10.05.2012. / 13:52

Autor: Hina

Petrač ostaje na slobodi

Sudac je zaključio i da se ne radi o propustima takvih razmjera zbog kojih bi bilo opravdano opozvati uvjetni otpust

Photo:Marko Prpić/Vecernji list  (arhiva)Photo:Marko Prpić/Vecernji list (arhiva)Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih odlazaka iz Hrvatske, ne mora ponovno u zatvor, no postroženi su mu uvjeti pod kojima ostaje na slobodi, odlučio je danas sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda.

Zamjenica glasnogovornika suda Ivane Čalić izvijestila je da je sudac izvršenja Zdravko Jambrović utvrdio da se Petrač nije pridržavao ranijih sudskih uvjeta pod kojima je iz zatvora izašao prije isteka cijele kazne zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. No, sudac je zaključio i da se ne radi o propustima takvih razmjera zbog kojih bi bilo opravdano opozvati uvjetni otpust.

Kako bi ostao na slobodi Petrač će se morati odazivati na sve pozive suca izvršenja, a svakog drugog ponedjeljka u mjesecu trebat će se javiti u zagrebačku prvu policijsku postaju i probacijskom uredu koji će nadzirati provođenje uvjetnog otpusta.

Petraču je oduzeta i putovnica, a osim napuštanja Hrvatske bez dozvole suca izvršenja, duže od jednog dana neće moći otići ni iz Zagreba, gdje je prijavljen.

Ako prekrši bilo koju od izrečenih mjera uvjetni otpust odmah će mu se opozvati, kazala je sutkinja Čalić.

Dodala je da će o sudskom rješenju, na koje postoji pravo žalbe, biti obaviještena i policija koja sudjeluje u provođenju sudskih mjera.

Petrač se pred sucem izvršenja pojavio danas oko podneva, nakon što mu je u ponedjeljak predao putovnicu i pokajao se zbog kršenja uvjetnog otpusta.

Da se Petrač odlaskom u Španjolsku bez sudske dozvole prekršio uvjetni otpust sudac je krajem prošlog tjedna doznao od novinara koji su ga pitali je li Petraču odobrio prelazak granice. Potom ga je, u petak, nazvao na kućni broj telefona i njegovoj obitelji poručio da se u ponedjeljak pojavi na sudu.

Uvidom u policijsku dokumentaciju utvrđeno da je Petrač iz Hrvatske otišao čak 20 puta, iako mu je sud odobrio tek po jedno putovanje u Španjolsku i Izrael na liječenje. No, na dozvoljeni put u Izrael Petrač nije otišao, ali je zbog toga mnogo puta nedozvoljeno prelazio državnu granicu.

Petrač, koji je prije suđenja više od godine dana bježao hrvatskom pravosuđu, služio je kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca te iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna.

Kaznu je služio u mnogim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog čega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi i njegov pomoćnik nepravomoćno osuđeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora.

Petrač je svjedočio na suđenju Vladimiru Zagorcu koji je osuđen u slučaju "dragulji", a priču o krađi dragulja prvi je spomenuo na suđenju za otmicu tada maloljetnog Zagorčeva sina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika