11.05.2012. / 18:41

Autor: Nacional.hr

'Prepoznajmo što nam rade i oduprimo se'

Ideološke konstrukcije poput „učinkovitosti", „kompetitivnosti", „konkurentnosti" u funkciji su podržavanja hrvatskog tipa perifernog kapitalizma koji razara društvenost, solidarnost, jednakost i slobodu

Sindikalne središnjice u otvorenom su pismu pozvale građane da se pridruže prosvjedu 12M koji će se održati sutra, u subotu, u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i tako postanu dio globalnog pokreta protiv bezdušnog svjetskog poretka u kojem sva moć i vlast pripada izrazito uskom krugu najbogatijih dok je ostatak svijeta prisiljen živjeti po njihovom diktatu.

Ističu kako Hrvatska u tom pogledu nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima. Građani su pod sve većim opterećenjem saniranja posljedica tuđih pogrešnih ekonomskih politika koje su dovele do krize, a ostvarenje Ustavom definirane socijalne države postaje sve dalji i sve manje dostižan ideal u koji malo tko više vjeruje.

Štoviše, po nekim aktualnim događajima u kojima se represivni aparat stavio u službu protivnika sindikalnih sloboda, zanemarivši prethodno svoju dužnost sankcioniranja gospodarskog kriminala, čak pokazujemo i inovativnost u praksi anomalija neoliberalizma. Najave iz Vlade navode nas na zaključak da će praksa svaljivanja tereta krize isključivo na leđa građana najvjerojatnije ostati jedini način konsolidacije državnih financija kroz daljnje umanjenje prava radnika, nezaposlenih i umirovljenika.

Moć novca fascinira političare i ma koliko bila bezobzirna i sebična - podilaze joj. Politika štednje služi jedino održanju postojeće ideologije i uspostavljenog ekonomskog i političkog modela. Ideološke konstrukcije poput „učinkovitosti", „kompetitivnosti", „konkurentnosti" u funkciji su podržavanja hrvatskog tipa perifernog kapitalizma koji razara društvenost, solidarnost, jednakost i slobodu.

"Prepoznajmo što nam rade - oduprimo se!", poručuju iz sindikalnih središnjica.

Ukratko, dominantna teorija i praksa neoliberalizma, koja upravo u ovim trenutcima krize pokazuje svoje pravo lice te koju zastupaju i lijeve i desne centrističke političke opcije, je stvarnost koja 99 posto građana ove zemlje pogađa podjednako kao i ostatak svijeta koji će ove subote prosvjedom pokazati svoje neslaganje sa smjerom kojim svjetski poredak ide.

"Sindikalne središnjice pozivaju svoje članove i simpatizere da budu u pravo vrijeme na pravom mjestu i pokažu svoju pripadnost pokretu koji želi zaštititi temeljne interese čovječanstva, ili barem njegovih 99 posto!", stoji na kraju pisma koje potpisuju Mladen Novosel, Krešimir Sever, Vilim Ribić, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 11.05.12. 20:03

Sindikati rade za neoliberalne kapitaliste jer ne nude nikakvo rješenje. To je sramota bez presedana. Pokret patriot ima program koji sindikat zaobilazi u širokom luku. Pitajte ih zašto?
http://patriotpokret.com.hr/


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.05.12. 12:33

Samo da nisu sindikalisti ovi koji jesu.Osim Severa.
Matijaševiću,željno te čekaju radnici Slobodne Dalmacije u Dugopolju.Objasni im što je to privatizacija i kako se privatizira.Slabo ti oni to razumiju.Ne ide u glavu.
Maknuo bi se ti i sa Dalmacijavina da ti netko plati.
Nekako je lako zatomiti sindikalni poriv kad se džep napuni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika