14.05.2012. / 08:29

Autor: Deutsche Welle

EU i Balkan

Od eurotopije do barbarogenija

Znanstvenici iz zemalja Europske unije i sa Balkana na Braču, u Supetaru, izlagali su istraživačke radove i razgovarali od 9. do 14. svibnja na temu „Europa i Balkan”, o perspektivama i predrasudama.

Tko se stidi Balkana?Tko se stidi Balkana?Pogled sa Balkana na Europu kroz stoljeća je opterećen različitim vrstama nadanja i vjerovanja, ali i predrasudama i kompleksima, ali je isto tako i pogled iz Zapadne Europe prema balkanskom jugu stoljećima sve do dana današnjeg također opterećen stereotipima, smatraju znanstvenici.

Enver Kazaz sa Univerziteta u Sarajevu kaže da u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je teško stradala u ratu i koja još uvijek nije postala kandidat za ulazak u EU, vlada neka vrsta "euroutopije".

"U politici imamo euroutopiju, pri čemu je Europska Unija prikazana kao mjesto spasa i unutar tog spasa onog trenutka kad se Bosna i Hercegovina počne priključivati Europi, svi će sukobi naprosto nestati. Tu vrstu zablude naravno širi ista ona politička elita koja pritom sve radi da BiH ne uđe u Europu. Tako da je euroutopija neka vrsta mentalne zamke za stanovništvo", smatra Kazaz.

Balkanski „barbarogenij"

Pavle Sekeruš sa Univerziteta u Novom Sadu smatra da je pogled iz zemlje-kandidatkinje Srbije prema Europskoj Uniji, zapravo prepun kompleksa.

„Pogled iz Srbije na Europu stoljećima je obilježen jednim osjećajem kompleksa koji proizlazi iz očigledne civilizacijske zaostalosti, industrijske, tehnološke, materijalne. Takva situacija stvara s jedne strane osjećaj da se želi pripadati tom europskom svijetu, da se želi imitirati taj svijet. Ali tu je i logika: oni na nas gledaju kao na nižerazredne na društvenoj i civilizacijskoj ljestvici, pa ćemo mi njima baš pokazati da smo baš pravi centar. To je ta čitava priča o 'barbarogeniju', koji je izuzetan, neponovljiv: umjesto jedne trule, konformističke, licemjerne Europe, ovdje je navodno jedna čista, neiskvarena rasa, koja će izmeniti svijet...", navodi Sekeruš.

Aleksandar Jakir sa Sveučilišta u Splitu kaže da se Hrvatska, zemlja koja će iduće godine postati punopravna članica EU, pomalo umorila od prevelikih europskih očekivanja. „Kao što smo vidjeli, odaziv građana na referendum je bio prilično nizak - 43 posto, od čega su dvije trećine dale svoj glas za pristupanje EU. Sve u svemu, hrvatska javnost se malo umorila od cijele priče, a nade i očekivanja s početka devedesetih su splasnule i sada se sve mnogo realnije sagledava. Ali, isto tako velika većina građana smatra da ne postoji realna politička alternativa tome da Hrvatska uđe u članstvo EU", objašnjava Jakir.

Europa podcjenjuje Balkan

Ali, ima i Europa itekakvih predrasuda prema Balkanu. Pavle Sekeruš smatra da su devedesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, u Europskoj Uniji ponovo oživjele stereotipne slike o balkanskim zemljama i narodima, koje postoje već stoljećima. „To su slike divljih barbarskih ratnika koji su protiv civilizacije, antieuropski nastrojeni, više orijentalni...", podsjeća Sekeruš.

Enver Kazaz kaže da EU često podcjenjivački pokušava "civilizirati" Balkan. "Mislim da vrlo često EU, kada pristupa ovoj regiji, dolazi sa jednom lošom civilizatorskom misijom, pri čemu ponavlja stare klišeje, o balkanskim mržnjama, o narodima koje treba pomiriti ili ne pomiriti itd. A pritom je ta politička europska birokracija nesposobna prokazati ideološke i političke subjekte koji su proizvodili zločine i zlo", upozorava Kazaz.

Tko se stidi Balkana?

Aleksandar Jakir smatra da se u Hrvatskoj, koja se nekako stidjela Balkana ne želeći da se sjeća zajedničke države Jugoslavije, danas trezvenije i sa manje kompleksa gleda na cijelu regiju. "Početkom devedesetih godina 20. stoljeća balkanofobija je vladala u javnom mnjenju. Ali, ona je danas ustupila mesto jednom trezvenijem pogledu da Hrvatska u svom identitetu ima i srednjoeuropsku i mediteransku, ali i balkansku komponentu", kaže Jakir.

Mirt Komel sa Univerziteta u Ljubljani kaže da je Slovenija, zemlja koja je članica EU od 2004. godine, prevalila put od toga da se ograđivala od Balkana do toga da danas mladi na Balkan gledaju kao na drag centar boemskog života.

"Euforija ili bolje reći EU-forija, koja je vladala u Sloveniji, bila je ostavila Balkan po strani, kao geografski i kulturni pojam od koga se treba distancirati. Balkan je u to vrijeme bio prototip onoga što ne želimo biti. To je bilo praćeno izgradnjom mita o Slovencu kao 'homoeuropeusu'. Ali, pokazalo se da baš nije točno da u EU teku med i mlijeko. Mlade generacije se sve više okreću Balkanu. Njima je jednostavno dosta anonimne europske birokratske mašine koja melje. Oni Balkan percipiraju kao neku ležernu, gotovo boemsku alternativu. Tako da za njih dragi centri boemskog života nisu u Parizu ili u Berlinu, već su u Beogradu, Sarajevu...", priča Komel.

EU i Balkan: pitanje identiteta

Tanja Zimmermann sa Univerziteta u Konstantzu u Njemačkoj, zemlji koja je jedan od glavnih stožera Europske Unije, kaže da su međusobni stereotipi između Europe i Balkana i danas itekako prisutni.

"Tema Balkana i mogućih stereotipa prema Balkanu se uvijek iznova reaktualizira u medijima. Balkan se predstavlja kao granica između Istoka i Zapada, ali i kao problem koji se mora riješiti dogovorom. Kada god se diskutira o novim zemljama koje se pridružuju EU, uvijek se pojavljuje pitanje koliko je ta zemlja balkanska a koliko nije. I svodi se na raspravu koliko ta zemlja, Slovenija na primjer, zadržava svog identiteta, a koliko europskog identiteta ona uzima", navodi Tanja Zimmermann, organizatorica naučnog skupa.

Autor: Dinko Gruhonjić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 09:03

sve sto valja --nepropada -- da je Balkan valjo nebi propo...


registracija
9/3/10

nostradurus, 14.05.12. 09:28

EU je pokrenula rušenje Juge jer im je bila trn u oku. Očekujte samo Anschluss i služenje kao Briselski konjušari. sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
9/5/12

pravednik3, 14.05.12. 10:20

Ču njega - Balkan propo! Kako Balkan može propast?
Balkanci bi trebali shvatiti jednu stvar - više se ne može živjeti od gusarstva i hajdučije! Taj model evo ovih dana definitivno (nadajmo se) propada i u Hrvatskoj, nakon zlatnih godina hajdučke pretvorbe. A nema više ni Tite da na račun svog obraza i nesvrstavanja dobiva povoljne kredite.
Treba upregnuti mozak i prestati misliti o kumunjarama, govancima četnicima i govnjarima ustašama i početi misliti na svoju djecu - kako će ona bolje živjeti. A bolje se može živjeti samo ako se počne proizvoditi ono što svijetu treba!
Tko to treba znati (kako šproizvesti ono što svijetu treba)? Pa tome bi trebale služiti Univerze, spolsobni ppoduzetnici, država kao stimulator poželjnoga... Zasnivati razvoj na trgobvačkim centrima (koji svi varaju državu na tisuću načina) i uvoznim bankama vodi ravno u neokolonijalnu ovisnost - a tu smo negdje, sada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika