14.05.2012. / 10:43

Autor: Nacional.hr

Novi planet u Sunčevom sustavu?

Za promjene u kretanjima u orbitama postoji nekoliko objašnjenja, no najjednostavnije je kako u Kuiperovom pojasu postoji neko tijelo koje svojom gravitacijom utječe na ostala svemirska tijela

Foto: Ilustracija (Reuters)Foto: Ilustracija (Reuters)Na samom rubu Sunčevog sustava mogao bi postojati novi veliki planet, izjavio je na konferenciji Američkog astronomskog društva brazilski astronom Rodney Gomes, prenosi tportal.

Prema opažanjima znanstvenika, gravitacija novog nepoznatog planeta utječe na orbite svemirskih tijela u tzv. Kuiperovom pojasu koji se proteže daleko iza orbite Neptuna u kojem kruže malena ledena tijela, među kojima i neki patuljasti planeti. Na temelju promjena u kretanjima u orbitama zaključili su kako postoji još jedan planet u našem sustavu, koji kruži toliko daleko da ga teleskopi ne mogu vidjeti.

Gomes, astronom iz Brazilske nacionalne promatračnice u Rio de Janeiru je na astronomskoj konferenciji u Timberline Lodgeu u Oregonu potvrdio kako se nekoliko tijela Kuiperova pojasa, među kojima i daleka Sedna, kreću po neobičnim putanjama što ne odgovara postojećem modelu. Svake godine u pojasu se otkriju nova tijela, do sad desetak s promjerom većim od stotinu kilometara. Za promjene u kretanjima u orbitama postoji nekoliko objašnjenja, no najjednostavnije je kako u Kuiperovom pojasu postoji neko tijelo koje svojom gravitacijom utječe na ostala svemirska tijela. Podsjetimo kako je patuljasti planet Pluton, promjera 2.300 km, jedan od najvećih planeta u Kuiperovom pojasu.

Prema proračunima 'neotkriveni' planet kruži na 225 milijardi km od Sunca i mogao bi biti veličine Neptuna ili četiri puta veći od Zemlje. Drugo nagađanje je kako je planet veličine Marsa ili oko pola veličine Zemlje i kako se kreće po vrlo izduženoj orbiti pa povremeno dođe na blizinu od osam milijardi kilometara od Sunca. Treće objašnjenje je kako je riječ o 'planetu lutalici' koji je davno izbačen iz sustava svoje matične zvijezde i kojeg je zarobila gravitacija Sunca. Postoji i teorija kako je planet nastao negdje bliže Suncu, ali je kasnije gravitacijskim utjecajima drugih planeta izbačen na periferiju našeg sustava.

Pronalaženje i snimanje planeta biti će veliki izazov. Njegov sjaj je najvjerojatnije previše slab da bi se izravno vidio teleskopima, a teško je i predvidjeti gdje bi se mogao nalaziti.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 14.05.12. 19:13

No frks. Ali kad stigne 21.12.2012. biti će nam svima krivo da smo ga otkrili.


registracija
1/4/12

Yosarian, 15.06.12. 14:44

Nibiru? Sitchin je u pravu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika