10.05.2012. / 14:13

Autor: Nacional.hr

VIP ostvario veće investicije i prihode kroz širenje poslovanja

"Ovo je još jedan uzastopni kvartal u kojem je hrvatsko tržište mobilnih komunikacija u padu i stoga vjerujemo u skoro ukidanje nameta mobilnoj telefoniji kako bi se omogućio brzi razvoj četvrte generacije mobilnih komunikacija u našoj zemlji", rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta

Mladen PejkovićMladen PejkovićVipnet je objavio svoje poslovne rezultate za prvi kvartal 2012. godine u kojem su prihodi veći za 2,5% i iznose 92.5 milijuna eura. Konsolidirana EBITDA iznosi 27,4 milijuna eura i porasla je za 9,9% u odnosu na prvi kvartal 2011. godine, što je rezultat povećanih prihoda i smanjenja troškova, prvenstveno uvjetovanih nižim materijalnim troškovima i nižim troškovima interkonekcije. U prvom kvartalu 2012. godine Vipnet je uložio 13,3 milijuna eura u tehnologiju te energetsko-tehnološki poslovni objekt na Žitnjaku visoke razine energetske učinkovitosti, što je 54,1% više nego u istom kvartalu 2011. godine.

"Ovi rezultati dokazuju ispravnost naše strategije transformacije kompanije iz pružatelja mobilnih usluga u pružatelja kompletnih telekomunikacijskih i televizijskih usluga. Inovacije kao pokretač razvoja i gospodarskog rasta i dalje su nam prioritet, te smo pokrenuli jednu od prvih komercijalnih LTE mreža u Europi. Većim investicijama u infrastrukturu i tehnologiju osigurali smo sve potrebne kapacitete za fiksni i mobilni broadband višestruko većih brzina i zadovoljni smo snažnim rastom korisnika podatkovnih usluga. S druge strane, ovo je još jedan uzastopni kvartal u kojem je hrvatsko tržište mobilnih komunikacija u padu i stoga vjerujemo u skoro ukidanje nameta mobilnoj telefoniji kako bi se omogućio brzi razvoj četvrte generacije mobilnih komunikacija u našoj zemlji", rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi gotovo 2 milijuna i u blagom je padu od 1,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je broj Vip pretplatnika povećan za 6,3 %. Kontinuirano snažna potražnja za bežičnim broadbandom rezultirala je snažnim porastom od 14.7% u odnosu na prvi kvartal 2011. godine s gotovo 169,500 korisnika. Prosječni prihod po korisniku (ARPU) smanjen je za 6,6% i iznosi 11,7 eura, što je posljedica cijelog niza dodatnih pogodnosti za korisnike i regulatornih opterećenja. S 148,800 korisnika u fiksnoj mreži, prosječni prihod po liniji (ARPL), u koji su uključene fiksne glasovne usluge, internet i TV usluge, iznosi 27,2 eura.

Konsolidirana operativna dobit (EBIT) iznosi 10,6 milijuna eura.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika