11.05.2012. / 13:14

Autor: Hina

Mađarski revizor: Izdvajanje plinskog poslovanja bilo bi dobro za Inu

Financijski revizor tvrtke Deloitte iz Mađarske Gabor Gion, koji je 2004. bio vođa revizorskog tima Ine, posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da bi izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo dobro za tu naftnu kompaniju koja godinama plin nabavlja po tržišnoj cijeni, a prodaje ga jeftinije.

Gabor Gion (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)Gabor Gion (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)Financijski revizor tvrtke Deloitte iz Mađarske Gabor Gion, koji je 2004. bio vođa revizorskog tima Ine, posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da bi izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo dobro za tu naftnu kompaniju koja godinama plin nabavlja po tržišnoj cijeni, a prodaje ga jeftinije.

USKOK Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija primio deset milijuna eura mita kako bi upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji prepustio Ini mađarskom strateškom partneru, a iz Ine pritom izdvojio nerentabilno plinsko poslovanje.

Gion, koji je na sud došao kao svjedok obrane, rekao je kako je poseban problem u Ini bilo upravo plinsko poslovanje, jer se plin svake godine kupovao po većoj, tržišnoj cijeni, a prodavao po nižoj reguliranoj cijeni.

Dodao je i da je prije izmjene dioničkog ugovora koji je potpisala Sanaderova Vlada, Ina imala kredit od milijardu dolara koji bi u slučaju kršenja pojedinih financijskih pokazatelja morala odmah vratiti. Svjedok Gabor Gion tvrdi i da je tijekom 2008. Ina još bila likvidna, ali da su se krajem te godine pojavili problemi zbog kojih više nije bila sposobna izvršavati svoje obveze.

Na pitanje tužiteljstva kako je Ina poslovala u 2008., financijski revizor Gibon je kazao kako je u prvih devet mjeseci bila u dobitku, dok je veliki gubitak nastupio u posljednjem kvartalu. Kazao je i da je Ina gubila na padu cijena nafte, koje su sa 140 dolara po barelu u nekoliko mjeseci pale na 40 ili 50 dolara.

Iako je trebao doći na klupu za svjedoke, na suđenju se danas nije pojavio splitski poduzetnik Miro Brkić, koji je nedolazak opravdao službenom spriječenošću.

U objedinjenom postupku Sanadera se tereti i za ratno profiterstvo zbog primanje provizije od austrijske Hypo banke u vrijeme Domovinskog rata, a Brkić je pred sudom trebao potvrditi ili odbaciti Sanaderovu tezu da nije profiter već da je imetak stekao predratnim radom u Austriji.

Prema pisanju medija Sanader je tijekom uskršnjeg boravka u Splitu pokušao stupiti u kontakt s Brkićem, no on se nije odazvao pozivu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika