13.05.2012. / 18:27

Autor: Totalsport

Formula 1: Senzacionalna pobjeda Maldonada

Bila je ovo 113. Grand Prix pobjeda Williamsa, te prva nakon 8 godina i trijumfa Kolumbijca Juana Pabla Montoye na Velikoj nagradi Brazila

Pastor MaldonadoPastor MaldonadoVenezuelanski vozač Williamsa Pastor Maldonado u 5. utrci sezone Svjetskog prvenstva Formule 1, na Velikoj nagradi Španjolske u Barceloni, došao je do prve Grand Prix pobjede u karijeri.

Luda sezona Formule 1 nastavljena je istim tempom i u 5. utrci na stazi Catalunya u Barceloni. Dobili smo prvi puta nakon 1983. godine i petog različitog pobjednika na otvaranju sezone, te petu različitu momčad koja je slavila u ovoj sezoni, a senzacionalni je pobjednik Velike nagrade Španjolske 27-godišnji Venezuelanac Pastor Maldonado u bolidu Williamsa.

U svojoj drugoj sezoni u Svjetskom prvenstvu Formule 1 Maldonado je potvrdio pole-position sa starta te uspio trijumfirati ispred Španjolca Fernanda Alonsa u Ferrariju, te Lotusova Finca Kimija Räikkönena.

Na samom startu prije prvog zavoja Maldonada je uspio prestići Alonso, no prvu je poziciju Venezuelanac vratio u 12. krugu kada je Španjolac u Ferrariju prvi puta otišao u boks.

Britanac Lewis Hamilton, koji je zbog kazne morao startati sa začelja, a pole-position bio prisiljen prepustiti Maldonadu, već se u prvih 10-tak krugova probio do 12. mjesta, a na koncu je bio osmi ispred momčadskog kolege Jensona Buttona. Iza trećeplasiranog Räikkönena smjesto se i drugi bolid Lotusa, onaj Romaina Grosjeana, dok je branitelj naslova, Nijemac Sebastian Vettel, u Red Bullu utrku završio na 6. poziciji. Između njih odlično peto mjesto zauzeo je Kamui Kobayashi u Sauberu.

Dodajmo da je Vettelov sunarodnjak Michael Schumacher u najgorem ulasku u sezonu u svojoj karijeri još jednom odustao, a ovaj puta si je sam kriv. Naime, iskusni je Nijemac u 13. krugu u pokušaju preticanja Brazilca Bruna Senne prišao preblizu njegovu bolidu prije jednog zavoja. Senna je morao kočiti, a Schumacher je udario u njegov bolid. Nijemac je odustao dok je Senna s probušenom lijevom stražnjom gumom jedva stigao do boksa.

Bila je ovo 113. Grand Prix pobjeda Williamsa, te prva nakon 8 godina i trijumfa Kolumbijca Juana Pabla Montoye na Velikoj nagradi Brazila.

U ukupnom poretku Vettel je zadržao vodstvo, ali sada s istim brojem bodova kao i Alonso.

Formula 1, VN Španjolske:

1. Pastor Maldonado (Williams)

2. Fernando Alonso (Ferrari) +3.100

3. Kimi Räikkönen (Lotus) +3.800

4. Romain Grosjean (Lotus) +14.700

5. Kamui Kobayashi (Sauber) +64.600

6. Sebastian Vettel (Red Bull) +67.500

7. Nico Rosberg (Mercedes) +77.900

8. Lewis Hamilton (McLaren) +78.100

9. Jenson Button (McLaren) +85.200

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika