15.05.2012. / 12:30

Autor: Nacional.hr

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Redatelj filma 'Šišanje' Stevan Filipović ističe kako je manji broj onih koji se 'zaista oduševljavaju nacističkim idejama', ali kako zabrinjava 'pojavljivanje ekstremnog nacionalizma, koji sadrži isti sistem vrednosti u nešto blažem obliku'

Foto: Ilustracija (Reuters)Foto: Ilustracija (Reuters)Nakon zabrane neonacističke organizacije 'Nacionalni stroj' u Srbiji , organizirano javno ekstremno djelovanje pojedinaca i grupa sve više preuzima organizacija 'Srbska akcija', piše Radio Slobodna Evropa.

Pažnju šire javnosti privukli su nedavnim prisustvovanjem u neonacističkom maršu u Temišvaru u organizaciji rumunjske 'Nove desnice', kao i upadom u romsko naselje nakon čeg je na jednoj od baraka je ostao crtež kukastog križa uz inicijale organizacije. Novinar RSE podsjeća i na slučaj naljepnica s fotografijom grupe crnaca uz natpis 'Stop najezdi tuđinaca' kojima je oblijepljen Beograd.

Organizacija ima i svoju internetsku stranicu na kojoj se mogu čitati tekstovi naslova 'Čista Srbija - zdrava nacija, Protiv imigrantske najezde, Stop ciganizaciji' i slično.

Podsjetimo kako je Ustavni sud Srbije u lipnju prošle godine zabranio djelovanje neonacističke organizacije 'Nacionalni stroj' i kako trenutno traje sudska rasprava o zabrani još nekoliko ekstremno desnih organizacija zbog izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

„Kada jedno društvo ne podučava svoju mladu generaciju, ono neminovno ostavlja slobodan prostor za pojavu desničarstva, fašizma pa čak i nacizma", izjavio je Aleksandar Nećak, bivši predsjednik Sаvezа židovskih općinа Srbije.

Povjesničar Nikola Samardžić mišljenja je kako u Srbiji izostaje 'pravo negiranje antinacističke tradicije', naglašava kako su ovakve organizacije i ispadi posljedica 'trauma iz devedesetih te obnove vrijednosti iz devedesetih'.

Redatelj filma 'Šišanje' Stevan Filipović ističe kako je manji broj onih koji se 'zaista oduševljavaju nacističkim idejama', ali kako zabrinjava 'pojavljivanje ekstremnog nacionalizma, koji sadrži isti sistem vrednosti u nešto blažem obliku'.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika