11.05.2012. / 17:50

Autor: Nacional.hr

Do kraja 2013. Hrvatskoj na raspolaganju milijardu eura iz EU fondova

Od dana pristupanja Hrvatske EU odnosno od 1. srpnja 2013. godine do kraja te godine imat ćemo na raspolaganju 445 milijuna eura, a nakon toga milijardu eura godišnje za sve djelatnosti, objasnila je Krešić-Jurić

Leila Krešić-JurićLeila Krešić-Jurić"U razdoblju od 2007. do 1. srpnja 2013. godine imamo na raspolaganju oko milijardu eura u pretpristupnim fondovima EU za sve gospodarske djelatnosti, a do sada smo iskoristili 40 posto tih sredstava", rekla je Leila Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK, na radionici "EU turistička politika i programi potpore za turistički sektor" koja se održala 11. svibnja na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Međunarodnog turističkog sajma CroTour, a poseban je naglasak bio na budućim EU poticajima i strukturnim fondovima. Ovo je druga u nizu radionica na kojima će se s teorijskog i praktičnog aspekta razmatrati ova problematika.

Od dana pristupanja Hrvatske EU odnosno od 1. srpnja 2013. godine do kraja te godine imat ćemo na raspolaganju 445 milijuna eura, a nakon toga milijardu eura godišnje za sve djelatnosti, objasnila je Krešić-Jurić. Turistička industrija izravno sudjeluje s pet posto u bruto domaćem proizvodu EU te izravno zapošljava 10 milijuna ljudi, a neizravno sudjeluje s 10 posto u bruto domaćem proizvodu EU te neizravno zapošljava više od 20 milijuna ljudi. Turistička industrija u svijetu raste po stopi od četiri posto a u EU taj postotak iznosi osam posto, pri čemu je rast prisutan i u našoj zemlji. Europa se želi svijetu prikazati kao jedinstvena i atraktivna turistička destinacija.

Radi pružanja potpore hrvatskom gospodarstvu i tvrtkama u procesu prilagodbe poslovanja zakonodavstvu jedinstvenog europskog tržišta, HGK je 2000. godine osnovala Predstavništvo u Bruxellesu, kazala je Dragica Martinović, direktorica Predstavništva. U EU se godišnje donese oko 50 zakonskih akata ali i više od 2500 podzakonskih i provedbenih propisa koji u znatnoj mjeri utječu na poslovanje. Administracija EU zapošljava 45 tisuća ljudi a u Bruxellesu je smješteno i 1400 nevladinih organizacija. Osim HGK, predstavništvo ima i HOK, a otvoreni su i regionalni uredi. Aktivnosti su Predstavništva HGK mnogobrojne, a neke su od njih informiranje i savjetovanje članica, organiziranje stručnih putovanja, pružanje stručne potpore pri sudjelovanju na europskim natječajima te lobiranje. Za lobiranje je od izuzetne važnosti članstvo HGK u Eurochambersu jer je riječ o asocijaciji koja predstavlja 20 milijuna poduzeća. Ujedno uspješno lobiranje uključuje formuliranje stavova u Hrvatskoj, pri čemu veliku ulogu ima HGK. Predstavništvo promovira i hrvatski turizam. „Ulazak u EU ne znači streloviti uspjeh ali će dugoročno donijeti brojne pogodnosti odnosno koristi", zaključila je Martinović.

Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže, naglasila je da je to najvažnija potporna struktura malom gospodarstvu u EU. To je projekt Europske komisije koji omogućuje pronalaženje i direktan kontakt s poslovnim partnerima u 50 zemalja ne samo u EU nego i u pridruženim odnosno prekomorskim zemljama. U Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske ustrojena je baza poslovnih podataka koja znatno olakšava traženje poslovnih partnera a sve su usluge besplatne. Pored toga, provodi se obrazovanje poduzetnika uz pomoć brojnih seminara i radionica a organiziraju se i info dani te poslovni razgovori, najčešće u sklopu međunarodnih sajmova. Mogućnosti financiranja turističkog sektora iz EU fondova nisu prevelike jer se ta djelatnost tretira kao visoko komercijalna koja ne iziskuje veliku pomoć. Pri dodjeli financijskih sredstava iz programa EU ne gleda se podrijetlo već kvaliteta projekta. Kada budemo članica EU projekti će se izravno predavati u Bruxelles. Projekti u pravilu rješavaju probleme zajedničke cijeloj Europi. U sklopu IPA-e turistička se djelatnost može financirati u segmentu prekogranične suradnje te razvoja ljudskih potencijala. Moguće je dobiti i potporu za djelatnosti unutar ruralnog turizma.

Turizam je multidimenzionalni sektor koji obuhvaća raznorodne djelatnosti, a ima izravni utjecaj na brojne druge gospodarske grane, rekla je Vlasta Klarić, savjetnica u HGK. Hrvatska je po ostvarenom prihodu u turizmu 16. zemlja u Europi i 33. na svijetu. Europski turizam predstavlja 50 posto svjetskog turizma ali će se taj postotak u narednom razdoblju smanjivati zbog naglog i stalnog razvoja turizma u Aziji. Trenutno se u EU posvećuje velika pozornost konkurentnom i održivom turizmu. Istodobno se inzistira na visokoj kvaliteti i atraktivnom imidžu Europe. Prioriteti i konkretne inicijative obuhvaćaju diverzifikaciju, poticanje rasta turističke potražnje, implementaciju interdisciplinarne aktivnosti te što racionalnije korištenje financijskih instrumenata u području turizma. Provode se završne pripreme za uvođenje Europske turističke markice koja bi bila krovni certifikat za garanciju kvalitete.

Mate Kapović iz Ministarstva turizma govoreći o programima potpora europskom i hrvatskom turizmu osvrnuo se na programe Calypso i Eden koji se trenutno realiziraju unutar EU. S ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma Ministarstvo turizma pripremilo je osam programa za dodjelu potpora i poticaja. Ukupna je vrijednost potpora i poticaja za 2012. godine 32 milijuna kuna. Riječ je sljedećim programima: „Inovativni turizam", „Korak više", „Znanjem do kvalitete", „Zajedno do konkurentnosti", „EU izvrsnost", „Turizam kroz manifestacije", „Program poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima" i „Siguran gost".

O mogućnostima financiranja projekata u turizmu govorila je Nataša Filipović iz Ministarstva gospodarstva. U razdoblju od 2007. do 1. srpnja 2013. godine za djelatnosti u turizmu osigurano je 96 milijuna eura u pretpristupnim fondovima EU. Od 1. srpnja 2013. godine bit će osigurano dodatnih 92 milijuna eura za tu godinu. Prioriteti su financiranja poboljšavanje konkurentnosti, transfer tehnologije i znanja te poticanje istraživanja i razvoja te razvoj regionalne infrastrukture. Nataša Filipović govorila je, među ostalim, i o shemi dodjele bespovratnih sredstava za malo i srednje poduzetništvo koja obuhvaća i dogradnju smještajnih kapaciteta, uvođenje novih sadržaja radi produljenja turističke sezone.

U sklopu radionice predstavljeni su i uspješni primjeri iz prakse kojima su već dodijeljena EU sredstva u sklopu programa koji su još uvijek aktualni do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji a riječ je o Memorijalnom centru Faust Vrančić, VIOR projektu - Grad Vinkovci, korištenju tradicijske baštine za turističke svrhe te češkim turističkim projektima financiranim iz strukturnih fondova.

Vezane vijesti

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

Danas je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore započeo nastup hrvatskih visokotehnoloških tvrtki na sajmu Kitel 2012 u Almatyju. Nastup na… Više

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 11.05.12. 18:27

"„Inovativni turizam", „Korak više", „Znanjem do kvalitete", „Zajedno do konkurentnosti", „EU izvrsnost", „Turizam kroz manifestacije", „Program poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima" i „Siguran gost"." kakvi slogani, uf. jesu li to slogani za lokalne izbore ili sto? zvuci kao da je netko prepisao sa izbornih plakata...


registracija
1/3/11

Laudate, 11.05.12. 19:22

Da li piše koji će od novo postavljenih ministara osmisliti programe za povući novac?
Piše li tko će od njih biti kriv ako ne povučemo , ili će možda biti kriva prethodna vlast?


registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 22:38

u što će ih utrošiti u povrat kamata


registracija
9/3/10

nostradurus, 12.05.12. 16:01

Mito stiže, a kasnije harač. Biti ćemo na sto muka kako naći novac za sve. patriotpokret.com.hr/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika