10.05.2012. / 18:49

Autor: Hina

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se ona trebala udebljati, pokazalo je američko istraživanje provedeno na području Baltimorea.

Bucmasta djeca privlačnija su AmerikankamaBucmasta djeca privlačnija su AmerikankamaMajke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se ona trebala udebljati, pokazalo je američko istraživanje provedeno na području Baltimorea.

"Nekad davno bilo je razumljivo cijeniti bucmasto dijete jer su djeca bila pothranjena i bilo je gladi. Tada je to bio znak da vam dobro ide", kazala je Erin Hager s University of Maryland School od Medicine čije istraživanje pokazuje da je poimanje bucmastog djeteta kao zdravog još vrlo prisutno.

U okviru istraživanja 280 majki trebalo je pogledati fotografije male djece u pelenama različite težine, od pothranjenih do pretilih, i izabrati sliku djeteta čija je težina najbliža težini njihova vlastitog djeteta.

Gotovo 70 posto žena pogrešno je procijenilo tjelesnu težinu svoje djece, a najveće pogreške u procjeni težine vlastite djece donosile su pretile majke.

Majke, pak, pretile djece ustrajno su birale fotografije djece koja su bila mršavija od njihove vlastite, a istraživanje je pokazalo da su majke najdeblje djece bile - najzadovoljnije njihovim izgledom.

Istraživanje je pokazalo i to da su 20 posto majki s djecom normalne tjelesne težine i i mnoge majke pretile djece željele da njihova djeca budu bucmastija.

"To sugerira da imamo puno roditelja koji pokušajavaju udebljati svoju djecu", kazala je Eliana Perrin sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini, komentirajući nalaze istraživanja.

"Djeca koja dobiju na težini kao mala zadržavaju tu prekomjernu težinu dulje i imaju veće izglede biti pretila u adolescenciji i odrasloj dobi", kazao je pedijatar Stephen Cook sa sveučilišta u Rochesteru, komentirajući istraživanje.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 11.05.12. 19:16

Bucmasto dijete je ideal i u Somaliji a ne samo u US.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika