13.05.2012. / 10:54

Autor: Nacional.hr

Pesimizam

Tko još vjeruje u kraj krize u Hrvatskoj?

Tko preživi 2012. može se nadati boljoj 2013.

Novi pad ili oporavak?Novi pad ili oporavak?Svjetska banka snizila je prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo i očekivanja za rast u Hrvatskoj. Isto je učinio i MMF, a analitičari s Ekonomskog instituta u Zagrebu naglašavaju kako je Hrvatska prema svim podacima ponovno ušla u recesiju. Doda li se tome pesimističan izvještaj guvernera HNB-a Željka Rohatinskog o padu aktivnosti u gospodarstvu u prva četiri mjeseca ove godine, pravo je pitanje može li Hrvatska ove godine ostvariti iole pozitivan rast.

Jedini optimisti su članovi Vlade koji predviđaju rast gospodarstva na godišnjoj razini od 0,8 posto te Europska banka za obnovu i razvoj koja vidi rast od čak jedan posto.

Slobodna Dalmacija
prenosi mišljenje ekonomista Zdeslava Šantića koji smatra kako Hrvatskoj u 2012. ne gine još jedna recesija, ali i kako se ona neće odraziti na kreditni rejting države.

Ističe kako je ekonomistima jasno da država pokušava spasiti situaciju, ali i da se ona ne može promijeniti preko noći.

"Ova je vlada primorana u jednoj godini provoditi bolne mjere i rezove koji bi se inače raspodjelili na nekoliko godina. To je posljedica činjenice da se protekle tri godine ništa nije radilo", kritizira Šantić.

Pesimistične prognoze o padu gospodarske aktivnosti temelji na četiri glavna razloga - novoj recesiji u eurozoni, dužničkoj krizi, fiskalnoj konsolidaciji te strukturnim reformama.

S obzirom na mjere koje je vlada uvela kako bi pojačala poreznu disciplinu, a koje su već donijele pozitivne rezultate, ova bi se godina mogla nazvati 'godina čistilišta'. Jer kako drugačije opisati situaciju u kojoj se tvrtke koje su godinama 'na aparatima' guraju u stečaj, spašava ono što ima potencijala za spas i restrukturiraju državne 'rupe bez dna'. Tko preživi 2012. može se nadati boljoj 2013.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
23/10/09

spinner, 13.05.12. 11:09

polako tonemo u probleme koje su kreirali svjetski moćnici...
i u povijesti je toga bilo i scenario će biti isti... cilj moćnika je smanjiti svjetsku populaciju na broj koji se može kontrolirati i s kojim se lako može manipulirati a da se očuva zemljin biotop. da bi se to postiglo moramo se međusobno raducirati ratovima, boleštinama i kojekakvim drugim morbidnim načinima. što zapravo uopće nije teško zahvaljujući ljudskoj prirodi i gluposti. ubaci nacijama ekonomsku krizu, podgrij nacionalne strasti, potpomogni političke ekstremiste, izazovi pokoju prirodnu katastrofu i proces redukcije svjetske populacije počinje...


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 13.05.12. 12:36

IZVOZITI umjesto Uvoziti....je formula....


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.05.12. 14:47

Optimizam je opijum za narod.
KUNDERA


registracija
6/4/12

elem, 13.05.12. 15:15

A što mi imalo za izvoziti? Zlato, koliko vidim u većoj je mjeri već van Hrvatske, naravno uz blagoslov prijašnje i sadašnje vlade.
Ono malo što još proizvodimo nije konkurentno za izvoz.
Jedino čega imamo previše to je budala, nesposobnjakovića, kojekakvih hohštaplera, lopova i slično. Da bi njih izvezli, moramo još platiti. Dakle, nema povlastica na izvoz, nema zarade.


registracija
9/3/10

nostradurus, 13.05.12. 17:10

Imamo plan za rješenje krize: patriotpokret.com.hr
Pogledajte film o krizi koju su stvorili banakri . Biti će vam sve jasno: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XcGh1Dex4Yo


registracija
10/5/12

psyop, 13.05.12. 18:08

"glavni ekonomist Splitske banke" pf. bankar. njima treba i dalje vjerovati. lol.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika