14.05.2012. / 19:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Tužiteljstvo:

"Gotovina sproveo ideju zločinačkog pothvata"

Na pitanje suca o malom broju žrtava i kako je to moguće ako je granatiranje bilo neselektivno, tužitelj odgovara kako izvješća pokazuju da je bilo žrtava, ali da to nije dio njihovog dokaznog postupka jer je njihov stav da je napad protuzakonit jer je bio usmjeren ka protjerivanju civila

Ante Gotovina (arhiva)Ante Gotovina (arhiva)

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač obratili su se u ponedjeljak Žalbenom vijeću Haaškog suda (ICTY) na kraju rasprave i istaknuli da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret te da od suda očekuju da se ravna prema utvrđenim činjenicama.

Na kraju rasprave u žalbenom postupku u predmetu "Gotovina i Markač", optuženi su prvi put govorili o svojoj ulozi. General Gotovina je govorio na francuskom jeziku. Istaknuo je da je tijekom rata obavljao niz teških dužnosti i da je uvijek nastojao čuvati ljudske živote koliko je to god moguće. Izrazio je žaljenje zbog toga što se krio od Haaškog suda.

"Ja sam prvi koji žali zbog toga", rekao je.

Gotovina je poručio sucima da ne očekuje ništa više od onoga što su zatražili njegovi odvjetnici.

Markač je rekao da nije nikakav ratni zločinac ni pripadnik udruženog zločinačkog pothvata. "Nisamo počinio ni planirao zločin, to nije u skladu s mojim nazorima. Kao čovjek i humanist očekujem od vas da pomno proučite materijale i donesete pravednu presudu", rekao je Markač.

Pravilo od 200 metara

Žalbeno ročište započelo je izlaganjem obrane generala Ante Gotovine. Njegov odvjetnik Gregory Kehoe prvo je pročitao zaključak Raspravnog vijeća o odlasku srpskih civila iz Krajine. Upozorio je kako u izvješću Ujedinjenih naroda iz 1995. godine nema niti jedne napomene da je netko od Srba napustio Krajinu zbog prekomjernog granatiranja, kao i da nema dokaza da je netko od civila poginuo zbog prekomjernog granatiranja. Ističe kako se u izvješću navodi da je topničko djelovanje bilo profesionalno izvedeno.

Pojasnio je kako je primjedba Raspravnog vijeća o pravilu od 200 metara oko vojnog cilja njihova izmišljotina koja je iskorištena kako bi se prikrili nedostaci u optužnici.

"Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe o nezakonitom granatiranju, pa je raspravno vijeće proizvoljno odlučilo protumačiti "pravilo 200 metara". Tako se došlo do termina da su civili napadnuti. Stvorili su pretpostavku bez zapravo pravog saznanja da su civili bili napadnuti. U tim gradovima bilo je mnogo vojnih ciljeva.", kazao je Keho.

Istaknuo je kako su topnička djelovanja i dnevnici gađanja pokazali da su vojni ciljevi bili veoma precizno građani.

"Ostaje pitanje zašto je Raspravno vijeće izmislilo i uvelo to pravilo od 200 metara koje nije potkrijepljeno nikakvim dokazima niti se tijekom suđenja o tom pravilu raspravljalo", istaknuo je Kehoe.

"Raspravno vijeće ne drži da ta ubojstva, okrutno i nečovječno postupanje, pljačke i bezobzirno razaranje bili dio jezgre zločinačkog pothvata. Oni drže da su ti zločini bili prirodna posljedica udruženog zločinačkog pothvata. Bez dokaza da su projektili koji su padali 200 metara od vojnih ciljeva bili nezakoniti, osuda Gotovini ne stoji", istakuo je.

Također je rekao kako se ciljeve gađalo s udaljenosti od 26 kilometara, pa je prema svim vojnim standardima pogreška veća od 200 metara, prihvaćena.

Odvjetnici osporavaju pravilo 200 metara

Kahoe je pokušao objasniti nelogičnosti pravila kojima se Raspravno vijeće koristilo. Na nizu karata pokazao je kako je na suđenju određivan civilni cilj ne prema tome da li je zaista bio civilni ili vojni cilj, već prema tome što je Hrvatska vojska gađala.

Riječ je potom preuzeo odvjetnik Luka Mišetić koji se također obrušio na pravilo 200 metara.

Istaknuo je kako nema dokaza da je Hrvatska vojska namjerno gađala civilna područja u Kninu, Benkovcu, Obrovcu i Gračacu. Pozvao se na standard koji je naveo general Leslie, a koji iznosi 400 metara kao prostor za pogrešku prilikom topničkog napada, te je rekao da kada se to pravilo primjeni, vidi se da je samo mali broj granata pao van te granice.

Mišetić je podsjetio na svjedočenje zapovjednika topništva Marka Rajčića koji je rekao kako je Gotovina naredio da se gađaju samo vojni ciljevi.

"Raspravno vijeće poslužilo se svojim zaključkom o granatama koje su navodno pale na civilne ciljeve, a koje su oni sami označili kao civilne ciljeve temeljem pravila o 200 metara. Na taj su način Gotovininu zapovjed o ciljanom gađanju vojnih ciljeva okarakterizirali kao protupravnu", rekao je Mišetić te dodao kako izvješće Hrvatske vojske pokazuje da su gađani ciljevi bili u skladu s Gotovininom zapovjedi o građanju isključivo vojnih ciljeva.

Rekao je da, ukoliko se zanemare svjedočenja svjedoka o njihovom dojmu da je cijeli Knin bio gađan granatama, karte i podaci pokazuju kako je gađanje bilo selektivno i usmjereno na vojne ciljeve te istaknuo kako je to priznalo i Raspravno vijeće.

Brijunski transkripti kao dokaz obrane

Mišetić se osvrnuo i na susret na Brijunima i ono što je navedeno u Brijunskim transkriptima. Istaknuo je kako i samo Raspravno vijeće i optužba tvrde da se u tim transkriptima nije spominjalo protuzakonito granatiranje niti se spominjalo granatiranje kao jedan od načina da se prisili srpsko stanovništvo na odlazak. Pročitao je dio iz podneska tužiteljstva u kojem oni sami priznaju da nema dokaza da se na Brijunima raspravljalo o progonu civilnog stanovništva niti o topničkom granatiranju civilnih ciljeva.

Posljednji u nizu Gotovinine obrane obratio se odvjetnik Payam Akhavan koji je još jednom ponovio kako je pravilo od 200 metara koje je Raspravno vijeće svoje voljno uvelo neprimjenjivo na moderne načine ratovanja.

"Ovaj slučaj je izuzetno važan jer će biti proučavan i među modernim vojnim zapovjednicima koji posjeduju izuzetno precizno oružje. No, niti oni u uvjetima urbanog ratovanja ne mogu garantirati takvu preciznost kao što to Raspravno vijeće nalaže. Vojske koje su opremljene mnogo preciznijim oružjem od onog kakvog su na raspolaganju imali u Hrvatskoj vojsci, ubile su tisuće civila u svojim napadima na vojne ciljeve. Hrvatska vojska nije ubila niti jednog u svojim napadima na vojne ciljeve u Kninu. Molim Vijeće da razmisli o tome i odbaci presudu protiv generala Gotovine za protuzakonito granatiranje", zaključio je Akhavan, nakon čega je sudac Theodor Meron odredio pauzu od 15 minuta.

Tužiteljstvo: Sve u presudi je točno

Rasprava se nakon kratke stanke nastavlja izlaganjem tužitelja Douglasa Stringera. Za razliku od obrane generala Gotovine, on u ime tužiteljstva smatra kako je Raspravno vijeće dobro zaključilo da je Hrvatska vojska pod zapovjedništvom Gotovine i Markača izvela protuzakonite napade na Knin, Gračac, Benkovac i Obrovac. Ističe i da, ukoliko se zanemari pravilo od 200 metara, svjedočenja ljudi iz tih gradova potvrđuju kako su granate padale po cijelim gradovima, ne samo po vojnim ciljevima.

Pozvao se na Brijunski transkript rekavši kako je on dokaz da su generali Gotovina i Markač s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom dogovorili napade na te gradove kao dio proširene akcije udruženog zločinačkog pothvata.

Tužiteljstvo ima svoje tumačenje karata koje je obrana uvela kao dokazni materijal te pokušava opovrgnuti tumačenje da je 95% svih granata palo u krugu od 400 metara od vojnih ciljeva.

Tužitelj nastavlja kako je granatiranje gradova bilo samo dio šire akcije uklanjanja srpskog stanovništva iz Hrvatske. Citirao je izjavu tadašnjeg veleposlanika SAD-a Petera Galbrighta koji je rekao da je Tuđman bio sklon preseljenju civila. Ističe kako je Srpsko stanovništvo bilo strateška prijetnja Hrvatskoj.

Ističe kako ne stoji tvrdnja obrane da je 95 posto granata palo unutar 200 metara jer za to nema realne osnove.

Pozvao se na izvješće sudskog vještaka za granatiranje koji je ustvrdio da je granatiranje kakvo je izvođeno nad Kninom usmjereno ka istjerivanju civila iz grada. Dodaje kako je to bilo rečeno i na sastanku na Brijunima.

Na pitanje suca o malom broju žrtava i kako je to moguće ako je granatiranje bilo neselektivno, tužitelj odgovara kako izvješća pokazuju da je bilo žrtava, ali da to nije dio njihovog dokaznog postupka jer je njihov stav da je napad protuzakonit jer je bio usmjeren ka protjerivanju civila.

Tužiteljstvo ostaje pri svojoj tvrdnji da je sam napad na gradove bio po svojoj namjeri protuzakonit bez obzira na granicu pogreške. Naime, oni smatraju da je zločin počinjen već samom namjerom da se otvara vatra na gradove.

Objašnjava kako je topništvo tijekom gađanja pogodilo i vojne, ali i civilne objekte.

"Ukoliko se prihvati i granica od 400 metara koju je spominjao general Leslie, onda je topništvo koje je gađalo grad bilo izuzetno neprecizno, no ta činjenica ne umanjuje prirodu napada", rekao je tužitelj.

Nastavio je kako žrtve nisu samo ubijeni civili, nego i 14 tisuća Srba koji su napustili grad. Tvrdi kako Hrvatska vojska nije radila razliku između vojnih i civilnih meta, te se poziva na izvještaje UN-a u kojima se navodi da su granate 'padale po cijelom gradu'.

Pojašnjava kako i kada bi se zanemarila granica pogreške, konkretna mjesta udara su samo dio priče.

"Topnička vatra bila je usmjerena na cijeli grad, ne samo na određene ciljeve. Kad se i ukloni granica od 200 metara, to ne mijenja činjenicu da je napad, prema dostupnim dokazima, bio protuzakonit", razlaže tužitelj.

Tužitelj zaključuje svoje izlaganje tvrdnjom da je šteta u Kninu bila manja od očekivane ne zbog preciznog gađanja, već jer je korišteno oružje manjeg kalibra. To tumači činjenicom da se nije željelo uništiti vojne ciljeve, već zastrašiti stanovništvo i natjerati ga na bijeg.

Htjeli ste protjerati stanovništvo

Tužiteljica nastavlja obraćanje sudu ističući kako je glavni cilj Hrvatske vojske i Gotovininih jedinica protjerivanje srbijanskog civilnog stanovništva i čišćenje područja. Dodala je kako je Operacija Oluja bila usmjerena primarno protiv civila, a ne vojske.

Tužiteljica smatra kako zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata treba ostati jer, tvrdi, radi se o organiziranoj akciji čiji je cilj bio protjerivanje i nanošenje štete civilnom stanovništvu.

Gotovina, tvrdi tužiteljstvo, nije žrtveno janje kakvim ga predstavljaju mnogi u hrvatskoj javnosti.

Pozvala se na međunarodne konvencije o ratovanju i humanitarnom pravu prema kojima bi se tijekom ratovanja trebalo posebno obratiti pozornost na to da ratovanje ima što manji utjecaj na civilno stanovništvo.

"Granatiranje je bilo protuzakonito jer su gađani cijeli gradovi, bez iznimke, i to kako bi se natjeralo stanovništvo na odlazak. Nakon toga, vlasti su učinile sve što je bilo u njihovoj moći kako bi obeshrabrile povratak tog stanovništva", ističe tužiteljica.

U svom se izlaganju tužiteljica fokusira na protjerivanje Srba te ističe kako je sa kninskog područja otišlo 20 tisuća Srba. Oni Srbi koji su ostali nakon ulaska Hrvatske vojske u Knin, dodaje, bili su prisiljeni otići zbog maltretiranja.

Smatra da je i to Gotovinina krivnja jer nije poduzeo ništa kako bi spriječio svoje podređene da se iskaljuju na civilnom stanovništvu.

"General Gotovina kriv je za odlazak srpskog stanovništva, čak i ako Vijeće odluči da nije bilo udruživanja u zločinački pothvat", smatra tužiteljica i dodaje kako je stav tužiteljstva da je postojao udruženi zločinački pothvat kako bi se protjeralo srpsko stanovništvo, a Gotovinine jedinice tu su namjeru provele na terenu.

Obrana odgovara na izlaganje tužiteljstva

Rasprava se nastavlja odgovorom obrane na navode tužiteljstva. Riječ je preuzeo Luka Mišetić koji odgovara i na pitanja sudaca o opravdanosti tvrdnje da su pojedini civilni ciljevi bili korišteni u vojne svrhe, što je obrana ranije tvrdila.

Mišetić je odgovorio kako je tužiteljstvo odbacilo mogućnost da su pojedini civilni ciljevi, poput željezničkog kolodvora korišteni u vojne svrhe iako su podaci na terenu išli u prilog tome.

Osvrnuo se i na izjavu Petera Galbrighta na koju se tužiteljstvo poziva o samoj akciji Oluje. Pročitao je njegovo svjedočenje prema kojem cilj Oluje nije bio istjerivanje srbijanskog stanovništva.

Također u pitanje je doveo tvrdnju tužiteljstva da je granatiranje dovelo do odlaska stanovništva iz spomenutih gradova. Istaknuo je kako su Srbi napustili i druge gradove koji nisu bili granatirani u Oluji.

"Pustite civile da odu. Jer koja je alternativa? Zarobiti ih? Natjerati vojske da se bore oko toga čiji su civili?", parafrazirao je dio Brijunskih transkripata Mišetić.

Po pitanju mogućih civilnih žrtava Mišetić je istaknuo kako nema nikavih konkretnih materijalnih dokaza, poput medicinske dokumentacije, da je bilo civilnih žrtava. Također, dodao je kako ni 18 godina poslije Oluje nema nikakavih zabilježenih priča da je netko izgubio članove obitelji u granatiranju Knina.

Podsjetio je na svjedočenje jedne od svjedokinja tužiteljstva tijekom suđenja koja je rekla kako je kninska bolnica jedina bila opremljena za izvođenje kirurških zahvata u tom dijelu Krajine. Stoga postavlja pitanje nisu li možda tijela koja su otkrivena u kninskoj bolnici zapravo bila donesena s prvih crta bojišnice.

Ističe i kako nema niti jedne osobe koja je imenovana imenom i prezimenom a koja je tvrdila da je otišla iz Knina zbog granatiranja. Jedina svjedočenja govore kako su ljudi otišli s namjerom da se vrate, odnosno da su otišli nakon što je Martić izdao naredbu za evakuacijom.

Mišetić se osvrnuo i na tvrdnju tužiteljstva da bi Gotovinu trebalo teretiti za protjerivanje stanovništva i ako sud odbaci tvrdnju o udruženom zločinačkom pothvatu. Rekao je kako ne bi bilo pošteno suditi Gotovini za nešto o čemu se tijekom suđenja uopće nije raspravljalo i o čemu se ne može očitovati ili protiv čega se ne može braniti jer je ovo žalbeno saslušanje a ne suđenje.

Markačeva obrana nastupa

Ročište se nastavlja izlaganjem obrane generala Mladena Markača, nakon čega će tužiteljstvo ponovno imati sat i pol za svoj izlaganje.

Markačev odvjetnik koristi vizulana pomagala kako bi komplicirane optužbe pojednostavio i sucima na što je moguće jednostavniji način objasnio čemu se obrana protivi i gdje smatraju da je tužiteljstvo pogriješilo.

Sudac je sa skepsom prihvatio njegovu shemu na kojoj će prikazati stajalište obrane, ali je ipak dopustio da ju koristi u svom izlaganju.

U svom izlaganju odvjetnik John Jones primarno je napao tumačenje Brijunskih transkripata na koje se poziva tužiteljstvo. Istaknuo je kako u transkriptima nema govora o zločinačkom pothvatu te da ni jedan svjedok nije potvrdio tezu tužiteljstva o dogovoru oko zločinačkog pothvata.

S obzirom da na Brijunskim transkriptima tužiteljstvo temelji jednu od četiri točke na koje su se obrane žalile, Jones pokušava srušiti tu postavku.

Jones ističe da ukoliko Brijunski transkripti pokazuju kako nije bilo zločinačkog pothvata, onda ni Markač nije mogao u njemu sudjelovati.

"Prvostupanjsko vijeće je zaključilo kako je operacija Oluja bila zakonita. I tužiteljstvo se s tim slaže", rekao je Jones te dodao kako sudsko vijeće pokušava graditi kuću bez temelja, jer zločinačkog pothvata, na čemu im počiva cijeli slučaj, nije bilo.

Osvrnuo se na činjenicu da tužiteljstvo pokušava diskreditirati svjedočenje Rajčića, koji je zapravo bio njihov svjedok.

"Kad im odgovara onda je on kredibilan svjedok, a kad im ne odgovara onda laže", rekao je Jones.

Nastavlja kako mu nije jasno kako tužiteljstvo može tvrditi da su Gotovina i Markač krivi čak i ako su gađali samo vojne ciljeve.

"Tužiteljstvo tvrdi da su krivi jer kad su gađali Knin nisu računali na kolateralne žrtve. Nikad u životu nisam čuo da netko napada i računa na kolateralne žrtve. One su po svojoj definiciji nesretne žrtve. Žrtve do kojih dolazi jer se na njih ne računa", ističe Jones.

Odvjetnik Markačeve obrane, Tomislav Kuzmanović, fokusirao se na tvrdnju tužiteljstva da je Gračac bio neopravdano granatiran, da su granatirali i civilne ciljeve. Na sučevo pitanje koja je njegova tvrdnja, odvjetnik je odgovorio kako smatra da ako je utvrđeno da je 5 od 6 ispitanih ciljeva bilo opravdano gađati kako bi se ostvarila vojna prednost, ne može biti govora o nezakonitom granatiranju Gračaca.

Na sučevo pitanje o svjedočenju jednog od zaštićenih svjedoka, Kuzmanović je rekao kako o tome ne može govoriti u otvorenoj sjednici, pa je sudac naložio petominutnu zatvorenu sjednicu u kojoj će raspraviti o zaštićenom svjedoku te o prijedlogu Markačeve obrane.

Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora. Proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata po sljedećim optužbama:

1. progon kao zločin protiv čovječnosti


2. deportacija kao zločin protiv čovječnosti


4. pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja


5. bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja


6. ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti


7. ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja


8. nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti


9. okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja


Ivan Čermak proglašen je nevinim po svim točkama optužnice.


Mladen Markač
je osuđen na 18 godina zatvora. Proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata po sljedećim optužbama:

1. progon kao zločin protiv čovječnosti


2. deportacija kao zločin protiv čovječnosti


4. pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja


5. bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja


6. ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti


7. ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja


8. nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti


9. okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
9/5/12

pravednik3, 14.05.12. 10:12

Nepismeni - vrijeme u pritvoru se svakako obračunava!!! Vjerujem da će kazna biti manja, ali da će ipak biti viša od do sada provedenog vremena u pritvoru (inače bi časni sud morao plaćati odštetu)


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.05.12. 11:17

Aktualna nepravomoćna presuda Gotovini i Markaču je sa pozicije prava a pogotovo pravde, pljuska međunarodnoj zajednici, svakom mislećem čovjeku, svakom dobronamjerniku i svima nama.
Od ratnog zločina, samog po sebi, jedino je još gore osuditi nevinog čovjeka i izreći takvu presudu. Osuditi ovaj dvojac još za "udruženi zločinački poduhvat", imajući u vidu da za Vukovar tužiteljstvo nije ni razmatralo optužnicu, je licemjerje na epskih razmjera! Samo oslobađajuća presuda se može približiti pravdi, ako pri tome svjesno zanemarimo da su nevini ljudi gotovo desetljeće u zatvoru. Ovakvi slučajevi su više odlika totalitarnih režima a ne demokracije, kojom se kite i sam UN, kao osnivač, ali i ostale zemlje koje imaju svoju šapu nad ICTY-em.
Sve osim oslobađajuće presude je uvreda zdravom razumu. Vidjeti ćemo koliko ima zdravog razuma u zemljama iz kojih dolaze te moralne vertikale međunardonog prava, međunarodne zajednice i pogotovo zajednice zemalja kojoj Hrvatska ima pristupiti kroz godinu dana!


registracija
26/11/09

CH2710, 14.05.12. 11:52

A tko garantira da pojedine granate jednostavno ne mogu biti dovoljno precizne, jer je došlo do greške u proizvodnji...?

Zar bi generali i za to trebali odgovarati...? Zar trebaju odgovarati ako je neki topničar krivo procijenio udaljenost... i to sa 26 km...?

Osim toga smatram ta "pravila ratovanja" za tešku glupost. Srbi su ti koji su se pobunili i htjeli veliku Srbiju, oni su ti koji su prvi napali i počeli s pokoljem i razaranjem... prema tome bi trebalo biti apsolutno legitimno da ih se osakati na sve moguće načine... i tako spriječe daljnji pokolji i razaranja.


registracija
19/3/12

vojvoda, 14.05.12. 12:15

Blago Vama u Hrvatskoj kada imate toliko pravnika.
Moje stručno mišljenje kao "pravnika" iz Srbije je da im treba udvostručiti kaznu.


registracija
26/11/09

CH2710, 14.05.12. 13:03

vojvoda, 14.05.12. 12:15

...ti si već dovoljno kažnjen... u glavi...


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 13:36

Gotovina treba si h gadjat --BOMBONIMA..ahahahaahahha


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 13:40

KAK SU srbi PROTJERANI A SVI SE vratili i uzivaju na SOCIJALI.hehehehhehehe


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 13:42

kak definirat SRBINA u OPANCIMA sa puskom u ruci jel to CIVIL ILI VOJNIK,ahahahhahahahhha


registracija
26/10/11

eezy, 14.05.12. 14:28

Što god da se na kraju svi krajeva dogodi…
Naši generali će ostati zapisani zlatnim slovima u povijesti Hrvata.


registracija
26/10/11

eezy, 14.05.12. 14:34

A, tebi moj vojvoda prvo i posljednje obraćamje:
Il' ti pis'o, il' magarac prdio apsolutno mi je isto!


registracija
30/11/10

jato, 14.05.12. 14:40

Samo regija bez srpske gamadi će biti mirna regija


registracija
9/5/12

pravednik3, 14.05.12. 15:22

Zašto se liječite pišući komentare svi vi srbočede i ustašoidni rvati - biolje vam je da odete u nadležne institucije i da vam tamo malo ispuste paru iz mozga - pod takvim opterećenjem naciona i kvazidomoljubnih sranja niti jedan mozak ne može normalno funkcionirati.
Zbog vas takvih će i generali dobiti koju godinu više - vi stvarate sliku da smo i jedni i drugi narodi niže vrste, nedostojni da imamo samostalne države - ukratko niža rasa koju treba kontrolirati, jer čim ih malo pustiš na miru odmah se pokolju, predpolitička umišljena plemena...


registracija
9/2/12

bobance, 14.05.12. 15:35

Gatovini je bolje u Haagu - karaju ga Srpski generali.


registracija
19/3/12

vojvoda, 14.05.12. 15:40

Kažu da je ovaj predsednik Međunarodnog suda u Hagu poreklom Srbin.


registracija
10/2/12

Hazu, 14.05.12. 15:48

Sramota je što smo doživjeli u miru odmah nakon što smo oslobodili Državu od fašističkog terorizma ,ubijanja,mučenja,etničkog čišćenja i to sa takvim posljedicama da nitko nije odgovarao za te silne zločine,nešto malo srba je pred sudom,a nije moguće da su samo oni ubili 23000 Hrvata??!!!!!
U miru smo doživjeli da NAS RAZORUŽAJU,sramote,blate i to čak pravoslavci sa hrv dokumentima po svietu,da nas optužuju za etničko čišćenje i to sa namjerom,sramota za 23000 ubijenih Hrvata mučki i na najsvirepiji način od KOMŠIJA koji i danas priajenožive u okolici Vukovara,pačetin,silaš itd itd,a oni su u nebo uzdigli starčad koja je ubijena u akcijama Oluje i Bljesak( veličanstvenim) i to je sramota,ali zar nije sramota da nitko za Vukovar i Škabrnju nije odgovrao,a da su svi generali Hrvatske vojske u zatvoru,a savo štrbac i četnici fašisti na slobodi????
Pravednik,nije to liječenje ni srba ni hrvata kako ti to ovdje nazivaš,nego povijest koja se ponavlja i činjenice ,pa zato što se ne procesuira ovo sad u 21 stoljeću ,zato se opet spominju Bleiburg itd itd,malo i za političke poene,ali i za to da nitko ne odfgovara opet i u ovom bestijalnom klanju Hrvata usred Hrvatske Države.
Sad nam opet sude svima ,a ne samo Anti Gotovini,Mariću i sličnima,nego svima koji smo u Oluji bili ,a znamo da nikad ALI NIKAD nitko nije spomenuo progon iako su nas opkoljene 4 godine tukli i ubijali isti ti koje tad napadamo,nitko nikad nije spomenuo etničko čišćenje,ovo je nepravda i LAŽ,a sve to što nam rade platiće i pravoslavci pa tko voli neka izvoli laž plasirati ,i to sa ciljem samo da ne bude Hrvatske,e pa kad je ne vole,neće ni živjet u njo dok god nas je barem 15% Hrvata pravih i spremnih za borbu,jer ovoliku nepravdu nije nitko doživio,opet srpski lobi sa hrvatskim izdajicama roz kriizu traži saveznike u Hrvatskom puku da izrežira nerede,i bilo što samo da ne uživamo u krvlju stvorenoj državi nezavisnoj.
Prokleti bili neprijatelji Hrvata i Hrvatske.


registracija
10/2/12

Hazu, 14.05.12. 15:57

Najviše će platiti pravoslavci koji iza ovih optužbi stoje pa neka nas hapse i proganjaju opet u Nezavisnoj


registracija
19/3/12

vojvoda, 14.05.12. 16:02

Hazu Srbendo, brinulo me što tebe najvećeg mislioca među Hrvatima nema na ovome mjestu u povjesnom trenutku kada je sudbina domovine u pitanju. Konačno si se pojavio i otvorio nam oči.
Majmune glupi.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 16:07

Srbi se vratili u Hrvatsku jer je veca --SOCIJALA--u HRVATSKOJ -nego u Srbiji...heeheheeheheh samo vratilis e bez TRAKTORA


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 16:09

Srbi se vracaju u Hrvatsku --KAZU --u EU ce biti vera SOCIJALA.ahahhhahah


registracija
10/2/12

Hazu, 14.05.12. 17:10

vojvodo izgubio si na svakom polju,prvenstveno na psihičkom ,izludio si totalno imbecilu i poturico iljate glave,daj popij nešto,tema je naš slavni general Gotovina ili keš koji vam je zagorčao vama i rodbini i svima sa šiljatim glavama


registracija
10/2/12

Hazu, 14.05.12. 17:12

vojvodo,jesi i ti bio u napadu,pa dobio po p....i sad cviliš hahahahahahaaa,daj malo se zaleti do england i plači kralju peri................


registracija
30/12/08

csiki, 14.05.12. 19:20

Srbi su za vreme i posle oluje izvrsili masovno samoubistvo kao japanci to je stvarna istina. Nemoguce da generali koji su ucili svoj zanat u najstarijoj i najboljim akademiji, u Legiji stranaca, da su vrsili genocid jer toga u akademiji LS nema kao i nema zarobljenika. To je verovatna istina,


registracija
10/2/12

Hazu, 14.05.12. 19:55

csiki,tvoja sarkastičnost ne pali kad se zna genocidnost od 1991 1995 pa gdje su etnički protjerani Hrvati po tebi i jesu oni sami sebe ubili?
A oko 800 civila staraca i mladih je ubijeno i popaljeno


registracija
10/2/12

Hazu, 14.05.12. 19:57

i tek onda je Oluja došla,a ako ćeš prije 1991,onda se vrati na gazimestan i na ono što ste vježbali ubijajući Kosovare od titine smrti do 1988 pa ste tako i sa drugima učinili i ovako vam se o glavu razbilo da sad kukumačete i cvilite


registracija
5/1/07

james, 14.05.12. 20:26

Vratite nam Antu, evo vam Ivo i &


registracija
9/2/12

bobance, 14.05.12. 20:36

Hazu je smrdljivi Siptar.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.05.12. 21:14

Navik živi ki zgine pošteno,
ili po današnjem
tko završi u haškom zatvoru a branio je domovinu od srpskih barbara.


registracija
22/4/11

www, 15.05.12. 09:31

ATOMSKA BOMBA NA HIROŠIMU I NAGASAKI NIJE RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILA?


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 15.05.12. 10:27

www,ne atomska bombana Hir,i na Nag.napad i granatiranje civila u Libiji,pa Iraku,pa Afganistanu........NATO,UN,amerika,francuska,engleska.......su smatrale,da je to humana gesta,da se ima nafte dovoljno za ameriku,ali Gotovina odgovara,za nekoliko granta,koje cak on ni je ni naredijo da se ispale,to je zapadna demokracija.


registracija
19/3/12

vojvoda, 15.05.12. 11:50

Hazu,tebe mora da je neki Srbin dobro izjebo u ratu kad nas tako voliš.Nemoj se previše uzbuđivati,evo sada sam iz poverljivih diplomatskih izvora saznao da će generalima smanjiti kazne po godinu dana.


registracija
10/2/12

Hazu, 15.05.12. 15:58

vojvodo,ja sam sudionik izgona svih smradova poput tebe iako si Hrvat po mojim saznanjima iz nacionala,tako ne prdi ,jer bi ti moglo tijesno biti


registracija
19/3/12

vojvoda, 15.05.12. 16:37

Hazu rat je davno završen za većinu nas na ovim prostorima, samo nije za bolesnike kakav si ti i tebi slični. Kada ti od pušenja Švapskog kurca u EU budu puna usta,valjda će ti se tada vidici proširiti.


registracija
1/3/11

Laudate, 15.05.12. 19:50

Naslov članka treba biti:
"Gotovina sahranio zločinačku ideju srpskih barbara"


registracija
22/6/10

Konstantinos, 16.05.12. 12:47

Zvonko,
potpuno se slazem sa vasim komentarom! Svi znaju da Gotovina i Markac moraju "platiti" cijenu "poravnavanja" tj. izjednacavanja krivice izmedu zaracenih strana, dok malo njih spominje da bez Oluje i oslobadanja Bihaca (treba se gledati u sirem kiontekstu) mira, tj. Daytona ne bi ni bilo. Kakva li je grozota za Dodika i njegovu srpsku tvorevinu kada pomisli da je temeljem Oluje stvoren Dayton koji je stvorio ovu nakaradnu tvorevinu. U stvari, Dodik bi trebao biti zahvalan i Gotovini i Markacu sto su mu podarili srpsku, samo on nema hrabrosti to priznati a jos manje otici u Hag i tamo im se osobno zahvaliti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika