13.05.2012. / 17:02

Autor: Nacional.hr

Žižek u Nu2

'Grčka' je moguća budućnost svijeta

Na kraju je zaključio kako su svi aktualni problemi koji muče aktualno društvo potekli iz komunizma - odnosno od nečeg zajedničkog što je netko pokušao privatizirati

Slavoj ŽižeSlavoj ŽižeJedan od najpoznatijih svjetskih filozofa Slavoj Žižek gostovao je u emisiji "Nedjeljom u 2" u kojoj je na sebi svojstven način prokomentirao aktualna događanja u svijetu, ali i dao filozofski pogled na rješavanje problema globalne ekonomske krize.

Žižek je posebnu pozornost privukao kada se prošle godine pridružio pokretu Occupy Wall Street koji se bori protiv vlasti velikih na uštrb malih. Stoga ne iznenađuje da se toga dotaknuo i u današnjem gostovanju.

"Globalizacija je velika šansa za manje nacije", smatra Žižek i svoj stav objašnjava činjenicom da velike zemlje sve više gube na snazi i izjednačavaju se s manjim zemljama.

"Uzdrmati ljude da počnu razmišljati. Što nam danas prijeti? Ne činjenica da nemamo odgovore na problem, već činjenica da ne znamo što je stvarni problem", rekao je Žižek i dao primjer krize u Grčkoj. Rekao kako se gotovo tretira Grčku kao zemlju Trećeg svijeta, ali sve su priče koje se ponavljaju u medijma - lažne. Grčka je ogledni primjer kapitalizma u krizi, smatra Žižek te dodaje kako on vjeruje da nije problem u pojedincu već u cijelom sustavu.

"Grčka je jedna od mogućih sudbina svih nas", naglašava Žižek.

"Demokratski sustav kakvog sad imamo nije dovoljno snažan da se suoči s krizom. A to se najbolje vidi u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj...", smatra Žižek i ističe kako direktna demokracija ne može funkcionirati u velikim sustavima i izvanrednim uvjetima. Ali, dodaje, to ne može trajati vječno jer se ljudi u nekom trenutku žele vratiti u svakidašnji život.

Istaknuo je kako je svijet suočen s cijelim nizom problema na globalnoj razini čije rješavanje zahtjeva neku novu vrstu centralizacije. No, pojašnjava, pravo je pitanje kako ostvariti centraliziranje rješavanja problema bez novog totalitarizma.

Osvrnuo se i na norveškog ubojicu Andersa Behringa Breivika. Točnije, osvrnuo se na njegov manifest koji je objavio netom prije masakra na otoku Utoya.

Žižek kaže kako Breivik nije lud, jer njegov manifest pokazuje kako je on izuzetno dosljedan u svojim idejama. Također, Breivik je i otvoreni antisemitist koji se zalaže za to da se ograniči utjecaj Židova u Zapadnom svijetu.

"Međutim, na Bliskom Istoku, on potpuno podupire cionistički projekt. On kaže da je Izrael kao država prva crta obrane od muslimanskog totalitarizma. Imamo paradoks cionističkog antisemitizma. On nije iznimka", kaže Žižek i dodaje kako Breivik nije lud.

"Njegova logika je veoma konzistentna. Židove treba eliminitirati kao onaj element bez korjena koji se vuče okolo naokolo i treba im dati šansu da imaju svoju državu", kaže Žižek i ističe kako se takvom logikom služe i pojedini američki političari.

Na kraju je zaključio kako su svi aktualni problemi koji muče aktualno društvo potekli iz komunizma - odnosno od nečeg zajedničkog što je netko pokušao privatizirati.

Vezane vijesti

Spasite nas od spasitelja

Spasite nas od spasitelja

Slovenska filozofska superzvijezda Slavoj Žižek u eseju za London Review of Books piše o usponu ksenofobične desnice u Grčkoj i mogućim ishodima… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 13.05.12. 17:47

Samo ne znam po kojim kriterijima je Breivika strpao u desnicu?


registracija
10/5/12

psyop, 13.05.12. 18:38

bullshit. plain and simple.


registracija
11/1/10

fluid, 13.05.12. 21:22

Po mojem uvjerenju,Žižek je opisao Brevika kao osobu koja zastupa određene stavove koje zastupaju i mnogi drugi u svijetu /Europi).Jedino što je Žižek vjerovatno zaboravio reći i naglasiti u svezi Brevika,je činjenica da se on zasigurno apsolutno ne slaže sa Brevikovim metodama sa kojim je artikulirao(počinio) svoje ideologije i razmišljanja ili bolje rečeno zločinima.No to ni nije neki Žižekov namjerni propust već samo želja da što više izreče onoga što ima u svojoj glavi kao koncept.A i njegovi tikovi su vjerovatno posljedica previše informacija koje pokušava izraziti čim prije i čim više riječima,što i nije baš lako za učiniti s obzirom na kapacitete koje ima.Meni se intervju svidio u cijelosti a i Stanković je pobrao pohvale.Što mu je očito godilo.Ujedno je bio odličan voditelj i odlično je vodio tijek emisije.Dojmilo me se i to što je Žižek rekao kako ovakav intervju nije moguć u Sloveniji !? Kod nas je katastrofa sa medijima i slobodama ali iz te Žižekove izjave,može se zaključiti da može i gore.I to čak i u članici EU-a-Sloveniji.Sve u svemu bilo je poučno i vrlo direktno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika