10.05.2012. / 13:49

Autor: Hina

Monetarni mastodont se prijeti

MMF-ov 'ultimatum' BiH

"Poslovno okruženje i dalje je negostoljubivo i obeshrabrujuće za nove investicije i širenje poslovanja. Nezaposlenost je visoka, a učešće radno aktivnog stanovištva u ukupnoj radnoj snazi je među najnižima u regiji. Socijalni uvjeti su teški i bez izgleda za poboljšanje, a stanovništvo je sve više frustrirano", ocjena je dužnosnika MMF-a

Sarajevo (ilustracija)Sarajevo (ilustracija)Bosna i Hercegovina prije 2013. godine ne može očekivati značajniji rast bruto društvenog prozvoda (BDP) i stoga mora sama poduzeti značajne reforme kako bi preživjela krizno razdoblje i postupno pokrenula vlastiti gospodarski oporavak, upozorili su u četvrtak voditelj misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH (MMF) Costas Christou i predstavnik MMF-a u Sarajevu Milan Cuc.

Ranije je najavljeno kako će BiH i MMF sredinom mjeseca započeti novi krug pregovora o stand-by aranžmanu, a u autorskom tekstu dostavljenom lokalnim medijima Christou i Cuc podsjećaju kako je uz aranžman iz 2009. godine BiH očuvala stabilnu valutu i jak bankarski sektor te počela jačati financijsku disciplinu, no da sve to nije dovoljno.

"Poslovno okruženje i dalje je negostoljubivo i obeshrabrujuće za nove investicije i širenje poslovanja. Nezaposlenost je visoka, a učešće radno aktivnog stanovištva u ukupnoj radnoj snazi je među najnižima u regiji. Socijalni uvjeti su teški i bez izgleda za poboljšanje, a stanovništvo je sve više frustrirano", ocjena je dužnosnika MMF-a koji također konstatiraju kako je svaki napredak u BiH trenutačno blokiran.

Jedini izlaz predstavnici MMF-a u BiH vide u novom gospodarskom rastu koji bi doveo do otvaranja novih radnih mjesta, a do toga se može doći samo zajedničkim djelovanjem politike i gospodarstva. Navode kako je potrebno poboljšati poslovno okruženje, otvoriti energetski sektor za inozemna ulaganja, poboljšati funkcioniranje tržišta rada i jačati privatni sektor te smanjiti javnu potrošnju.

"BiH je na dnu ljestvice u regiji kada je u pitanju poslovanje", upozoravaju iz MMF-a uz podsjećanje da se je BiH u 2011. nalazila na 126. mjestu na poslovnoj ljestvici koju je sačinila Svjetska banka, dok je šest godina ranije bila na znatno boljem 91. mjestu, ispred Hrvatske i Srbije.

Christou i Cuc konstatirali su kako BiH nije jedina koja se suočava s poteškoćama, jer cijela Europa prolazi kroz burno razdoblje.

"No BiH ne može sebi priuštiti da čeka da se stvari najprije poboljšaju u Evropi. Sada je pravo vrijeme da se počne s reformama", ističu iz misije MMF-a za BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 10.05.12. 16:01

Điha bosanska rajo, MMF jaše. Ovo je početak.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika