12.05.2012. / 15:08

Autor: Hina

'Povjerenje se teško stječe, a lako gubi'

Predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović glasovao je prijepodne na unutarstranačkim izborima na kojima članovi SDP-a neposredno biraju predsjednika stranke, a to što je jedini kandidat za čelnika SDP-a smatra demokratskom procedurom koja postoji i u drugim državama zapadne demokracije.

Zoran MilanovićZoran MilanovićPredsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović glasovao je prijepodne na unutarstranačkim izborima na kojima članovi SDP-a neposredno biraju predsjednika stranke, a to što je jedini kandidat za čelnika SDP-a smatra demokratskom procedurom koja postoji i u drugim državama zapadne demokracije.

"To je demokratska procedura, i u drugim državama zapadne demokracije je to tako. U Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, kad stranka pobijedi, kad ostvari nekakav cilj ili ga prebaci, onda u pravilu nema protukandidata", izjavio je Milanović novinarima na njihov upit koja je svrha glasovati za samo jednog kandidata.

Napomenuo je da SDP već ima iskustva u neposrednim unutarstranačkim izborima, kada su stranačkog kandidata za predsjednika države birali svi članovi SDP-a između Ive Josipovića i Ljube Jurčića. Riječ je, istaknuo je, o detaljno razrađenoj proceduri u kojoj SDP-ovci glasuju na više od 520 biračkih mjesta u svim stranačkim organizacijama.

"E sad, naravno, i u slučaju da je samo jedan kandidat, ta procedura se mora poštivati. Demokracija je komplicirana i katkad dosadna", rekao je Milanović.

Upitan je li mu žao što nema protukandidata, odgovorio je kako je to neugodno pitanje za njega, ali i napomenuo da se to događa u demokratskim zemljama i strankama.

"U SAD-u Obama nema protukandidata, Schröder ga nije imao, Angela Merkel, Tony Blair, da sad ne krenem nabrajati, vi to vrlo dobro znate", poručio je Milanović.

Podsjetio je da je više kandidata prijavljeno za sve druge stranačke funkcije koje će SDP birati na Izbornoj konvenciji 2. lipnja.

Milanović je podsjetio i da se SDP prije pet godina, nakon smrti prvog predsjednika i osnivača stranke Ivice Račana, našao u teškoj situaciji. Tada su, istaknuo je, svi kandidati za predsjednika, "pa čak i oni koji su u međuvremenu isključeni iz stranke", pokazali visoku razinu odgovornosti, pa i samokontrole, vodeći računa o tome da promoviraju sebe, ali i da čuvaju stranku.

"I to je vrlo važna stvar. Dakle, uspjeli smo se izdići iznad toga 2008., konsolidirati se, dobre rezultate ostvariti na lokalnim izborima 2009. godine, pristupiti dogovorima na našu inicijativu o široj koaliciji lijevog centra, dovući to uspješno do izbora i dobiti povjerenje ljudi", kazao je Milanović.

"Povjerenje se teško stječe, a lako gubi, naročito kad ste na vlasti, pa i u stranci na vlasti. A mislim da će građanima biti jasno što je demokracija, i što je dobro za stranke, pa i državu. To traje", poručio je predsjednik SDP-a.

No, naglasio je, izborna procedura unutar stranke samo je forma, jer su sve stranke "posebni organizmi koje treba držati pod posebnim nadzorom", ali i izrazio želju da ta važna forma postane šira praksa u Hrvatskoj. "Ovo nije dovoljno, ovo je tek politura demokracije", rekao je.

"Stranke su jako važne jer iz njihovog ponašanja kad su u opoziciji možete vidjeti kako će se ponašati kad budu na vlasti. Ali bit demokracije nije samo u formi, mi smo ovu formu kao jedina stranka u Hrvatskoj ispunili. Bit demokracije su uključive, inkluzivne institucije što veće participacije što većeg broja ljudi", istaknuo je Milanović.

Potvrdno je odgovorio na pitanje je li zadovoljan koalicijskim odnosima s HNS-om. "Naročito s ljudima koji su u Vladi iz HNS-a, Ratko Čačić, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Andrea Zlatar... mislim da dobro surađujemo", kazao je Milanović.

Jutros u 9 sati u SDP-ovim županijskim organizacijama otvoreno je 529 birališta na kojima oko 38.000 članova SDP-a do 18 sati glasuje za predsjednika koji će u iduće četiri godine predvoditi stranku. Za predsjednika se kandidirao samo aktualni predsjednik Zoran Milanović.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 12.05.12. 18:29

"U SAD-u Obama nema protukandidata" diktator milanovic nije cuo za ron paula. a tu glumi nekakvog "mladog i dobro informiranog" politicara. kakav sufter je taj nas premijer.


registracija
11/1/10

fluid, 12.05.12. 19:09

Lagani hod putem prema neokapitalističkom neoliberalizmu a, bogami i na putu u apsolutizam . Droga je gadan porok ali je vlast očigledno jači !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika