11.05.2012. / 19:40

Autor: Hina

Lex Breivik za više sigurnosti u psihijatrijskim ustanovama

Norveška je u petak predložila amandmane zakona kojim bi se trebala povećati sigurnost u psihijatrijskim ustanovama, a mediji su taj prijedlog nazvali "lex Breivik" s obzirom na mentalno zdravlje počinitelja napada od 22. srpnja kojemu se upravo sudi.

Breivik je potaknuo promjene zakona u NorveškojBreivik je potaknuo promjene zakona u NorveškojNorveška je u petak predložila amandmane zakona kojim bi se trebala povećati sigurnost u psihijatrijskim ustanovama, a mediji su taj prijedlog nazvali "lex Breivik" s obzirom na mentalno zdravlje počinitelja napada od 22. srpnja kojemu se upravo sudi.

"Zakon danas ne pravi razliku između razina sigurnosti", izjavila je ministrica zdravstva Anne-Grete Stroem-Erichsen u priopćenju.

"To podrazumijeva previše opasnosti od bijega, otmice i teškog nasilja nad pacijentima i osobljem zdravstvenih institucija gdje posebno opasni pacijenti borave. Vlada želi ispraviti te nedostatke", dodala je ona.

Pokrenuta prije nekoliko godina, rasprava o amandmanima ubrzana je kako bi se oni mogli provesti prije nego što krajem lipnja završi suđenje Andersu Behringu Breiviku, optuženom za smrt 77 osoba 22. srpnja u Norveškoj.

Nazvan u medijima "lex Breivik", prijedlog predstavljen u petak otvara mogućnost postroženih pregleda pacijenata, ograničenja i nadzora njihovih odnosa s vanjskim svijetom ili onemogućavanja posjetitelja da unose nepoželjne predmete.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika