašavanjem i neznatnom aritmijom, koja bi i zasmetala da je, po ukusu Mie Miljković, poklopac glasovira bio za stupanj otvoreniji. Prostorna udaljenost violončelistice od glasovira samo je naglasila spomenuti pristup, no ipak se kvalitetna izvedba uspjela ¨uloviti¨, s osobno iznesenim tematskim materijalima, čistim gudačkim tonovima i iskrenim umjetničkim zanosom. Možda mrvicu sučeljenije, glazbenice bi i prethodno izveden prvi stavak (Allegro moderato) Schubertove Arpeggione sonate u a-molu, D 821, odsvirale za nijansu nadahnutije, čvršće i plesno naglašenije.

Početak i kraj koncerta bio je obilježen solističkim izvedbama. Bachov Preludij u D-duru iz Šeste violončelo suite, BWV 1012, Balázs je izvela prirodno i točno, s dobrom koncentracijom i do(s)hvaćenom melodikom istinske ¨simfonije za violončelo solo¨. Naime, tako je posljednju Bachovu violočelo suitu nazvao jedan od njenih najvećih interpreta, Mstislav Rostropovič, čije su izvedbe, uzgred, ostale u potpunosti dokumentirane i pristupačne na CD i DVD izdanjima tvrtke EMI Classics. Gotovo solistički, zvučale su i Paganinijeve Varijacije na jednoj žici, na temu ¨Dal tuo stellato soglio¨ iz opere Gioachina Rossinija Mojsije u Egiptu, nastale u periodu od 1818. do 1819. godine kada se slavni romantički violinistički virtuoz osobno upoznao s velikim opernim majstorom. Koncert je završio virtuoznom izvedbom trećega stavka, Intermezzo e Danza Finale (a Jota), Suite za violončelo solo španjolskog violončelista i skladatelja Gaspara Cassadóa (1897-1966).

Mia Miljković (Foto: Mirko Cvjetko)Mia Miljković (Foto: Mirko Cvjetko)Oduševljena publika ispratila je glazbenice burnim i dugim aplauzom, a ove su, nakon brojnih naklona i s cvijećem u rukama, odjurile u garderobe i žurno se razišle obećavši si moguću skoru suradnju. Sudeći po izdašnim umjetničkim biografijama i prikazanoj predstavi, ljupki će damski duet nizati sve kvalitetnije nastupe.

Anita Balázs započela je obrazovanje na Glazbenoj školi u Törökszentmiklósu, a u sedamnaestoj upisala je Muzičku akademiju /Franz Liszt/ u Budimpešti, gdje trenutno studira kod prof. Lászla Mezőa. Na Međunarodnom natjecanju /Antonio Janigro/ u Poreču osvojila je 2. nagradu 2004, 2. i posebnu nagradu /Franjo Krežma/ 2006, te posebnu nagradu Matice hrvatske 2010. godine, a na Međunarodnom natjecanju /Augustín Procházka/ u Košicama (Slovačka) 2. nagradu 2004. godine. Na Međunarodnom natjecanju /Alfredo e Vanda Marcosig/ u Goriziji (Italija) primila je 3. nagradu 2005, a na Mađarskom državnom natjecanju 1. nagradu 2005. godine. Na Međunarodnom natjecanju u Liezenu (Austrija) osvojila je 1. nagradu 2006, a na Državnom natjecanju /János Starker/ 1. nagradu i Grand Prix žirija /Éva Czakó/ 2008. godine. Redovito sudjeluje na festivalu /Les Pianos Folies du Touquet/ u Francuskoj i polazi majstorske tečajeve poznatih profesora (Heidi Litschauer, László Fenyő, Philippe Muller). Kao solistica već je surađivala s poznatim dirigentima poput Tamása Gála i Andrása Ligetija, te nastupala u Slovačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Rumunjskoj i Švicarskoj.

Mia Miljković je glazbeno obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Đorđe Stanettil, Karl-Heinz Kämmerling) i Muzičkoj akademiji u Ljubljani (Dubravka Tomšić Srebotnjak). Osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima te nastupala uz vodeće orkestre u Hrvatskoj i inozemstvu. Održala je niz recitala i komornih koncerata, a za ostvarene rezultate 2008. primila je i Top stipendiju. Danas živi u Zagrebu i Modeni u kojoj se dodatno usavršava.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika