11.05.2012. / 00:32

Autor: Hina

Josipović

Bez obzira na pobjednika, ne smije biti povratka u 90-e

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS kako je Hrvatskoj važno da i dalje ima partnere s kojim može graditi stabilnost u regiji, dodavši kako se u Hrvatskoj s pozornošću prate izbori u Srbiji.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS kako je Hrvatskoj važno da i dalje ima partnere s kojim može graditi stabilnost u regiji, dodavši kako se u Hrvatskoj s pozornošću prate izbori u Srbiji.

Josipović je, u intervjuu za RTS emitiranom u četvrtak navečer, a urađenom prije općih izbora u Srbiji održanih u nedjelju, istaknuo kako su odnosi između Hrvatske i Srbije krenuli ''dobrim i boljim'' putem te da su on i donedavni srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom posljednjih godina izgradili partnerstvo.

''Tko god da bude izabran, naše je očekivanje da ne smije biti povratka u devedesete, nego da treba nastaviti s politikom dobrosusjedskih odnosa i politikom koja će, kako to budu okolnosti dozvoljavale, efikasno rješavati probleme koje i dalje imamo u našim odnosima'', ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Josipović je istaknuo kako je zadaća čelnika koji predstavljaju svoje narode i države upravo da ih vode putem koji smatraju ispravnim, te ocijenio kako i on i Tadić pomirenje, gradnju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji smatraju dobrim putem.

''Izbori koji dolaze važni su za Srbiju da dobije modernu vlast, europski usmjerenu, koja će efikasno voditi Srbiju prema završetku pregovora'', istaknuo je, te ponovio kako će Hrvatska, kao članica EU, pružati političku potporu susjednim zemljama u njihovim europskim integracijama, a ukoliko bude potrebno i tehničku, utemeljenu na hrvatskom iskustvu stečenom na njezinom putu k EU.

Upitan je li moguće da otvorena pitanja sa Srbijom riješe prije nego Hrvatska uđe u Europsku uniju, predsjednik Hrvatske ukazao je kako su ti problemi složeni i da imaju svoju emotivnu, političku i ekonomsku komponentu, te da se neka od tih pitanja mogu lakše riješiti, a neka teže, ali da nije najvažnije postavljati rokove.

Podsjetio je kako i unutar EU-a postoje zemlje koje su članice, pa i dalje imaju međusobne probleme koje rješavaju, te kao primjer naveo to da Arbitražni sud, koji treba rješiti pitanje granice između Slovenije i Hrvatske, neće završiti do 1. srpnja 2013.

To, po riječima Josipovića, ne smeta u međusobnim odnosima Hrvatske i Slovenije, kao što ni otvorena pitanja u odnosima Hrvatske sa Srbijom ne bi smjela biti prepreka gradnji dobrih odnosa i traženju najboljeg puta za rješavanje problema.

Govoreći o međusobnim gospodarskim odnosima Hrvatske i Srbije, hrvatski je predsjednik ustvrdio kako je za obje države iznimno važno ''da otvore širom vrata stranim investitorima, pa i iz susjedstva''.

Upitan da uputi nekakav savjet kada je riječ o borbi protiv korupcije, predsjednik Hrvatske istaknuo je kako je odlučna borba protiv korupcije, posebice ako je ona prepoznata kao sistemski problem, moguća samo ako postoji odlučan poltički stav.

''Mi smo u Hrvatskoj odlučili provoditi politiku nulte tolerancije na korupciju'', ustvrdio je, dodavši kako je to jedina ispravna politika i da i najdemokratskije zemlje nisu imune na korupciju te da ''to nas ne tješi, nego nas motivira da ih dostignemo''.

Govoreći o pitanju povratka izbjeglih, Josipović je nedavno u Sarajevu održanu donatorsku konferenciju, namijenjenu prikupljanju sredstava za rješavanje problema izbjeglih u regiji, ocijenio veoma važnim korakom naprijed.

Naveo je kako povratak izbjeglih u Hrvatsku danas nije političko pitanje te da, statistički gledano s obzirom na to gdje i kako se događaju različiti ekscesi, u najvećoj mjeri nije ni dominantno sigurnosno pitanje, već prije svega ekonomsko pitanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 11.05.12. 10:41

Donatorska konferencija za povratak izbjeglih i prognanih.....
Dok su sve bivse drzave postivale stanarska prava jedino smo mi bili pametni pa se toga ne pridrzavamo.
Mene osobno interesuje ko je uzeo sve te stanove nekadasnjih nositelja stanaskih prava, a s druge strane jos interesantnije sto Hrvati iz Bosne su kao i svi drugi narodi rijesavani na cinjenicnom stanju iz 91-e, a kako sad ispada oni ne mogu da se vrate u RS, zasto to mi nikako nije jasno, jedino ako isti nisu prodali svoju imovinu i stanove, jer svima nam je dobro znano, da je vecini bolje u RH......


registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 15:54

moj ludonjo predsjedniče,zašto ti imaš te diplome,a vozaju te fašisti iz smrdije i lažu,obećavaju jedno,drugo rade,a treće memorandum opet spremaju za sitni narod što im je ostao,vjerojatno u Bosni imaju fašistički plan


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika