14.05.2012. / 12:30

Autor: Diana Robaš

Tariq Ali

Za građansku okupaciju gradova

Tariq Ali posebno se usredotočio na događaje u Grčkoj, pobjedu ultraljevičarske stranke Syriza i pobunu protiv europske politike štednje. Njegov je stav da političke metode nisu dovoljne, već bi se narod trebao poslužiti i nasilnijim sredstvima, primjerice poduzeti masovnu okupaciju gradova

Tariq Ali. Photo: Luka Stanzl/PIXSELLTariq Ali. Photo: Luka Stanzl/PIXSELLSinoć je u kinu Europa započeo Subversive Forum, međunarodna konferencija sa zajedničkom temom „Budućnost Europe". U uvodnoj raspravi naslovljenoj „Kriza Europe" sudjelovali su slovenski filozof Slavoj Žižek i britansko-pakistanski povjesničar Tariq Ali uz moderatora Srećka Horvata.

Rasprava je u sat i pol dotakla niz pitanja poput raspada Sovjetskog Saveza, uspona Kine, krize eurozone i naglog pada njezinih donedavno najprosperitetnijih članica poput Irske. Slavoj Žižek nadovezao se na slavni citat talijanskog komunističkog mislioca Antonija Gramscija iz Vattimova pisma o „čudovišnim vremenima" u kojima „staro umire, a novo se još nije rodilo". Jedno od takvih čudovišta prema njemu je i norveški masovni ubojica Anders Breivik, „antisemitski cionist" s čijim se ultradesničarskim stavovima mnogi potajno slažu, ali se nitko o tome ne usuđuje javno progovoriti.

Tariq Ali posebno se usredotočio na događaje u Grčkoj, pobjedu ultraljevičarske stranke Syriza i pobunu protiv europske politike štednje. Njegov je stav da političke metode nisu dovoljne, već bi se narod trebao poslužiti i nasilnijim sredstvima, primjerice poduzeti masovnu okupaciju gradova. Upozorio je i na opasnost od uzdizanja krajnje desnice, vidljivu na primjeru izbornog uspjeha Marine Le Pen u Francuskoj za koju su u velikom broju glasali pripadnici radničke klase.

I Žižek i Ali uputili su kritiku Vatikanu zbog moraliziranja oko konkretnih ekonomskihi političkih problema, a Žižek je posebno oduševio publiku izjavom kako vjeruje da je papa Antikrist koji je sišao na Zemlju.

Vezane vijesti

Spasite nas od spasitelja

Spasite nas od spasitelja

Slovenska filozofska superzvijezda Slavoj Žižek u eseju za London Review of Books piše o usponu ksenofobične desnice u Grčkoj i mogućim ishodima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika