12.05.2012. / 13:28

Autor: Hina

Spor oko proračuna uzdrmao vladajuću koaliciju u BiH

Prijepori oko proračuna Bosne i Hercegovine za 2012. godinu dodatno su zaoštrili odnose u vladajućoj koaliciji u toj zemlji koju predstavlja teškom mukom sklopljeni labavi savez šest političkih stranaka, ocjena je koju u subotu prenose mediji u toj zemlji.

Milorad Dodik i Sulejman TihićMilorad Dodik i Sulejman TihićPrijepori oko proračuna Bosne i Hercegovine za 2012. godinu dodatno su zaoštrili odnose u vladajućoj koaliciji u toj zemlji koju predstavlja teškom mukom sklopljeni labavi savez šest političkih stranaka, ocjena je koju u subotu prenose mediji u toj zemlji.

Nakon poziva predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da se Stranku demokratske akcije (SDA) "izbaci" iz vladajuće koalicije zbog činjenice da su njeni zastupnici u parlamentu BiH ovog tjedna glasovali protiv proračuna kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH, iz Socijaldemokratske partije (SDP) i HDZ BiH stigle su naznake kako im ta zamisao nije strana no u SDA su odlučni istrajati na svojim stajalištima čak i ako to znači prelazak stranke u oporbu.

"Ako SDA ne prihvati proračun tada je potpuno logično da prelazi u oporbu čime šestorka postaje petorka. To postaje vrlo jasna i realna slika", izjavio je potpredsjednik SDP BiH Damir Hadžić kako ga u subotu citira "Dnevni avaz".

Dodao je ipak kako nije moguće da netko SDA doslovno izbaci iz vladajuće koalicije i kako je jedino moguće da u toj stranci sami odluče prijeći u oporbu.

Zastupnici iz SDA su na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH održanoj u četvrtak glasovali protiv predloženog proračuna od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) uz obrazloženje kako on nije dostatan ni za najosnovnije potrebe državnih institucija.

Najavili su kako će u amandmanskoj fazi tražiti da se on poveća za barem 50 milijuna KM (oko 25 milijuna eura) a ukoliko se to ne bi dogodilo spremni su blokirati usvajanje proračuna u Domu naroda državnog parlamenta.

Prema medijskim nagađanjima, to bi se realiziralo tako da zastupnici iz SDA jednostavno ne dođu na sjednicu Doma naroda koji zbog nedostatka kvoruma ne bi ni mogao donositi odluke.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je u intervjuu "Oslobođenju" u subotu potvrdio kako stranka ostaje čvrsta u opredjeljenju da ne podupre predloženi proračun.

"Nama u SDA važnija je država nego koalicija. Prema tome, te prijetnje o izbacivanju SDA iz vlasti nas ne pogađaju: ako misle da je to dobro i da je u interesu države BiH da mi zbog proračuna i svega ostalog budemo izbačeni, neka preuzmu odgovornost i neka to naprave", poručio je Tihić koalicijskim partnerima.

Dodao je kako SDA zbog istih motiva neće odustati ni od zahtjeva da se promijene pravila za registraciju birača u Srebrenici kako bi u toj općini 7. listopada kada se u BiH trebaju održati lokalni izbori glasovali svi koji su tu živjeli 1991. godine.

Tihić je potvrdio kako u odnosima SDA i SDP BiH koji je također većinom bošnjačka stranka ima znatnih problema jer SDP pokušava dominirati.

Pri tom, kako je pojasnio, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija pokušava "disciplinirati" SDA tako što održava političke veze i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koja je najveća oporbena stranka i na državnoj i na razini Federacije BiH.

Tihić tvrdi kako mu je Radončić već prenio da je odbio Lagumdžijinu ponudu da SBB uđe u Vijeće ministara.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako za njega nije iznenađenje to što je SDA u parlamentu glasovala protiv proračuna jer je to ranije najavila.

Ocijenio je kako je taj postupak dio "zanimljive strategije" povezane upravo s predstojećim lokalnim izborima.

"Meni se čini da je to nova pozicija SDA u pripremi za lokalne izbore. Sada žele ojačati svoju poziciju u odnosu na SDP kod glasačkog tijela tako da dio te strategije do jedne mjere razumijem no nije mi baš logična", kazao je Čović kako ga citira "Avaz" pojašnjavajući kako je u konačnici ipak neprincipijelno glasovati protiv životno važnih rješenja.

"Na tu ekskluzivu u demokratskom svijetu ima pravo opozicija. Nikako pozicija", zaključuje Čović.

Potvrdio je kako bi se o svemu moglo razgovarati na novom sastanku lidera šest stranaka-članica vladajuće koalicije koji bi se trebao održati 16. svibnja.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.05.12. 15:59

Klasika. Uvijek svađa oko novca. A ne kuže da su ih u EU prešli i uvalili im kreditni novac koji vodi u beskonačan dug? reforma.forumhr.com


registracija
19/1/12

samirst34, 12.05.12. 16:36

Slabljenje države BiH bi trebala zabrinuti i Hrvatsku.Samo jaka i stabilna BiH je garancija i hrvatske stabilnosti.Velikosrpski hegemonisti i šovinisti bilo da izlaze spod šarovovog ili grobarovog šinjela svoje šanse vide u razbijanju i slabljenju BiH da bi se preko nje dograbili svojih srpskih zemalja u Hrvatskoj,tj.bivše krajine.To im je cilj,na tome rade i stati neće ako se ne zaustave.Tako da bi u situaciji kao što je i ova oko budžeta bude povlađivalo srbo-četničkim elementima trebalo zabrinuti svakog tko želi mir u budučnosti.


registracija
21/4/11

spBN, 12.05.12. 18:34

@samirst34,

Ti kao baba Vanga,stalno su ti pred ocima srbo-cetnicki snovi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika