09.05.2012. / 16:35

Autor: Hina

'Hrvatska je primjer europeizacije i demokratizacije'

Hrvatska je danas uspješan primjer europeizacije i demokratizacije, a promjene koje su se u zemlji dogodile ne bi bile moguće bez zajedničkih napora u Hrvatskoj i pomoći hrvatskih prijatelja iz zemalja članica EU-a, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Grazu na sjednici Saveznog vijeća austrijskog parlamenta, održanoj povodom Dana Europe.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatska je danas uspješan primjer europeizacije i demokratizacije, a promjene koje su se u zemlji dogodile ne bi bile moguće bez zajedničkih napora u Hrvatskoj i pomoći hrvatskih prijatelja iz zemalja članica EU-a, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Grazu na sjednici Saveznog vijeća austrijskog parlamenta, održanoj povodom Dana Europe.

"Danas govorimo o Hrvatskoj kao o uspješnom primjeru europeizacije i demokratizacije, kao o zemlji koja je uspješno završila pregovore o članstvu u Europskoj uniji i koja očekuje da će već sljedeće godine postati punopravna članica EU-a", rekao je Josipović, dodajući da i "ta činjenica pokazuje dubinu promjena koje smo ostvarili".

Te promjene, nastavio je, ne bi bile moguće bez zajedničkog rada onih koji su unutar same Hrvatske bili uporni u promoviranju reformi i transformaciji cijelog našeg društva i naših prijatelja iz zemalja EU-a koji su nas ohrabrivali i poticali na takve reforme".

Povodom Dana Europe u Grazu, odnosno u štajerskom pokrajinskom parlamentu, održana je konferencija Saveznog vijeća austrijskog parlamenta "Hrvatska – 28. članica Europske unije".

U Hrvatskoj, istaknuo je Josipović, postojao je snažan konsenzus oko potrebe i želje da se što prije uđe u EU, a Hrvatska je spremna svoja iskustva podijeliti sa zemljama regije, "koje s pravom očekuju da uskoro započnu pregovore o članstvu u EU-u".

"Europsku uniju treba željeti i mi smo je željeli. (....) Željeli smo je i zato što je ona zajednica mira, a nama je mir - nakon iskustva koje smo imali u 1990-im - bio iznimno važan", dodao je.

Hrvatski predsjednik govorio je i o pregovorima Hrvatske i EU, istaknuvši kako je tranzicija Hrvatske bila složenija od tranzicije u većini drugih zemalja koje su postale članicama Unije.

"Hrvatska ulazi u EU s novom energijom i ohrabrena zbog toga što su njeni rezultati priznati i što smo prihvaćeni kao učvršćena demokracija i kao konstruktivan partner", istaknuo je Josipović.

"Republika Hrvatska ulazi u Europsku uniju bez 'fige u džepu', u potpunosti odana idejama koje Unija simbolizira. Ulazimo s voljom da u njoj budemo aktivna i konstruktivna članica, koja će dati svoj doprinos projektu europskog jedinstva. Ulazimo kao zemlja koja želi daljnje proširenje Europske unije na sve zemlje zapadnog Balkana, jer takvu politiku smatra najboljim načinom postizanja europskih ciljeva: mira, demokracije, razvoja i solidarnosti", zaključio je hrvatski predsjednik.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger u svom je obraćanju istaknuo važnost dugogodišnjeg približavanja Hrvatske i Austrije, što je započeo bivši ministar vanjskih poslova Alois Mock, koji iz zdravstvenih razloga nije u srijedu mogao biti nazočan sjednici u Grazu.

Zastupnici su u svojim govorima isticali važnost hrvatskog ulaska u EU, kao i dobru gospodarsku suradnju Beča i Zagreba, koja se, prema mišljenju govornika, može i dodatno pojačati.

Austrijski predstavnik u Europskoj komisiji, povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn zatražio je u svom govoru veću potporu za regionalnu suradnju unutar EU-a.

Tijekom poslijepodneva hrvatski će predsjednik održati predavanje na sveučilištu u Grazu, gdje je kao profesor prava često boravio kao gostujući profesor.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 09.05.12. 17:33

Naspram koga,smrdije?
Jedino smo europskiji naspram njih i takovih kao oni divljaci koji ubojice štite za neke nove (što sanjaju)osvete


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.05.12. 18:02

Ivo,odakle stanovi?Oko 1000 kvadrata.Puno je za profesora i točka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika