14.05.2012. / 13:34

Autor: Nacional.hr

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Za razliku od 221 eura, koliko je Todorić nudio prošle godine, sad će ponuda biti niža

Ivica Todorić (Pixsell)Ivica Todorić (Pixsell)Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik.

Ovo je deveti pokušaj prodaje Mercatora s tim da je ovaj put riječ o 'inicijativi' kupca. Cilj vlasnika Agrokora, Ivice Todorića, je prikupiti 75 posto plus jednu dionicu Mercatora što je i uvjet financijskih partnera koji ga podupiru. Toliki paket dionica je potrebno kupiti kako bi upravljanje tvrtkom teklo bez problema. Za razliku od 221 eura, koliko je Todorić nudio prošle godine, sad će ponuda vjerojatno biti niža. Uvjetna javna ponuda očekuje se u rujnu.

Istaknimo kako se slovenski lobi protivi Todorićevoj namjeri kupnje trgovačkog lanca, no ovaj put ide se na sigurnu opciju. Podsjetimo kako je Agrokor prošle godine sudjelovao na međunarodnom natječaju koji je zajednički objavio koncern prodavatelja, banke i Pivovarna Laško. Lani su Todorićevi partneri za preuzimanje Mercatora bili Europska banka za obnovu i razvoj, JP Morgan i IFC, koji su trebali uložiti 600 milijuna eura u dionički kapital Agrokora, a ostatak bi bio kredit. Ukupna cijena je bila 832 milijuna eura, a s vremenom bi 49 posto novoga trgovačkog holdinga Mercator-Konzum bilo ponuđeno na Londonskoj burzi. Navodno je i ovaj put riječ o istim partnerima.

Investicijski fondovi koji su se prošle godine natjecali s Agrokorom, Mid Europa, Warburg Pincus i TPG su za 52 posto Mercatora nudili 160 eura po dionici. Trenutno se dionicama Mercatora na Ljubljanskoj burzi trguje između 120 i 130 eura.

Prošle je godine Agrokor bio jedini strateški ponuđač i dao najbolju ponudu, no zbog snažnog otpora tadašnje slovenske vlasti 'različitim pravnim makinacijama' se blokirala mogućnost prodaje Mercatora. Tada se prodaji protivio i Žiga Debeljak, predsjednik Uprave u ostavci, a istovremeno se dogodila promjena vlasti, na čelo Vlade došao je Janez Janša, koji je najavio intenzivniju privatizaciju.

No sudbina Mercatora usko je vezana za poziciju državne Nove ljubljanske banke koja je vlasnik 10,75 posto dionica. Važan prodavatelj je i Pivovarna Laško koja je pod teškim pritiskom kredita i čija Uprava ponovno razmatra prodaju svojeg udjela od 23,3 posto. Istaknimo kako slučaj komplicira činjenica kako je NLB suvlasnik Laškog. Mali dioničari drže 36 posto dionica i ako Todorićeva ponuda bude 50 eura viša od cijene na burzi, mogli bi se odlučiti na prodaju. Svoje udjele sigurno prodaju UniCredit, osam posto i Societe Generale-Splitske banke, koja za hrvatski Allianz drži 6,76 posto dionica.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika