Objavljeno u Nacionalu br. 322, 2002-01-15

Autor: Berislav Jelinić

Intervju: Candice Skrapec

Sto lica Osame bin Ladena

Ante Gotovina bi uz svoje vojničke vještine stečene među francuskim legionarima mogao neograničeno ostati skriven

Premda je nakon rujanskog terorističkog napada na SAD lov na najtraženijega svjetskog terorista Osamu bin Ladena krajnje ozbiljan, njegov krajnji ishod i danas je potpuno neizvjestan. Kako u ovom trenutku mnogi svjetski eksperti za terorizam nisu čak ni potpuno sigurni je li Bin Laden uopće preživio neka od žestokih američkih bombardiranja onih afganistanskih područja za koja se sumnjalo da bi mogla poslužiti za njegovo sklonište, ne čudi ni to što nitko sa sigurnošću ne može reći gdje se on danas nalazi.

Uz sve to, neizvjesnost vezana uz mogućnost njegova uhićenja dramatično je porasla neposredno uoči Nove godine, kada je Candice Skrapec upozorila na mogućnost da je Osama bin Laden i bez plastične operacije drastično promijenio svoj izgled.

Candice Skrapec profesorica je na uglednom kalifornijskom državnom sveučilištu Fresno i jedan od vodećih američkih kriminologa i forenzičnih psihologa. Veliku pozornost američke javnosti privukla je kada je uz pomoć softvera Faces neposredno uoči Nove godine na uglednoj televizijskoj postaji CNN demonstrirala kako bi Osama bin Laden izgledao da se odlučio prerušiti. Njezin istup dodatno je upozorio na to koliko će biti teško uhititi najtraženijega svjetskog terorista, ali i prvi put pokazao gotovo nevjerojatne mogućnosti novog softvera Faces uz pomoć kojega bi se u bliskoj budućnosti mogli spriječiti brojni teroristički napadi, razotkriti teroristi, ali i mnogi drugi kriminalci.
U ekskluzivnom razgovoru za Nacional Candice Skrapec opisala je koliko je vjerojatno da će se Osama bin Laden prerušiti, te koje su u njegovu slučaju prednosti i mane prerušavanja. Objasnila je i na kojim načelima funkcionira jedinstveni softver Faces, a kao jedan od vodećih američkih kriminologa i forenzičnih psihologa posebno se osvrnula i na bijeg hrvatskoga generala Ante Gotovine, te mogućnosti da on bude uhićen.


NACIONAL: Koliko je u ovom trenutku vjerojatno da bi Osama bin Laden uopće mogao posegnuti za promjenom svog izgleda?
To je doista teško predvidjeti. No ako se odluči na takav korak, njemu bi u svakom slučaju bilo teško zamaskirati njegovu visinu. Čim bi počeo hodati, privukao bi pažnju bez obzira na to kako je promijenio izgled. Ako je istina da se mora služiti štapom prilikom hodanja, i to mu može otežati prerušavanje. Naravno, on se uvijek može pokušati prerušiti u ženu ili jednostavno sjesti u nekakva invalidska kolica kako ne bi morao ustajati. Postoje, međutim, i druge okolnosti koje bi također mogle bitno utjecati na to hoće li se Bin Laden prerušiti ili ne. Prije svega riječ je o njegovim vrlo čvrstim religijskim uvjerenjima zbog kojih bi možda vrlo teško pristao na brijanje. No imajući na umu činjenicu da bi mogao vjerovati da ima posebnu misiju, možda bi se i pristao obrijati. Uz pretpostavku da je živ, valja reći i to da Osama bin Laden osim novčanih sredstava ima i vrlo odanu i fanatičnu mrežu suradnika koji su spremni žrtvovati svoj život za njega. Utoliko je moguće da se zbog takvih suradnika nije ni morao prerušiti da pobjegne iz Afganistana. Valja napomenuti i to da je u njegovu slučaju vrlo teško povjerovati da će se podvrgnuti plastičnoj operaciji. Takav zahvat zahtijeva određeni medicinski tretman, a ako je njegovo zdravstveno stanje onakvo kakvo sugeriraju sve brojnija izvješća, on bi takvo što teško podnio. Mislim da je plastična operacija u njegovu slučaju najmanje vjerojatno rješenje, i jednako tako vjerujem i da je on već dugo izvan Afganistana, te da smo slušali puno potpuno pogrešnih izvješća.

NACIONAL: Vjerujete li u mogućnost da će se Osama bin Laden, primjerice prerušen, dvije godine pritajiti i potom ponovno pojaviti u javnosti i najaviti nove akcije?
U to vrlo lako mogu povjerovati i smatram to vrlo vjerojatnim. Budući da Bin Laden ima mnogo fanatičnih sljedbenika koji će ionako nastaviti njegov posao, njemu u ovom trenutku čak i nije krajnje nužno da i sam aktivno djeluje u terorističkim akcijama. Njegovi sljedbenici razasuti su po mnogim zemljama i u svakom su slučaju itekako sposobni provesti terorističke akcije u djelo i bez njega. Mislim da je Bin Laden daleko od završetka misije koju si je zacrtao. On može neko vrijeme provesti pritajen, ali vrlo je vjerojatno da ćemo ga, ako je živ, uskoro opet vidjeti i osjetiti njegovo djelovanje. Ne treba zaboraviti ni to da je i Osama bin Laden ljudsko biće koje nije lišeno mogućnosti pogrešnih procjena ili povlačenja loših poteza koji bi ga na kraju mogli stajati glave. Kako vrijeme protječe, to je veća vjerojatnost da bi se takvo što moglo dogoditi.
NACIONAL: Hrvatski general Ante Gotovina mjesecima je u bijegu od hrvatskih vlasti, a za njim je zbog izbjegavanja odlaska pred Haaški tribunal raspisana i međunarodna tjeralica Interpola. Koliko dugo bi on mogao uspješno izbjegavati pravdu?
On bi uz svoje vojničke vještine stečene među francuskim legionarima čak mogao i neograničeno ostati skriven. Gotovina bi se mogao uspješno uklopiti u neku novu zajednicu, promijeniti svoj identitet i ondje ostati skriven do kraja svog života. No on ne može računati na tako odane sljedbenike poput onih koje ima Osama bin Laden. Pitanje je i s koliko novca general Gotovina raspolaže, tko mu je voljan pomoći i koliko dugo. Utoliko je i njegova pozicija riskantnija. Ako je, primjerice, doista dospio do Kanade kako se spekuliralo i ako tečno govori engleski jezik, ondje bi se teoretski mogao lako uklopiti u neku od tamošnjih zajednica. Možda bi se čak mogao lako uklopiti i u tamošnju hrvatsku zajednicu. Ipak, bio bi to za njega veliki rizik. Iz prakse je poznato da se takvi ljudi najčešće izoliraju. Njegova situacija ima i nekih prednosti. Ako raspolaže s dovoljno novca, mogao bi otići na plastičnu operaciju i definitivno promijeniti izgled. No pretpostavljam da su njegovi otisci prstiju dostupni policiji i vojsci i to bi mu moglo otežati skrivanje.

NACIONAL: U kojoj mjeri bi general Gotovina bio u opasnosti ako bi promijenio identitet i fizički izgled, ali bez plastične operacije, te ako bi se s “novim” dokumentima pojavio na mjestu gdje neka služba sigurnosti raspolaže softverom Faces?
Bio bi u istoj opasnosti kao i svaka druga takva osoba. Ako bi se prerušen pojavio na novoj slici, taj bi program vrlo lako prepoznao neke posebnosti na licu koje se ne mijenjaju, stoga mislim da je Gotovina kao bjegunac vrlo ugrožen. On doista može ostati neograničeno izvan dosega policije, ali to u njegovu slučaju ipak više ovisi o policiji nego o njemu samome, posebice zato što je on osoba koja je poznata i u međunarodnim krugovima.

NACIONAL: Što je zapravo softver Faces i na kojim načelima radi?
Softver Faces sastoji se od tisuća različitih facijalnih oblika i najlakše ga je objasniti kao svojevrsnu banku takvih podataka. Primjerice, u njemu se nalazi mnogo različitih parova očiju, nosova, ušiju, usta, zatim različitih naočala, tipova frizura, brkova. Svi ti oblici mogu se kombinirati kako bi se dobio potencijalni novi oblik nečijeg lica ili kako bi se formirao lik potencijalnog terorista na temelju nečijeg opisa. Na temelju tih mogućnosti vrlo se brzo može dobiti mnogo slika koje pokazuju kako bi, primjerice, Bin Laden izgledao ako promijeni frizuru, obrije bradu, skrati kosu, stavi naočale. Sustav je toliko sofisticiran i kvalitetan da može vrlo lako i brzo pokazati kako bi ta osoba izgledala ako promijeni tip naočala. Ne treba posebno napominjati koliko samo druge naočale mogu promijeniti izgled neke osobe. Ako odluči promijeniti svoj izgled, bilo bi posebno zanimljivo vidjeti hoće li i kako Bin Laden iskoristiti mogućnost promjene frizure. Dugo ga nitko nije vidio bez poveza na glavi, stoga bi moglo biti vrlo teško prepoznati ga, primjerice, s kratkom frizurom. Također je zanimljivo kako bi izgledao bez brade, jer je dugo nije brijao. Ni u tom slučaju softver Faces neće nagađati. Postoje Bin Ladenove fotografije iz mladosti na kojima se vidi kakav mu je oblik čeljusti na temelju čega se može vrlo lako vidjeti kakav bi oblik imala danas. Već na temelju nekoliko mogućnosti vidi se kako bi teroristu poput njega moglo biti teško ući u trag.

NACIONAL: Kako služba sigurnosti u nekoj zračnoj luci može uz pomoć softvera Faces uvidjeti da je ispred nje prerušeni Osama bin Laden?
On funkcionira vrlo jednostavno. Postoje neki dijelovi lica koji se kod osoba nikada ne mijenjaju. Primjerice, oblik očiju ili nos. Stoga se koriste tehnološke prednosti tog programa kako bi se vidjelo odgovara li oblik očiju ili nosa Bin Ladena u kombinaciji sa sportskom kapom i bez brade osobi za koju sumnjamo da bi mogla biti on. Ako bi se Bin Laden pojavio u nekoj zračnoj luci s lažnim dokumentima u kojima bi bila njegova fotografija snimljena nakon što se prerušio, softver Faces bi, zahvaljujući upravo dijelovima lica koji se nikad ne mijenjaju, vrlo lako prepoznao da je riječ upravo o Bin Ladenu. Bin Ladenova ili primjerice fotografija Ante Gotovine ubacuje se u sustav softvera koji potom digitalizira dijelove njihovih likova i tako ih može spajati s različitim elementima prerušavanja, ali i usporediti s nepromjenjivim dijelovima lica koji se pojavljuju na slici u dokumentu za koji se sumnja da je lažan. Tako se vrlo lako može uvidjeti ne samo da ispred tog dužnosnika stoji prerušeni Osama bin Laden, nego se može vrlo lako vidjeti i uhvatiti svakoga tko prerušen koristi ukradene dokumente. Upotreba tog softvera u budućnosti bi mogla znatno povećati razinu sigurnosti. Njegova šira upotreba zapravo je počela otprilike prije dvije godine, a iako ga danas koriste mnoge svjetske sigurnosne službe, njegove prave pozitivne učinke tek ćemo osjetiti. U SAD-u su mediji u više navrata s velikim zanimanjem popratili nekoliko slučajeva u kojima je upravo taj sustav pomogao da se razotkriju neki serijski silovatelji, pljačkaši banaka ili pak zlostavljači djece. Valja reći i to da će se u bliskoj budućnosti, možda čak za nekoliko mjeseci, mogućnosti softvera Faces dodatno proširiti, te da će u banku podataka ući još neke informacije koje će, primjerice, potpuno onemogućiti teroriste da koriste lažne dokumente ili kreditne kartice.

NACIONAL: Ne mislite li da bi se softver Faces u budućnosti mogao suočiti s problemima vezanim uz preveliko zadiranje u privatnost pojedinaca?
To je pitanje kojemu u svakom slučaju moramo posvetiti veliku pažnju, a na to smo posebno osjetljivi upravo u SAD-u. No ne vjerujem da će oblik nečijih očiju koji će biti pohranjen u toj bazi podataka previše uznemiriti javnost. Riječ je zapravo o mjeri zaštite koja se gotovo ni po čemu ne razlikuje od, primjerice, činjenice da ste se potpisali na kreditnoj kartici i tako ostavili mogućnost prodavaču u nekoj trgovini da usporedi vaš potpis na računu s onim na kartici. Mislim da će uz pravilnu prezentaciju svih prednosti programa Faces u vremenu u kojem živimo taj program biti vrlo brzo prihvaćen na opće zadovoljstvo. Ključna je stvar pravilno izbalansirati dobre i eventualne ograničavajuće faktore tog programa.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika