12.05.2012. / 08:47

Autor: Hina

Bipolarni poremećaj počinje u adolescenciji

Manično-depresivni poremećaj najvjerojatnije počinje već u adolescenciji a ne nešto kasnije kako se do sada vjerovalo, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od General Psychiatry.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaManično-depresivni poremećaj najvjerojatnije počinje već u adolescenciji a ne nešto kasnije kako se do sada vjerovalo, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od General Psychiatry.

Broj tinejdžera koji pate od maničnog poremećaja, koji je glavno obilježje bipolarnog poremećaja, otprilike odgovara broju odraslih osoba koje pate od tog poremećaja raspoloženja što sugerira da se kod mnogih osoba bolest razvija već u adolescenciji, utvrdili su znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.

"Uobičajeno se mislilo da manija započinje u 20-im ili 30-im godinama života", kaže Kathleen Ries Merikangas, voditeljica istraživanja.

"Mislim da je važno da ljudi shvate da od manije mogu patiti i adolescenti", dodala je.

Istraživanje je obuhvatilo više od 10.000 tinejdžera i znanstvenici su utvrdili da njih 2,5 posto ispunjava kriterije za postavljanje te dijagnoze, a 2,2 posto imalo je simptome manično-depresivnog poremećaja u posljednjih godinu dana.

Prema podacima Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, 2,6 posto odraslih Amerikanaca u proteklih godinu dana također je imalo simptome bipolarnog poremećaja.

Istraživanje je pokazalo i da je u godini koja je prethodila istraživanju 1,3 posto tinejdžera patilo od simptoma manije a 5,7 posto od depresije.

"Mislim da naše istraživanje sugerira da je bipolarni poremećaj puno češći među adolescentima nego što su ranija istraživanja pokazivala u posljednjih 12 mjeseci", zaključila je Merikangas.

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika