Objavljeno u Nacionalu br. 322, 2002-01-15

Autor: Nacionalova redakcija

HotLine

Diplomatski doček Marine Matulović-Dropulić

Andrija Hebrang reklamira privatnu liječničku ordinaciju

Gradonačelnica Zagreba Marina Matulović-Dropulić otišla je u desetodnevni privatni posjet Sjedinjenim Američkim Državama u društvu svoje sestre Jerke Jukić, inače pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb glavnoga grada. Razlog putovanju HDZ-ovih dužnosnica u SAD bio je posjet sinu Jerke Jukić, koji već nekoliko godina studira u Washingtonu, kao i turističko upoznavanje američke metropole.
Iako je, dakle, riječ isključivo o privatnom putovanju, Marinu Matulović-Dropulić i Jerku Jukić na washingtonskom aerodromu dočekao je službeni vozač Hrvatskog veleposlanstva, koji im je stavljen na raspolaganje i koji ih je odvezao u hotel u kojem su odsjele.

Andrija Hebrang reklamira privatnu liječničku ordinaciju
Na reklamnim stranicama Večernjeg lista od subote, 12. lipnja, objavljen je, među ostalim, i oglas u kojem se reklamira nekadašnji ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang. U središnjem dijelu rezerviranom za reklame zdravstvenih usluga nalazi se i oglas naslovljen “Novo u dijagnostici 2000” – Prof. dr. sc. Andrija Hebrang.
Uz brojeve telefona i adresu u Martićevoj 63, gdje se ordinacija nalazi, još stoji kako se u njoj obavlja MR – angiografija krvnih žila, glave, vrata, aorte i nogu, što je jedna od najnovijih i najmodernijih medicinskih tehnika u tom području.
Kako Nacional doznaje, smijenjeni ministar Hebrang, koji je i dalje zaposlen u zagrebačkoj bolnici Merkur, u ordinaciju dolazi jednom tjedno i to najčešće utorkom, dok ostalim danima preglede obavljaju drugi liječnici.
Da je riječ o elitnoj zdravstvenoj ustanovi u koju rijetko tko može doći, potvrđuju i cijene. Naime, jedan pregled stoji 1900 kuna. Čitatelje boljeg pamćenja to može podsjetiti na Hebrangove riječi u doba dok je još bio ministar zdravstva kako pravo na opću zdravstvenu zaštitu imaju svi, a više od toga oni koji su to u stanju platiti.

Novi incident saborskog tajnika Krešimira Alerića
Iako je na položaj tajnika Hrvatskog državnog sabora imenovan prije samo dva mjeseca, Krešimir Alerić već je uspio na sebe navući animozitet većine saborskih izvjestitelja. Nakon što je prošlog tjedna prvo zabranio ulaske svima koji nose sandale, a zatim najavio nepropuštanje službenica dlakavih nogu, u petak, 11. lipnja, novinare su u dvjema telefonskim kabinama koje se nalaze u sklopu izvjestiteljske sobe dočekali ličioci koji su bojali zidove te isključili dva tamošnja telefona.
Miris svježe boje bio je tako nepodnošljiv da su neke novinarke odbile raditi u takvim uvjetima i zbog svega protestirale kod saborskog tajnika. Kao i nekoliko dana prije, kad je krivnju za incident sa zabranom ulaska osobama u sandalama prebacio na šefa osiguranja, Krešimir Alerić je i ovaj put sa sebe skinuo odgovornost i pred novinare doveo jednu od tajnica pojasnivši: “Ona je krivo organizirala cijelu stvar i pozvala radnike u petak umjesto u subotu, a ja s time nemam ništa”.

Članovima Državnog sudbenog vijeća zabranjeno korištenje godišnjih odmora prije 1. kolovoza
U četvrtak, 10. lipnja, došlo je do žestoke svađe na sjednici Državnog sudbenog vijeća zbog inzistiranja Ante Potrebice da članovi DSV-a ne smiju na godišnje odmore prije 1. kolovoza. Iako je dvorana u kojoj je održana sjednica bila zatvorena, novinari okupljeni na hodniku jasno su čuli prepirku članova DSV-a koji se nisu slagali s Potrebičinim prijedlogom.
Neki od članova poslije su pojasnili zašto se inzistira na tome da se odmori smiju koristiti tek početkom kolovoza. Naime, za to je vrijeme najavljen odlazak Franje Tuđmana na godišnji odmor, pa je Potrebica zaključio kako ne bi bilo oportuno da članovi DSV-a koriste odmor prije predsjednika države. A na prigovore zbog ovakve odluke, tvrde svjedoci, Potrebica je kratko uzvratio žalbom kako ni on sam već dvije godine nije bio na ljetovanju.

Bosiljko Mišetić čita list NDH
Prošlotjedno predstavljanje knjige “Prešućeni četnički zločini nad Hrvatima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, koje je održano u Starogradskoj vijećnici u Ćirilometodskoj ulici, izazvalo je veliko zanimanje i građana i poznatih desno orijentiranih političara.
Stoga ne iznenađuje da su se, među ostalima, pojavili gotovo svi poznatiji članovi Hrvatske stranke prava, predsjednik HČSP-a Ivan Gabelica, saborski zastupnik HDZ-a i bivši potpredsjednik Vlade Bosiljko Mišetić te još desetak drugih.
No prema riječima nazočnih, najveću je pozornost izazvao upravo Mišetić koji je za vrijeme predavanja ravnatelja Instituta za hrvatsku povijest Mirka Valentića i poslije cijelo vrijeme upadljivo držao u ruci list NDH.
Riječ je o glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta Pavelićeva zeta Srećka Pšeničnika, Nezavisna Država Hrvatska, za koji bivši ministar i sadašnji predsjednik saborskog Odbora za zakonodavstvo Bosiljko Mišetić očito smatra da se s njim uputno pokazivati na javnom mjestu, iako se u njemu promiču fašizam i ustaška vlast.

Tuđman na internom sastanku demantirao da demografiju smatra važnijom od gospodarstva
Prema izvorima iz Ureda predsjednika Republike čini se da je Tuđmanov govor pripadnicima Mladeži HDZ-a u dvorani Cibone nekoliko dana poslije iznenadio i samoga Franju Tuđmana. Kako tvrdi naš izvor, Tuđman se čitajući novinske izvještaje ljutito okrenuo nazočnima i upitao: “Otkud novinarima to da sam kazao kako je 20 posto hrvatskih građana protiv hrvatske samostalnosti ili da je demografija važnija od gospodarstva?”
Na njihov pokušaj pojašnjenja kako je to doista izgovorio, Tuđman je reagirao: “Nikada to nisam rekao”, poslije čega je rasprava o tome što je tko rekao i čega se prisjeća definitivno okončana.

Zdravko Pašalić smjenjuje Ivana Penića?
Koliko god Ivan Penić revnosno provodi Tuđmanove zamisli, bez obzira na to je li riječ o prisluškivanju i praćenju novinara ili o upotrebi policije protiv radnika izbačenih s posla, izgleda da službeni Pantovčak počinje uviđati da antipatični policijski ministar postaje kontraproduktivan za HDZ u predizbornoj kampanji.
Stoga ne iznenađuje najava da se sve ozbiljnije razmišlja o njegovu nasljedniku koji bi bio u stanju popraviti narušeni imidž kako vladajuće stranke tako i policije. Kao najveći kandidat za Penićeva nasljednika istaknut je ravnatelj Policijske akademije u Zagrebu Zdravko Pašalić, kadar iz Šuice potpuno odan Iviću Pašaliću.
Kao što je već pisano, Pašalić je član najmanje sedam nadzornih odbora i institucija, od položaja vijećnika HDZ-a u Zagrebačkoj skupštini, preko nadzornih odbora Komercijalne banke, “Zagrepčanke” i NK Croatije do čelnog mjesta gradske Komisije za izbor i imenovanja. U svakom slučaju, još jedan hadezeovski kadar koji niti hoće niti može popraviti situaciju u policijskom sektoru, čak i ako zamijeni Ivana Penića.

‘Press klub’ o lažiranju hrvatskog nogometnog prvenstva tri dana zaredom prikazivan na lokalnoj beogradskoj tv postaji
Lokalna beogradska televizijska postaja SOS kanal puna je tri dana proteklog tjedna, u četvrtak, petak i subotu, emitirala snimku “Press kluba” o lažiranju završnice nogometnog prvenstva Hrvatske u kojoj su gostovali Ivo Pukanić, šef splitskog SZUP-a i nogometni sudac Alojzije Šupraha, Ćiro Blažević, Dunja Ujević te djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza.
Emisija je emitirana u udarnim televizijskim terminima bez kraćenja i bilo kakvih komentara. Izazvala je veliko zanimanje srbijanske javnosti koja je sada uvjerena kako će ova afera također pomoći njihovoj reprezentaciji da lakše pobijedi Blaževićevu selekciju i plasira se na Europsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine.

Izbjegnut sudar Miroslava Šeparovića i Zvonimira Šeparovića
Bivši ravnatelj HIS-a Miroslav Šeparović, koji je prošlog tjedna podvrgnut kriminalističkoj obradi kako bi mu se dokazalo da je dostavio Nacionalu podatke koji kompromitiraju SZUP, nakon što je u petak, 11. lipnja, pušten na slobodu zamalo je nastradao u prometnoj nesreći. Da kuriozitet bude veći, sve se događalo u Ulici Republike Austrije u kojoj je smješteno Ministarstvo pravosuđa, koje je Šeparović vodio dvije i pol godine.
Vozeći paralelno sa zgradom Ministarstva, prema “audiju” Miroslava Šeparovića velikom se brzinom zaletio crni “mercedes”, i to uz neprekidno trubljenje. Prema njegovim riječima u tom je trenutku, još pod dojmom dugotrajnog ispitivanja i brojnih optužbi, pomislio kako se netko pokušava namjerno zabiti u njegov auto kako bi ga likvidirao.
Međutim, razloga za paniku nije bilo jer je crni “mercedes” vlasništvo Ministarstva pravosuđa i koristi ga novi ministar Zvonimir Šeparović.
Trenutak potom iz službenog vozila Ministarstva ukazalo se lice Zvonimira Šeparovića, koji je uzdignutim palčevima Miroslavu Šeparoviću iskazao potporu.

Joža Vlahović glavni urednik Dubrovačkog lista
Prvi glavni urednik Danasa s početka 80-ih Joža Vlahović nedavno je imenovan glavnim urednikom Dubrovačkog lista. Vlahović je nakon karijere u Danasu postao jednim od najpopularnijih Vjesnikovih kolumnista, a do prije nekoliko mjeseci objavljivao je tjednu kolumnu i u splitskoj Slobodnoj Dalmaciji.
Njegovim dolaskom u Dubrovačkom listu očekuju povećanje šansi na tržištu, gdje im je konkurencija Dubrovački tjednik, ali i bolju prodaju u drugim dijelovima države, prije svega u Zagrebu.

Tajanstvene posvete Ćiri Blaževiću?
U reportaži s putovanja hrvatske nogometne reprenzentacije na turnir u Južnoj Koreji, koju su 12. lipnja objavile Sportske novosti, značajan prostor posvećen je knjigama koje je prije puta Ćiri Blaževiću poslala “jedna dama”. Reporter izvještava da je, dok je avion prelijetao Sibir, Blažević čitao “Petu goru” Paula Coelha i “Intimu” Hanifa Kuresihija, a još više poruke koje mu je poslala neimenovana dama. Ista mu je uputila dvije poruke: “Znam da ti nije lako jer opet si ispao seronja, no to se i očekivalo”, ali i znakovito: “Ne trebaš ti braniti moga tatu.”
Iako Ćiro Blažević novinarima nije otkrio tko je autorica ovih izjava, ne treba biti pretjerano lucidan da bi se zaključilo da je riječ o ženi srednjih godina čiji tata radi na Pantovčaku. Jer to je jedini hrvatski otac zbog kojega nogometni izbornik svako malo ispada “seronja”, a i njegova veza s dotičnom “princezom” više je nego poznata stvar.

Hrvati iz Švicarske peticijom zahtijevaju otpuštanje konzula-savjetnika u Zurichu Vinka Sablje
Ministar vanjskih poslova Mate Granić primio je prije nekoliko dana peticiju Hrvata iz Švicarske koji od njega zahtijevaju otpuštanje konzula-savjetnika u Generalnom konzulatu u Zurichu Vinka Sablje. Stvar ne bi bila pretjerano zanimljiva da Vinko Sablje istodobno nije i predsjednik švicarskog ogranka HDZ-a, dok ga potpisnici optužuju za rastrošnost, vrijeđanje i širenje neistina o neistomišljenicima, izreku kako sve nedržavotvorne udruge u Švicarskoj treba uništiti. Usto podsjećaju da je u prošlosti bio čelnik jugoslavenskog kluba. Peticiju upućenu Graniću potpisalo je više od stotinu osoba, među kojima i poznati hrvatski disident Tihomil Rađa.
GLAVNI CRNAC
Nadnaslov: Odluka Ministarstva prosvjete da će ’Školska knjiga’ tiskati deset novih udžbenika za sljedeću školsku godinu, otkriva pozadinu zašto je vodstvo te izdavačke kuće olako prepustilo distribuciju svih udžbenika ‘Narodnim novinama’

’Školska knjiga’ dobiva posao vrijedan 50 milijuna maraka
Ministarstvo prosvjete donijelo je ovih dana u tajnosti jednu od najvažnijih, ali i najskupljih odluka u svojoj povijesti. Ministar Božidar Pugelnik i skupina njegovih najbližih suradnika odlučili su da će deset od predviđenih petnaest novih osmoškolskih udžbenika za školsku godinu 1999./2000. izraditi poduzeće ”Školska knjiga”, čiji je vlasnik Ante Žužul, a vrijednost cijelog posla iznosi približno 50 milijuna njemačkih maraka.
Računica je jasna: naklada svakog udžbenika je 50.000 primjeraka, prosječna cijena 30 kuna, a ”Školska knjiga” će ih tiskati najmanje deset, dok je još nepoznanica koji će izdavači izraditi preostalih pet udžbenika. Uzme li se u obzir da je član Nadzornog odbora ”Školske knjige” predsjednik Sabora Vlatko Pavletić, postaje jasno da je politika još jednom odlučila tko će dobiti izvanredno unosan posao koji uključuje minimalne troškove.
Osim toga, odluka Pugelnikova ministarstva otkriva i pozadinu zašto je vodstvo ”Školske knjige” nedavno tako lako prepustilo distribuciju udžbenika “Narodnim novinama”, iako je Žužul vlasnik i “Mladosti” čije se knjižare nalaze po cijeloj državi. Prepuštanjem distribucije “Narodnim novinama”, koje vodi hadezeovska saborska zastupnica Katarina Fuček, ”Školska knjiga” je izvela svojevrsni poslovni gambit i došla do još unosnijeg biznisa. Uz, vjerojatno, malu pomoć Vlatka Pavletića i Ministarstva prosvjete.

Marko Sapunar izmislio novu znanost – novitologiju
Profesor nekoliko kolegija na zagrebačkom Studiju novinarstva Marko Sapunar, poznatiji kao član Vijeća za telekomunikacije koji je glasovao protiv davanja koncesije Radiju 101, u publikaciji Politička misao predložio je uvođenje znanosti o novinarstvu.
Dakle, prema Sapunarovoj ideji znanost o novinarstvu zvala bi se novitologija, a predložio je da se na engleskom jeziku nazove novitology. Koliko je poznato, hrvatskom izumitelju znanosti o novinarstvu još se nije javio nitko iz Međunarodne novinarske federacije.

U Vinkovcima će se 19. lipnja obilježiti Dan HOS-a
U subotu, 19 lipnja, u Vinkovcima će biti obilježen Dan HOS-a na kojemu će nekadašnjim pripadnicima ove vojne formacije, koja je tijekom rata djelovala u sklopu Hrvatske stranke prava, biti podijeljeni vojni činovi. Činove će podijeliti predsjednik Zajednice udruga HOS-a Ante Prkačin, a najveći broj će pripasti članovima 1. satnije HOS-a iz Vinkovaca.
U vrijeme dok Prkačin u Vinkovcima bude dijelio činove, u Kutini će svoju proslavu održati hosovci okupljeni oko Ante Đapića, koji su prije desetak dana sudjelovali i u mimohodu riječkim ulicama kada ih zbog crnih uniformi nisu željeli pozdraviti gradonačelnik Slavko Linić i dogradonačelnik Teodor Antić.
Tijekom rata Prkačin je stekao tri generalska čina: HOS-a, HVO-a i Armije BiH, dok je Đapić u kolovozu 1991. napustio Osijek i rat proveo u središnjici pravaške stranke u Zagrebu.

HND podnio kaznenu prijavu protiv Markice Rebića
Zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih glasina Hrvatsko novinarsko društvo podnijelo je u ponedjeljak, 14. lipnja, kaznenu prijavu protiv Markice Rebića. Prijava je podnesena zbog Rebićeva intervjua Večernjem listu u kojem je ustvrdio kako novinari koji su članovi Udbe i dalje nesmetano obavljaju svoj posao, kao i da se u medijima protiv Hrvatske vodi specijalni rat. Materijali o udbaškim novinarima, prema Rebićevim riječima, bili su pohranjeni kod Miroslava Šeparovića, što je nedugo potom Šeparović javno demantirao.
Kako Rebić ničim nije potvrdio tvrdnju protiv novinara – stajalište je HND-a – počinio je kazneno djelo protiv javnog reda putem širenja lažnih i uznemirujućih glasina koje je kažnjivo po članku 322. Kaznenog zakona. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i Markica Rebić biti priveden istražnom sucu kao što je to učinjeno sa Šeparovićem.

Zajednička večera Milana Bandića i Andrije Hebranga
U četvrtak, 10. lipnja, u restoranu “Gračanka” na zajedničkoj večeri viđeni su predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić i Andrija Hebrang.
Svjedoci tvrde da je taj susret trajao nešto dulje od dva sata te da je protekao u prisnom razgovoru dvojice političara.
Ostaje upitno što je Bandić radio s Hebrangom kad se zna da je cjelokupna koncepcija zdravstvene politike bivšeg hadezeovskog ministra u potpunoj suprotnosti s onim što zagovaraju hrvatski socijaldemokrati?

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika