13.05.2012. / 18:13

Autor: Hina

'Budućnost mirovinskog sustava će se znat do kraja godine'

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava.

Mirando MrsićMirando MrsićMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava.

"Budućnost mirovinskog sustava ćemo dogovoriti do kraja godine i to nam je plan i cilj da u razgovoru sa svim socijalnim partnerima definiramo put kojim smo krenuli. Ne mislimo mijenjati taj sustav nego će on ostati oslonjen na tri stupnja", rekao je danas ministar Mrsić odgovarajući na pitanja novinara u Splitu, gdje je nazočio izvještajnoj konvenciji o radu splitskog SDP-a u proteklih godinu dana.

Ocijenio je da je mirovinski sustav sada stabilan, ali je pitanje koliko je dugoročno održiv. "Kada govorimo dugoročno, onda govorimo o desetak, petnaest ili dvadeset godina", dodao je.

Sigurno je, izjavio je Mrsić, da će se mirovine na vrijeme isplaćivati, a "u rujnu će biti usklađene temeljem rasta plaća i troškova života".

Istaknuo je da je važno povećati broj zaposlenih, ali i raščistiti u mirovinskom sustavu koliko su mirovina isplaćuje po zakonu o mirovinskom osiguranju, a koliko ih se izravno financira iz proračuna temeljem posebnih zakona.

Najavio je da će se u iduću srijedu ili četvrtak održati sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na koji će, kako je rekao, doći po dogovoru i predstavnici sindikata koji nisu došli na nedavni sastanak GSV-a jer su imali primjedbi na policijsku intervenciju na Pučišćima prilikom dolaska stečajnog upravitelja Jadrankamena Ive Bučana u to poduzeće.

"Na sljedećem sastanku GSV-a jedna od točaka dnevnog reda bit će i Jadrankamen, a nedavnim nedolaskom sindikalnih predstavnika na GSV, sindikati su iskoristili da se malo promoviraju", rekao je Mrsić.

Na upit kako komentira medijske informacije o povećanju plaća u javnim poduzećima, ministar Mrsić je kazao kako treba vidjeti je li to zbog kolektivnih ugovora.

"Kolektivni ugovori se nisu potpisivali sedam ili osam godina, a onda su se naglo potpisivali krajem prošle godine, jer je tada bivša vlada na neki način kupovala socijalni mir pred izbore", ustvrdio je Mrsić.

Na dodatan upit kako komentira informacije o povećanju plaća od 19 posto u "Plinacrou", Mrsić je kazao:"Nova je uprava u Plinacrou i oni imaju zadatak da prođu kroz sve ugovore i kroz sve parametre koji definiraju plaće da se vidi od čega se do toga došlo".

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić je izjavio da ne može potvrditi informacije o povećanju plaća u javnim poduzećima jer nema dovoljno podataka. Ali, rekao je, "ako su one točne, to nije dobar trend jer restrukturiranje javnih poduzeća je jedan od ključnih segmenata ukupnog procesa restrukturiranja javnog sektora".

"To je jedan od pet ili šest ključnih kriterija po kojima nas ocjenjuju i međunarodne institucije, one koje su za nas bitne, a to su rejting agencije, MMF i slične institucije o kojima ovisi naša pozicija na međunarodnim financijskim tržištima, i to svakako jest dio ukupnog procesa konsolidacije javnog sektora", kazao je ministar Grčić. Ako je bilo povećanja plaća u javnim poduzećima, onda je to "dio nekakvog unutarnjeg restrukturiranja", pretpostavlja Grčić koji je naglasio da mora biti suzdržan u vezi informacija o 19 posto povećanja plaća u "Plinacrou", jer najprije mora provjeriti te informacije iz medija.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 13.05.12. 18:22

Iz mirovinskog fonda treba davati mirovine samo prema uplatama. Koliko je tko uplatio , toliko treba dobiti. Mirovine po posebnim propisima neka idu iz proračuna, a ne iz mirovinskog fonda. To je nepravedno.


registracija
9/3/10

nostradurus, 14.05.12. 09:24

Mio fondovi ne mogu opstati u društvu gdje se izdaje privatni novac kao kredit i kamatari. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika