11.05.2012. / 11:29

Autor: Hina

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

„Članovi Odbora jednoglasno su podržali zaključak kojim se od mene traži da izrazim zabrinutost zbog ksenofobičnih izjava protiv Roma te mogućnosti pogoršanja situacije u Lici i drugim dijelovima Hrvatske“, rekao je Radin

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (arhiva)Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (arhiva)Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime svog odbora izrazio zabrinutost zbog ksenfobičnih izjava protiv Roma.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavio je prije dva dana kako će reagirati na događaje u Škabrnji koju su romske obitelji napustile zbog prosvjeda mještana, i to zahtjevom da se o tom problemu progovori na današnjoj plenarnoj sjednici Sabora.

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi je od Odbora zatražio da na tematskoj sjednici raspravi i osudi događaje u Škabrnji, te najavio da će osobno tražiti ostavku načelnika Škabrnje Luke Škare, čije je istupe nazvao sramotnima

„Članovi Odbora jednoglasno su podržali zaključak kojim se od mene traži da izrazim zabrinutost zbog ksenofobičnih izjava protiv Roma te mogućnosti pogoršanja situacije u Lici i drugim dijelovima Hrvatske“, rekao je Radin.

Ako Sabor i nadležne institucije ne reagiraju i ne osude takve nemile događaje i ne poduzmu učinkovite mjere koje bi spriječile pojavljivanje sličnih situacija onda će to biti krajnje zabrinjavajuće, naglasio je.

Zaključkom Odbora, kazao je, traže potpuno izvješće ministra unutarnjih poslova o tim događajima.

Vezane vijesti

'Danas Romi, sutra Srbi, prekosutra Talijani?'

'Danas Romi, sutra Srbi, prekosutra Talijani?'

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavio je danas da će reagirati na događaje u Škabrnji koju su romske obitelji napustile… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 11.05.12. 13:40

Očuvanje javnog reda i mira,zaštita okoliša,poštivanje Zakona o zaštiti zdravlja pućanstva,Zakona o komunalnom redu,Zakona o nepovrijedivosti doma,zaštita svoje imovine,zaštita obitelji od uznemirivanja,zaštita rekreacijskih zona i objekata od biološkog zagađivanja i destrukcije nije ksenofobićnost,homofobićnost niti fašizam.Poštivajući navedene norme poštujemo svoj i od drugih ljudski inegritet.Dakako da se slažem da "nadležne institucije poduzmu učinkovitije mjere da se takove situacije ne ponove".Dodao bih samo da vlast predmijeva događaje a ne,demagoški i licemjerno svaljuje krivicu na druge .


registracija
1/3/11

Laudate, 11.05.12. 14:52

Oh, to se ukazao g. Pupovac.
Očekivao sam ga u Borovu, no kad već spominje Škabrnju bilo bi dobro da obiđe to mjesto u kojem su njegovi sunarodnjaci zaklali-pobili 85 mještana.


registracija
1/3/11

Laudate, 11.05.12. 14:54

g. Pupovac treba sankcionirati verbalne prijetnje, ali nemojte zaboraviti i ubojstvo 85 ljudi. Pravda još nije zadovoljena.


registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 15:48

Pupovac,privedi rođenog brata pravdi u RH i nema problema,kritiziraj tad koliko hoćeš,misli i ideje ti sve više i kritike liče na četničke fašističke


registracija
30/12/08

csiki, 11.05.12. 15:50

Treba osuditi sve zlocince, sto je uradjeno u Skabrnji, Vukovaru ali i u Jasenovcu, Sisku, Splitu zlocin je zlocin bez razlike ko je ucinio


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.05.12. 16:14

Pa zar nije malo degutantno od Pupovca da spominje nečija prava manjina, od njega koji se nikada nije ogradio od svojih izjava iz početka 90-ih o 10 000 pokrštene srpske djece i posebno kao pripadnika naciji koja je osporavala prava većinskom hrvatskom narodu u matičnoj zemlji na demokratsko uređenje???

Ili, i taj Furio, kao prestavnik talijanske manjine u zemlji čiji neki talijanski političari i danas imaju gradonačelnike hrvatskih gradova i pretenzije prema Musolinijevim granicama iz Londonskog ugovora!

Dajmo malo više samopoštovanja! Pa pljuju nas u pravilu puno gori od nas!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika