14.05.2012. / 20:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Obraćanje Gotovine i Markača

Ne mogu odgovarati za tuđa (ne)djela

"Ne mogu međutim odgovarati za ono što su drugi mogli učiniti ili su propustili učiniti dok sam se borio i vodio operacije u Bosni", rekao je Gotovina

Foto: Filip Brala/PixsellFoto: Filip Brala/PixsellGeneral Ante Gotovina obratio se u ponedjeljak na kraju rasprave u žalbenom postupku pred Haaškim sudom (ICTY), sucima i javnosti, prvi put od početka suđenja.

Tekst obraćanja generala Gotovine, donosimo u cjelosti u prijevodu s francuskog jezika:

"Tijekom čitave svoje vojne karijere nastojao sam se ponašati dostojanstveno i časno i uvijek sam činio najbolje što sam mogao kao vojnik i kao časnik da zaštitim civile. Kao časnik ponosan sam na način na koji je provedena operacija Oluja.

Ponosan sam ne samo zato što smo pobijedili, nego zato što je šteta prema civilima i njihovoj imovini bila minimalna. Kao osoba, duboko žalim što su civili izgubili živote ili što su im kuće srušene nakon operacije. Ne mogu međutim odgovarati za ono što su drugi mogli učiniti ili su propustili učiniti dok sam se borio i vodio operacije u Bosni. Tijekom cijelog rata, povjeravani mi su teški zadaci i velika odgovornost. I danas sam uvjeren da sam obavio svoje zadaće najbolje što sam mogao. Kao čovjek, znam da je uvijek moguće gledati u prošlost i misliti da su se stvari mogle drukčije razvijati, ali kao zapovjednik tada nisam mogao to sagledati sa sadašnjeg vremenskog odmaka.

Tijekom operacije Oluja, bili smo u borbi na život i smrt s drugom vojnom silom kako bi oslobodili svoju zemlju, istodobno nastojeći čuvati živote svojih vojnika i civila.

Ne tvrdim da sam bio bezgrešan, ali se nadam da neću biti suđen zato što nisam bio savršen. Ako sam počinio pogreške tijekom svoga života, među kojima je i ona da se ne predam sudu, budite uvjereni da sam ja prvi koji zbog toga žali.

Čak i ako je moguće da pronađete da sam krivo prosudio, nećete kod mene naći nikakvu želju ili pristanak da netko, bio vojnik ili civil, bude ranjen, zlostavljan ili lišen svojih prava zato što je Srbin ili zato što pripada skupini različitoj od moje. Znam i drago mi je što znam da su moja djela tijekom operacije Oluja bila primjerena i da moje zapovjedi o tome svjedoče.

Ne tražim nikakvu uslugu od vas i ništa drugo što moji odvjetnici nisu od vas zatražili. Živim s uvjerenjem da su moji postupci bili konzistetni s postupcima časnog i vrijednog časnika koji je nastojao učiniti najbolje u iznimno teškim okolnostima. Ako ovo Vijeće preispita moja djela u tom kontekstu, bit ću u potpunosti zadovoljan i neću tražiti ništa više".

Markač: "Nisam kriv"

General Mladen Markač obratio se u ponedjeljak na kraju rasprave u žalbenom postupku pred Haškim sudom (ICTY), sucima i javnosti, prvi put od početka suđenja.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Časni sude,

Uvjeren u pravednost ovoga suda i svoju nevinost dobrovoljno sam pristupio ovom sudu prije devet godina. Tijekom dosadašnjeg postupka iznenađen sam izrečenim navodima o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja koji nisu utemeljeni na istinitim činjenicama te u mnogo čemu pogrešno interpretiraju ono što se stvarno dogođalo na terenu.

Izazvan pokušajima preoblikavanja činjenica iz Domovinskog rata iskreno želim reći: ja nisam nikakav član udruženog zločinačkog pothvata niti sam ratni zločinac! Također, o postojanju bilo kakvog zločinačkog pothvata prvi put sam čuo na ovom suđenju. Ni predstavnici međunarodne zajednice koji su se nalazili u to vrijeme u Hrvatskoj, ni bilo tko iz domaće javnosti ni na koji način nije mi ukazivao na postojanje narečenog poduhvata.

Isto tako, nikada i nitko, prije, tijekom i nakon oslobodilačke operacije Oluja od domaćih institucija i međunarodne zajednice nije mi ukazao na eventualno nezakonito postupanje pripadnika specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova, na čije sam ponašanje ponosan.

Slijedom rečenog, nisam planirao, počinio niti prikrivao bilo kakav zločin jer to nije u skladu s mojim životnim svjetonazorom.

Ja sam policijsko-vojni časnik koji je odgovorno i profesionalno, zajedno s potčinjenima izvršavao zadaće koje mi je nalagao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Moj posao bila je borba protiv terorizma, obrana i oslobođenje nelegitino okupiranog teritorija i na njemu uspostava pravnog poretka Republike Hrvatske.

Kao čovjek i humanist duboko suosjećam sa svima koji su pretrpjeli osobne gubitke za vrijeme tih nemilih događaja.

Časni sude, nisam kriv!

Očekujem od vas da ćete pomno proučiti dostupne vam materijale i donijeti pravednu presudu. Zahvalan sam što ste mi omogućili da vam se ovom prigodom obratim"

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
9/2/12

bobance, 14.05.12. 20:38

General = Placipicka = pizda.


registracija
6/1/12

UnDeR, 14.05.12. 20:59

E Franjo, Franjo, ima da ti čejeni spomenik od zlata postave u Banja Luci i da te slave kao najvećeg spasitelja, da ne zaustavi Gotovinu, podavili bi se ko štakori u Savi koja je to bežanija bila...


registracija
1/3/11

Laudate, 14.05.12. 21:13

Navik živi ki zgine pošteno,
ili po današnjem
tko završi u haškom zatvoru a branio je domovinu od srpskih barbara.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 22:39

treba ih ORUZANO --OSLOBODIT...


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 23:16

treba uzet ORUZIJE u ruke i oslobodit ih......


registracija
26/1/08

Rampa, 15.05.12. 00:13

Borio sam se pod NJEGOVIM zapovjedništvom u blizini B.Luke!

Nikada onome, danas pokojnome, ne mogu mu niti ime u usta uzeti, neću oprostiti što nas je povukao kad smo bili na samo 18 km od B.Luke, a za 2 dana bismo ušli u grad jer smo četničke smradove totalno razbili, zahvaljujući velikim dijelom i generalovoj sposobnosti vođenja operacija!!

Kako god završia ova farsa u koju nas je doveo HDZ sluganskim izručivanjem i pomaganjem u hapšenju svih naših generala koje je tražio Hag, Ante Gotovina je najsvjetlija ličnost obrane naše zemlje i čovjek koji je platio najvišu cijenu nesposobnosti naših političara da u miru brane dostojanstvo svojih časnika koji su dobili rat i stvorili državu HR!

Jer nigdje u svijetu nije zabilježen slučaj da država čija je vojska dobila rat svoje generale izručuje da im se sudi za izdaju i zločine i da im se sudi zbog toga što su dobili rat!

Zbog toga bi HDZ kao stranku trebalo osuditi minimalno za NACIONALNU VELEIZDAJU!!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.05.12. 08:59

RAMPA nije Franjo Tudjman naredio vec -AMERIKA--Ami su dali srbima RS tako da po potrebi ponovo naprave NERED.....to se vidi danas....


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.05.12. 10:44

Rampa,
veseli me što barem oko generala nismo podijeljeni u ocjeni njihova djelovanja i što ih držimo časnim i poštenima ljudima te našim ponosom.
Ali, ova ocjena Tuđmana, bez obzira na sve animozitete koje imaš prema njemu, ne stoji. Ima Tuđman i previše grešaka da bi mu se tovarile i one na koje nije imao nikakav utjecaj. Sjeti se samo Medačkog džepa...pa se sada pišu optužnice! Oglušivanje na Američku zapovijed o stajanju pred Banja Lukom definitivno bi dovelo do sankcija a vrlo vjerojatno i do NATO-vog bombardiranja. Američki okvir za daytonski pregovor je bio neupitnost same Republike Srpske i 51 % teritorija. O svemu ostalom su dali razgovarati! Ići na Banja Luka protiv takvog američkog pristupa je samoubojstvo pogotovo u svjetlu njihove prešutne podrške Oluje kao akcije uopće. To što Ameri nisu htjeli slomiti kičmu velikosrpstvu je politika protiv koje nismo tada mogli, a ono čega se najviše bojim, jest da će naša djeca morati!


registracija
10/5/12

psyop, 15.05.12. 10:51

"Zbog toga bi HDZ kao stranku trebalo osuditi minimalno za NACIONALNU VELEIZDAJU!!" impas pravo. kad vec nece svecka bre pravda, onda ucinimo to mi. s vesnom pusic na celu. :D


registracija
19/3/12

vojvoda, 15.05.12. 11:41

Jebali Vas vaši generali.Al ste hrabri kada treba laprdati po internetu,a gde ste bili kada su ih Vaši HDZ oslobodioci lansirali u Hag da ih ovi tamo karaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika