11.05.2012. / 13:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Antičević Marinović Mlakaru:

Šutjeli ste za Sanadera, sada blagoglagoljite

Na Mlakarove tvrdnje da izmijenjeni Poslovnik neće obraniti dignitet Sabora reagirala je Ingrid Antičević Marinović (SDP), prozivajući ga da je sjedio u vladi čiji je predsjednik (Ivo Sanader), umjesto da je odgovarao na njihova pitanja, vrijeđao zastupnike

Photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je većinom glasova podržao nacrt izmjena saborskog Poslovnika koje je iniciralo Predsjedništvo Hrvatskog sabora.

Izmjene Poslovnika podržali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije, a HDZ je bio suzdržan, ne prihvaćajući predloženo ukidanje instituta ispravka netočnog navoda.

Vladajući zastupnici u raspravi su isticali da će ukidanje tog instituta demokratizirati parlamentarnu raspravu, odnosno da je replika kvalitetniji i demokratičniji institut koji će omogućiti dvosmjernu komunikaciju, što ispravak netočnog navoda ne predviđa.

SDP-ovi članovi Odbora naglašavali su da se ispravak netočnog navoda često zloupotrebljavao, pa i na način da je narušavao dignitet parlamenta, dok će se replikom, odnosno odgovorom na repliku, omogućiti zastupnicima, ali predlagatelju zakona ili neke odluke da uzvrati na izrečeno u sabornici.

"Pokušava se stvoriti dojam da se ukidanjem ispravka netočnog navoda želi uvesti nedemokratski način rasprave, da se nekome želi uskratiti pravo da govori ili ušutkati oporba. Ništa od toga nije istina", poručio je Ivo Jelušić (SDP).

Naglasio je da se ispravak netočnog navoda "više zloupotrebljavao nego upotrebljavao", ističući da će replika omogućiti stvarne pretpostavke za demokratičniju raspravu i vraćanje digniteta Saboru.

HDZ protiv

S njim se nije složio Davorin Mlakar (HDZ), ocijenivši da se ukidanjem ispravka netočnog navoda zastupnicima uskraćuje jedan od ključnih alata kojim reagiraju na izgovorenu riječ.

"Dignitet Sabora neće se obraniti ovim Poslovnikom, odgovornost za izgovorenu riječ vezana je uz kućni odgoj, navike, pristojnost i poštivanje drugih", poručio je Mlakar.

Usprotivio se i predloženoj promjeni u institutu povrede Poslovnika, po kojoj bi zastupnici najavljivali svoj prigovor zbog povrede poslovnika Odboru za Ustav, a ne na tu povredu reagirali odmah na sjednici Sabora.

Sanader vrijeđao zastupnike

Na njegove tvrdnje da izmijenjeni Poslovnik neće obraniti dignitet Sabora reagirala je Ingrid Antičević Marinović (SDP), prozivajući ga da je sjedio u vladi čiji je predsjednik (Ivo Sanader), umjesto da je odgovarao na njihova pitanja, vrijeđao zastupnike.

"Vi ste tada šutjeli, a sada blagoglagoljite", poručila je Mlakaru, koji je odgovorio da nije bio ministar u toj, nego u vladi Jadranke Kosor.

Milorad Pupovac (SDSS) je kao problem zbog kojega trpi saborska rasprava naveo to što dio zastupnika ne poznaje razliku između ispravka netočnog navoda i replike, a odgovornim za to smatra predsjedavajućeg sjednicom koji, kazao je, nije o tome davao jasne upute.

I on spornim smatra predloženu izmjenu vezanu uz povredu Poslovnika, predloživši da se mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik traži tek kada predsjedavajući stol ne reagira na prigovor zastupnika da je povrijeđen Poslovnik.

Lesar napustio dvoranu

Početak rasprave obilježio je demonstrativni izlazak iz dvorane Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti), koji je vladajućima zamjerio da ne poštuju proceduru izmjene Poslovnika, jer s očitovanjima koja su na taj nacrt dali klubovi zastupnika i predstavnici civilnog društva nisu upoznali zastupnike.

"Ne držite se dogovora sa sjednice Predsjedništva Sabora, niste nam dali očitovanja. Protivim se tome da se javna rasprava o izmjenama Poslovnika vodi samo na temelju inicijative Predsjedništva", poručio je Lesar.

Leko je potom kazao da rasprava o izmjenama Poslovnika formalno tek danas počinje, da će ići u dva čitanja, te da će sistematizirati sva očitovanja i prijedloge kada za to dođe vrijeme, no Lesar je, nezadovoljan takvim obrazloženjem, napustio sjednicu Odbora.

Stilske figure i akrobacije

Lesarov postupak osudio je Marin Jurjević (SDP), prozivajući njega i njegovu stranku za opstrukciju.

"Svaka čast našem kolegi Lesaru, ali mi je žao što moram kazati da smo upravo prisustvovali zornom primjeru politike provokacije i incidenta koje sustavno proizvode neke stranke, a tu mislim na Hrvatske laburusite - napraviti incident, izazvati pažnju, argumenti nisu bitni već su postale bitne stilske figure i akrobacije", poručio je Jurjević.

Iako je na Odbor na dnevnom redu današnje sjednice imao i davanje mišljenja na zaključak Odbora za informiranje, informatizaciju i medije vezano uz izvješće o radu Upravnog vijeća Hine, Leko je tu točku skinuo s dnevnog reda, budući da je sporni zaključak Odbor za medije jučer promijenio.

Naime, Odbor za medije jučer je donio novi zaključak vezano uz Hinino izvješće, te od Sabora zatražio da smijeni Upravno vijeće Hine, a ne ravnateljicu kako je bilo formulirano prvotnim zaključkom.

"Pošto je ta točka jučer odrađena u matičnom Odboru za medije, nemamo potrebe izjašnjavati se o zaključcima koji su donijeti prilikom razmatranja izvješća o Hini, pa predlažem da se ta točka skine s dnevnog reda", rekao je Leko.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 11.05.12. 13:46

Slažem se s Jurjevićevom primjedbom o Lesaru i laburistima u potpunosti! Lesar je odlično procijenio da će na opisani način ponašanja u sabornici i izvan nje, stalnim izazivanjem pažnje stjecati sve više pristalica, simpatizera i glasača, neovisno o argumentima koje iznosi, pa i bez njih, trkeljanjem, trabunjanjem, kako kažu neki forumaši, nema veze. Popularnost mu raste, kaže statistika.


registracija
24/7/11

mrvek, 11.05.12. 14:34

Lesar je imao nekog važnijeg pa kao tobož demonstrativno napustio Sabor da ispadne faca. LOL
Lesar kao tvoj glasač ti kažem da to nije pravi način da nešto promijenite. Lako je napustiti sjednicu a to znači da niste ništa napravili. Ovim postupkom kupujete nekadašnje glasače HDZ-a koji više ne podržavaju tu stranku a ni SDP po prirodi. Borite se na drugi način a ne ovako.


registracija
25/6/10

vidra, 11.05.12. 21:10

Volim Lesara, puno je učinio da malo po malo pokrene nešto za zgaženu radničku klasu. Ali, kud je uvukao u svoje laburiste onog mondenskog fičfiriča Vukšića, koji samo zna čitati a ništa reči prirodno i svojim riječima. Sve što od njega dođe nije vjerodostojno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika