15.05.2012. / 10:44

Autor: Hina

Žižek promovirao knjigu

Neodrživost kapitalizma

Kroz pet poglavlja autor razvija tezu o pet stanja suočavanja s krizom Zapadne civilizacije i konzumerističke ideologije - poricanje, bijes, cjenkanje, depresija i prihvaćanje, ali i zaključuje kako to "neće biti kraj svijeta, već samo kraj svijeta koji poznajemo"

Photo: Boris Scitar/Vecernji list Photo: Boris Scitar/Vecernji list "Živjeti na kraju vremena" naslov je nove knjige Slavoja Žižeka, čije je hrvatsko izdanje predstavljeno sinoć u Zagrebu, a u kojoj poznati slovenski filozof pokazuje kako sadašnji oblik kapitalizma nije održiv te da je vrijeme za promjene kroz redefiniranje komunizma.

Neodrživost kapitalizma Žižek u svojoj novoj knjizi argumentira jačanjem "četiri jahača Apokalipse" - ekološke krize, neravnoteže u ekonomskom sustavu, posljedicama biogenetičke revolucije te eksplozivnim rastom društvenih podjela te upozorava kako je svakoga dana sve jasnije da se globalni kapitalistički sustav približava apokaliptičnoj nultoj točki.

Kroz pet poglavlja autor razvija tezu o pet stanja suočavanja s krizom Zapadne civilizacije i konzumerističke ideologije - poricanje, bijes, cjenkanje, depresija i prihvaćanje, ali i zaključuje kako to "neće biti kraj svijeta, već samo kraj svijeta koji poznajemo".

"Apokalipsa nije samo katastrofa, to je nulta točka u kojoj se stvari pokazuju onakvima kakve jesu, ujedno to je prilika za redefiniranje i novi početak", istaknuo je Žižek večeras na promociji svoje nove knjige koja je, u sklopu Subversive Festivala, gotovo ispunila kino Europu, potvrđujući veliku popularnost koju slovenski filozof uživa u Hrvatskoj.

Novi početak autor veže uz ideju komunizma, ali ne u smislu režima 20. stoljeća, već u realizaciji emancipatorskih komunističkih ideja koje potječu još od antičkih vremena. Ovo je borbena knjiga, jer poziva na pobunu koja, bez obzira na ishod, uvijek sadrži obrise uspjeha, ističe Žižek.

Hrvatsko izdanje knjige, u prijevodu Srećka Horvata, objavila je izdavačka kuća Fraktura.

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi doktorat obranio je u Parizu na Sveučilištu Pariz VIII. Danas je slovi za jednog od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

Vezane vijesti

Spasite nas od spasitelja

Spasite nas od spasitelja

Slovenska filozofska superzvijezda Slavoj Žižek u eseju za London Review of Books piše o usponu ksenofobične desnice u Grčkoj i mogućim ishodima… Više

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 15.05.12. 10:48

bullcrap.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.05.12. 10:55

ti si neki Filozof,ahahahahaha koji prpagira vracanje na KOMUNIZAM,ahahahhhha svijet ulazi u NOVU ERU---dolazi Zlatno doba a ne tvoj usrani KOMUNIZAM...heeeh


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.05.12. 11:34

Čovjek je u pravu, samo se ne zna dobro izraziti. Evo članka koji ga podupire u utvrđivanju stanja: http://www.nacional.hr/clanak/129923/bankarska-provalija-nad-buducnosti-eura
Pročitajte komentar


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika