14.05.2012. / 08:57

Autor: Hina

NATO u Libiji ubio 72 civila

Ukupno 72 civila poginula su u napadima NATO-a na ciljeve u Libiji 2011. godine, objavila je u ponedjeljak u svom izvješću organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenUkupno 72 civila poginula su u napadima NATO-a na ciljeve u Libiji 2011. godine, objavila je u ponedjeljak u svom izvješću organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

U izvješću temeljenom na istraživanju napadnutih lokacija ta organizacija, koja ima sjedište u New Yorku, tvrdi da je NATO u napadima ubio 20 žena i 24 djeteta. HRW je pozvao NATO da plati odštetu civilnim žrtvama te da istraži napade koji su možda bili nezakoniti.

"Dozvoljeni su samo napadi na vojne ciljeve tako da se kod nekih incidenata ozbiljno postavlja pitanje što su točno snage NATO-a gađale", kaže posebni savjetnik HRW-a Fred Abaraham u priopćenju. Podaci HRW-a rezultat su dosad najopširnije istrage stradanja civila i ukazuju na veća stradanja od onih koja je u ožujku naveo Amnesty international koji tvrdi da je Sjevernoatlantski savez u akcijama u Libiji ubio 55 civila, od čega 16 djece i 14 žena.

NATO kaže da je tijekom akcije u Libiji izvedeno 26.000 borbenih letova, od čega su 9.600 bili izravni napadi na snage Moamera Gadafija i da je pogođeno oko 5.900 ciljeva prije završetka operacija 31. listopada.

"NATO je učinio sve kako bi smanjio opasnost za civile ali u složenoj vojnoj kampanji rizik uvijek postoji", rekla je glasnogovornica saveza Oana Lungescu . "Duboko žalimo zbog bilo kakvih civilnih žrtava za koje je NATO mogao biti odgovoran", dodala je ona u priopćenju.

Također tvrdi da je NATO ispitao svaki vjerodostojan navod o napadu na civile i potvrdio da su pogođeni ciljevi "bili legitimni vojni ciljevi, izabrani u skladu s mandatom UN-a".

HRW je u izvješću posebno spomenuo slučaj sela Majer, oko 160 kilometara istočno od Tripolija, kad su 8. kolovoza 2011. u zračnim napadima NATO-a na dva obiteljska kompleksa ubijena 34 civila a ranjeno više od 30. Iz organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je NATO rekao kako se radilo o objektima koje su za smještaj koristile Gadafijeve snage ali da nisu dobili nikakve dokaze koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 09:04

prekomjerno granatiranje....


registracija
9/5/12

pravednik3, 14.05.12. 10:05

Kad je Gadafi ubijao naoružane civile koji su digli teledirigirani ustanak - onda je to bilo rabrarstvo - kad naš NATO ubija nenaoružane ljude onda je to - samo po sebi razumljivo. Jaka glasnogovornica! I jako obrazloženje za "baš me briga sve su to divljaci" ratnu logiku stožernih đenerala našega NATE"


registracija
9/5/12

pravednik3, 14.05.12. 10:08

Uz to, jeste li primjetili kako se intenziviralo osvajanje Sirije čim su došli tobože neovisni međunarodni promatrači (sa završenim Westpointom" i akademijom u Longleyu


registracija
20/8/10

McCoy, 14.05.12. 14:57

"NATO u Libiji ubio 72 civila"

I - nikom nista....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika