Objavljeno u Nacionalu br. 861, 2012-05-15

Autor: Tonino Picula

7 dana Tonina Picule

Hrvatska neće rutinski ući u Europsku uniju

Najveći poraz CDU-a Angele Merkel u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata pokazuje da se kriza u EU ne može rješavati isključivo represijom potrošnje

Ponedjeljak, 7. svibnja 2012.
Beograd, jutro nakon europske izborne supernedjelje. Kao član promatračke misije Parlamentarne skupštine OESS-a nadgledao sam višestruke izbore u Srbiji (lokalni, pokrajinski, parlamentarni i prvi krug predsjedničkih izbora). Dojam o njihovoj regularnosti stjecao sam obilazeći petnaestak biračkih mjesta u Novom Beogradu, ali i na sjeveru Bačke gdje u većem broju žive Hrvati (Subotica, Tavankut, Mala Bosna). Drago mi je što mi se pružila prilika da u Donjem Tavankutu posjetim Galeriju prve kolonije naive u tehnici slame. Riječ je o jedinstvenom korištenju tog prirodnog materijala u oblikovanju svojevrsnih slika čija umjetnička vrijednost postupno nadilazi lokalne okvire.

Građani Srbije svoje listiće ubacuju u sasvim prozirne kutije, a tijek izbora nadgleda po 20-30 članova biračkih odbora, koje su imenovale brojne političke stranke. Odaziv na izbore je bio dobar, nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti. Na poslijeizbornom brifingu nitko od međunarodnih promatrača nije osporio integritet izbornog procesa, premda je bilo pojedinih primjedbi na loš rad nekih biračkih odbora.


Osobito zadovoljstvo mi je pružio razgovor s gospođom Latinkom Perović, autentičnim nestorom srpske intelektualne zajednice. Od nje sam čuo lucidnu analizu političkih prilika u Srbiji u kojoj se povijesno fundirana skepsa, ipak, uravnotežila s opreznim optimizmom glede europske perspektive naših susjeda. Bilo bi sjajno kada bi gđa Perović došla na ovogodišnji Croatia Summit.

Inače, Ivica Dačić, predsjednik Miloševićeve stranke, veliki je izborni dobitnik; poruke Odlučno, Jasno, Čvrsto ispisane ispod njegova portreta s izbočenom bradom na crvenoj podlozi, asociraju na neke ranije balkanske, ali i apeninske socijaliste s jakim nacionalnim nabojem. S pozicije ex-ministra unutarnjih poslova zahtijeva mjesto premijera u budućoj koalicijskoj vladi. Sigurno je da će to znati iskoristiti u idućoj kampanji za predsjednika države. Zanimljivo je primijetiti da Francuzi, Hrvati i Srbi imaju svježa iskustva s ambicioznim bivšim ministrima unutarnjih poslova.

Utorak, 8. svibnja 2012.
Let u Bruxelles. Opet sam u ulozi promatrača, ali ovog puta u specifičnoj poziciji, kao jedan od dvanaest saborskih zastupnika na privremenom radu u Europskom parlamentu. Ovaj tjedan EP ima zgusnut raspored događanja jer će se paralelno održati sjednice političkih skupina, parlamentarnih odbora, kao i sama plenarna sjednica. SDP-ovi promatrači dio su političke grupe Naprednog saveza socijalista i demokrata (S&D). Danas su kolege za nas organizirali instrukcije o IT alatima i mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju. Upozorili smo gospodina Kottosa, voditelja informatičkog odjela, da još nemamo instaliran portal o kojemu je riječ na seminaru. Usprkos najavama, problem nije riješen za vrijeme našeg boravka.

Srijeda, 9. svibnja 2012.
U hotelu neočekivan susret s prijateljem iz "davnih dana"; prije petnaest godina bio sam u Bruxellesu tri tjedna stipendist Zaklade Friedrich Ebert. Arhitekturu EU institucija upoznavao sam zajedno s Ismetom Ovčinom, SDP-ovcem iz BiH. Danas je Ismet Ovčina direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Priča mi o problemu financiranja ustanove kojoj je na čelu. Vidim da se i tu prelamaju sva proturječja Daytonskog ustroja. S pozornošću slušam i kako funkcionira jedan BiH-grčki brak. Shvaćam da je situacija puno sretnija nego na razini država. Prvi put sam u Europskom parlamentu na Dan Europe. Na sjednici S&D grupe uvodnu riječ i pravo da izraze svoju viziju Europe dobili su predstavnici sindikata, mladih i žena. Politička analiza nedjeljnih izbora izazvala je podijeljene osjećaje; pobjeda F. Hollanda izazvala je ushićenje, a katastrofa PASOK-a duboku zabrinutost. Čujem interpretaciju da se sva tri politička stanja koja su prvi imenovali drevni Grci danas usporedo zbivaju baš u njihovoj modernoj domovini: demokracija, anarhija i kaos. Budući da sjednica nije završila u predviđeno vrijeme, prevoditelji su točno u 13 sati prestali raditi. Predsjedavajući nije prekinuo sastanak već je samo zamolio da se rasprave vode na engleskom ili francuskom jeziku, poznatim najvećem broju prisutnih. U labirintu zgrade susrećem Lojzeta Peterlea, slovenskog eurozastupnika s kojim sam imao odličnu suradnju dok smo obojica bili ministri vanjskih poslova. Tu je i Gunnar Hökmark, supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora koji je nedavno imao redovnu sjednicu u Saboru. Uvod plenarne sjednice posvećen je budućnosti Europe. Agilni predsjednik Martin Schultz odlučno se zauzima za nastavak "tihe revolucije", odnosno punu posvećenost razvoju projekta Europske unije koji je prije 60 godina stubokom promijenio Stari svijet u Novu Europu. Međutim, upozorava kako "ne smijemo dopustiti da naša djeca i unuci moraju plaćati naše nerealne ambicije i loše navike." Martin Callanan, šef grupe Europskih konzervativaca i reformista, odbija takvu viziju tvrdeći da "EU ne vjeruje više vlastitim građanima pa građani zato danas masovno odbacuju EU". Nigel Farage, uime skupine Europa slobode i demokracije, još je oštriji: "Baš je zabavno slušati predsjednika Schultza kako opet govori protiv Engleza. Mi, ustvari, trebamo slaviti 8. svibnja kada smo spriječili Nijemce da još jednom pregaze Europu. No 9. svibnja oni su se već snašli."

Četvrtak, 10. svibnja 2012.
Bruxelles; u nastavku plenarne sjednice zastupnici su se očitovali o izvršenju proračuna za 2010. godinu. Pažnju mi je privukao detalj na naslovnoj stranici distribuiranog dnevnog reda. United in diversity (ujedinjeni u različitostima), stoji deviza sitno tiskanim slovima na samom dnu.
Susret starih suradnika u novom ambijentu; gospođa Ana Laća, rodom iz Šibenika, kao volonterka GONG-a u Saboru bila je prije dvije godine moj odličan suradnik. Danas je angažirana u Općoj upravi za obrazovanje i kulturu pri Europskoj komisiji i predstavlja rastuću zajednicu domaćih eksperata u Bruxellesu i Strasbourgu. Ti mladi visokoobrazovani i sposobni ljudi izvrsno zastupaju Hrvatsku i prije formalnog priključenja EU.
U pomalo frenetičnom izglasavanju raspravljenih točaka dnevnog reda, Europski parlament je, među ostalim, izglasao uredbu o snižavanju cijene roaminga, tj. usluga mobilne telefonije i prijenosa podataka u inozemstvu. Tako će se jedan megabajt 2014. naplaćivati samo 20 centi a pojeftinjenje postupno stupa na snagu već od 1. srpnja ove godine. Imam privilegij da predstavljam SDP na sjednici Predsjedništva Partije europskih socijalista (PES) prvi put nakon što je moja stranka ove godine i formalno primljena u punopravno članstvo te krovne asocijacije europskih socijaldemokrata. Raspravljamo o dinamičnim političkim prilikama u Europi. U Hrvatskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj su na vlast došli socijaldemokrati. Nakon pada vlade, raspoloženje se mijenja u Nizozemskoj. "Na sljedećim izborima zvijezde neće biti islam i Gert Wilders nego Europa i ekonomija!" tvrdi iskusni Jan Marinus Wiersma.

Poslije podne povratak u Zagreb.
Petak, 11. svibnja 2012.
U Saboru na sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav burna rasprava o nacrtu novog poslovnika. Lijeva oporba sumnja u integritet prijedloga koji je dostavilo predsjedništvo Sabora, a desna odbacuje dobar dio novih rješenja. Rasprava je pokazala da se, ipak, radi tek o početku ozbiljnog posla na važnom dokumentu s ciljem da na plenarnim sjednicama reducira ekshibicionizam i neracionalno trošenje vremena i javnog novca.
Odbor za vanjske poslove konačno se odmaknuo od višegodišnje rutine kada se, uglavnom, sazivao samo radi formalnog dovršetka postupka imenovanja ili razrješenja diplomatskih predstavnika. Nadam se da će zakonske promjene vratiti tom odboru poziciju koju je imao do 2004. godine, kada je bio ozbiljni protagonist u toj proceduri. Ovog puta smo raspravljali o političkom portretu Europe nakon izbora u Srbiji, Francuskoj, Grčkoj i Armeniji. Rekao sam da je zajednički nazivnik svih izbora održanih 6. svibnja nastavak predizbornih neizvjesnosti, neovisno o tome je li došlo do promjene vlasti ili ne. Primjer Grčke, a ranije i nekih drugih zemalja u kojima su dobre rezultate postigle nove ili dosad marginalne stranke, otvara fenomen nove reprezentativnosti na političkoj sceni. Očito se u mnogim zemljama smanjuje postotak biračkog tijela koji podržava tradicionalne političke stranke. S druge strane, alternativa je samonikla, glasna i izborno potentna, ali zasad bez jasnijih programskih profila.

Subota, 12. svibnja 2012.
Ovo pravo ljetno jutro planiramo provesti na Jarunu. Spajajući ugodno s korisnim, slažem u prtljažnik automobila vreće s nakupljenim praznim plastičnim bocama koje ćemo konvertirati u supermarketima, negdje usput do zagrebačkog mora. Slušam na radiju da Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke, ne priznaje izborne rezultate. Najavljuje demonstracije i bojkot drugog kruga predsjedničkih izbora. Bez obzira na to hoće li ostvariti prijetnju, takav razvoj događaja će nas međunarodne promatrače staviti u još osjetljiviju poziciju uoči izbora iduće nedjelje.
Danas su pak izbori za predsjednika SDP-a. Premda su članovi stranke već jednom ranije glasovali po principu jedan čovjek jedan glas (kada se SDP izjašnjavao o svom kandidatu za predsjednika Republike), ovo je ipak premijerno biranje čelnog čovjeka na taj način. Ponosan sam što moja stranka od samih početka višestranačja u Hrvatskoj poštuje, predlaže i živi demokratske promjene. I za mene je to svojevrsna premijera jer zbog promjene adrese stanovanja prvi put biram s novom članskom iskaznicom, u novom matičnom ogranku stranke - MO Donji grad.
Nekoliko sati kasnije, čekajući u središnjici na Iblerovu trgu objavu informacije o odazivu članstva na današnje izjašnjavanje, razgovaram sa stranačkim kolegicama i kolegama. Tu su i novinari koji najčešće prate stranku. Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a, objavljuje da je na temelju prispjelih podataka Zoran Milanović neposrednim izborom članstva potvrđen za predsjednika stranke. Čestitamo Zoranu. Nema gužve, euforije ni pumpanja atmosfere. Kada esdepeovci demokratski iskoračuju, to je business as usual; kada neki drugi pod visokim pritiskom nepovoljnih okolnosti uvoze demokraciju, stvara se dojam à la igra mečka.

Nedjelja, 13. svibnja 2012.
Budući da je CDU kancelarke Angele Merkel na važnim pokrajnskim izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji doživio najteži poraz od završetka Drugog svjetskog rata, očito da kriza u EU nije samo gospodarska, nije samo mediteranska i ne može se rješavati isključivo represijom potrošnje. Opće nezadovoljstvo građana politikom pogađa i čelnicu države s najuspješnijim EU gospodarstvom. Cijeli svijet će pozorno pratiti skori susret gospođe Merkel i novog francuskog predsjednika. Duo Merkozy je arhiviran. Vidjet ćemo je li Merkollande uopće moguć i što donosi nikada ugroženijem, ali i nikada potrebnijem projektu Europske unije.
Posve je jasno da će, baš poput podnošenja kandidature i pregovora, ulazak naše zemlje u EU biti daleko od bilo kakve rutine.

Vezane vijesti

Srbija bolja od Rusije

Srbija bolja od Rusije

ZA RAZLIKU OD NEDAVNIH predsjedničkih izbora u Rusiji, koje je kao šef promatrača OESS- a proglasio neregularnima i nepoštenima, Tonino Picula… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika