Objavljeno u Nacionalu br. 861, 2012-05-15

Autor: Srećko Jurdana

Gđa Kosor prihvaća nižerazrednu kampanju

Među kandidatima za preuzimanje stranke nema imena koje se - u manjoj ili većoj mjeri - ne zaklinje u Tuđmana i njegovo naslijeđe, što je u svakom pogledu vrlo nižerazredan oblik političke manipulacije. Ako ih je bilo, tragovi ukusa u HDZ-u izgubili su se, međutim, negdje među Sanaderovim satovima

Zbivanja u HDZ-u pouzdano nisu važna zbog svoje artističke ljepote ili scenske atraktivnosti protagonista, nego zbog pretpostavke da će se taj HDZ - kakav već jest - jednoga dana vratiti na vlast. Vrlo je moguće da bi se u takvom razvoju događaja publika ponovno podvrg­nula svakodnevnim izljevima rodoljubnih emocija koje prikrivaju rodoljubnu pljačku, da bi se zakon o oplodnji odmah prilagodio Kaptolu, ili reinstaliralo saborsko financiranje ustaškoga festivala kulture na Bleiburgu. Za neke u HDZ-u ostvarenje te mogućnosti gotovo da je pitanje trenutka. Tomislav Karamarko, koji se gleda na čelu stranke kao novi eksponent hadezeovske desnice, zaključio je u svojoj zadnjoj antologijskoj izjavi da "nas aktualna vlada naprosto tjera na vlast, i mi se moramo što prije i što bolje pripremiti da tu vlast preuzmemo". Zoran Milanović jedva da je zagrijao stolicu, a (nitko drugi nego) gospodin
Karamarko već se ukrcava na njegovo mjesto.


Tomislav Karamarko prostodušno pokušava situaciju identificirati s vremenom u kojem je Milanovićeva koalicija rušila HDZ, ali načekat će se dok ta njegova igra ne osvoji zrno javne uvjerljivosti. HDZ-ova vlada raspadala se pod pritiskom neviđene pljačke koju je izveo dostojan Tuđmanov nasljednik Sanader, i građani su izabrali Milanovića i Čačića uglavnom ne zbog nekakvih velikih očekivanja od njihove politike, nego zbog želje da HDZ ode, a jedini faktor koji ga je mogao na prihvatljiv način zamijeniti bila je Kukuriku-koalicija. Analogan obrat situacije, po kojem bi građani jedva čekali da Milanović i društvo odu, pa makar ih zamijenio i HDZ, iz današnjeg aspekta čini se gotovo nemogućim. Ne postoji nikakav znak vrijednosne identifikacije tih dviju skupina.

Hadezeovski rogovi u vreći
Radimir Čačić opterećen je mađarskom nesrećom i svi njegovi politički potezi koji uključuju Mađarsku - INA i drugo - promatraju se iz tog rakursa. Osim toga, lišen je tankoćutnosti u javnoj komunikaciji i nepotrebno se upleće u odnos Porezne uprave prema pojedinim tajkunima. Zoran Milanović doživljava se kao larpurlartist s frazeologijom koja je ugodna uhu, no lišena je realnoga sadržaja. Njihovi primjetni nedostaci neusporedivi su, međutim, sa situacijom koja opterećuje HDZ. Vrh HDZ-a svojedobno je na neki način ušao u ograničeni obračun sa samim sobom, ali time nije mogao kompenzirati političke efekte velike pljačke Hrvatske, izvedene u njegovu mandatu. Negativan psihološki dojam koji prati stranku dobio je momentum

u aktualnom procesu izbora novoga vođe. Širokoj publici postalo je očito da se tu radi o skupu rogova u vreći, ili bespoštednih boraca za osobne promotivne interese koji nedostatak viših ciljeva nastoje zamijeniti frakcijskom snalažljivošću.
Među kandidatima za preuzimanje stranke nema imena koje se - u manjoj ili većoj mjeri - ne zaklinje u Tuđmana i njegovo naslijeđe, što je u svakom pogledu vrlo nižerazredan oblik političke manipulacije. Pokojne lidere političari od ukusa puštaju na miru, pogotovo one poput Tuđmana, koji su iza sebe ostavili pljačku i zločine, i naciju uvalili u neviđeni psihološki raskol. Tragovi ukusa u HDZ-u izgubili su se, međutim, negdje među Sanaderovim satovima. Stranka je u teško premostivom sukobu s reformističkim duhom, i trudi se - po instinktu - proširiti svoju platformu jeftinoga populizma. Šteta je za HDZ, zapravo, što se Sanader pokazao kao beskrupulozni grabežljivac ili infantilac kojega su doveli u trezor pun blaga i ostavili da se ondje igra. Iako tiranin u ophođenju sa suradnicima, bio je poprilično dobar manipulator s javnim mnijenjem. Njegov javni stil i retorika počeli su HDZ približavati generalno prihvatljivoj građanskoj profilaciji, dobio je izbore na toj opsjeni, i da nije bio to što je zapravo bio, teško bi ga SDP i HNS maknuli s vlasti. Sanader je, međutim, danas sudski predmet, a HDZ se pokušava u raznim modifikacijama "vratiti korijenima". To je zapravo jedino čime se, na idejnom planu, u svojoj povijesti bavi.

Nedostatak viših ciljeva
U borbi za tron Karamarko pridobiva pristaše svojom aurom tajnog agenta, jer aktivisti valjda vjeruju da će se u savezu s njim približiti kovčegu s obavještajnim blagom i osvojiti djelić nadzora nad njegovim tajnama. Ne zna se što bi drugo, osim nekakvoga osjećaja moći koji može proizići iz policijske aktivnosti, ljude potaknulo na približavanje gospodinu Karamarku; u pozi političara čovjek djeluje antiinspirativno. Producirao se na Bleiburgu, stalno se predstavlja kao Tuđmanov obožavatelj parirajući time protivničkim optužbama da je Tuđmana svojedobno rušio, ne nudi nikakav program i djeluje kao lik iz prošlosti koji karijeru u budućnosti želi ostvariti na nekom kategorijalnom aparatu koji je izvan njegova stvarnog dosega.

Jadranka Kosor neprestano pokušava pokrenuti nekakvu efektnu protuofenzivu, ali u pravilu se beznadno iscrpljuje u patetici i metodološkom izjednačavanju s protivnicima. Trajno pokušava proizvesti dojam na stvarima koje ljudi od lidera ne očekuju, u stilu nekadašnjega pozdravljanja turista na granici. Za Karamarka govori da ju je molio da ga primi u HDZ, a danas je napada. Nije loše ponekad objaviti podatak koji protivnika spušta na zemlju, no gospođa Kosor kao aktualna predsjednica stranke morala bi glavninu svoje energije kanalizirati prema višim ciljevima, i pokazati da se po nečemu bitno razlikuje od svih drugih pretendenata na njezin položaj. Kvaliteta energije koju pokazuje u kampanji upitna je, a time postaje upitna i mogućnost da će hadezeovci u njoj prepoznati vođu za dvadeset prvo stoljeće. No, ima li uopće takvoga, i je li HDZ stranka koja korespondira s vremenom ?

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 15.05.12. 09:15

Uz ovaj primitivni narod koji poklanja svoju državu za porciju graha, predizborni upaljač, kapu ili majicu, najvjerojatnije da će naci HDZ ponovo dobiti šansu za iživljavanje nad tim istim naci primitivcima, koji ništa bolje i ne zaslužuju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika