13.05.2012. / 10:57

Autor: Hina

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj budućnosti, rekao je u nedjelju južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaKina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj budućnosti, rekao je u nedjelju južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

"Naše tri zemlje dogovorile su se da nećemo prihvatiti nove nuklearne pokuse ni veće provokacije Sjeverne Koreje", rekao je predsjednik novinarima nakon trilateralnog susreta u Pekingu.

Lee Myung-bak sastao se u nedjelju u Pekingu s kineskim premijerom Wenom Jiabaom i japanskim premijerom Yoshihikom Nodom na jednodnevnom summitu kojega je dobar dio trebao biti posvećen Sjevernoj Koreji i njezinu nuklearnom i svemirskom programu.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, napose Južna Koreja, sumnjaju da Pjongjang želi izvesti nuklearni pokus nakon neuspjela lansiranja rakete 13. travnja, za koje je Zapad rekao da je zapravo pokusno ispaljivanje rakete dugog dometa. Raketa je eksplodirala nedugo nakon polijetanja.

Na tom trilateralnom susretu kineski premijer je upozorio da je stanje u Aziji "nestabilno i nesigurno" i da Kina, Južna Koreja i Japan moraju više surađivati u borbi protiv svjetske ekonomske krize.

"Na sjeveroistoku i na istoku Azije ima mnogo nestabilnih i nesigurnih faktora koje je teško predvidjeti", rekao je Wen. "Međunarodna financijska kriza nije gotova i nesiguran je rasplet europske dužničke krize", dodao je, kako prenosi agencija Xinhua.

"U ovim presudnim trenutcima važno je, radi očuvanja mira i razvoja u regiji, da čelnici Kine, Japana i Južne Koreje razgovaraju o temama od zajedničkog interesa i ojačaju svoju suradnju", naglasio je Wen.

Tri zemlje, koje predstavljaju nešto manje od 20 posto svjetske ekonomije i 18,5 posto svjetskog izvoza, odlučile su pokrenuti pregovore o sklapanju međusobnih ugovora slobodne trgovine, ideji koja postoji već deseteljeće. Ti će pregovori biti prilično teški, to priznaju sve strane, ali trebao bi ih olakšati već dogovoren tripartitni sporazum o ulaganjima.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika