15.05.2012. / 13:11

Autor: Nacional.hr

Početak bankarske krize u Europi?

Očekuje se da će Moody's nastaviti sa snižavanjem rejtinga banaka u Španjolskoj, Austriji i Švedskoj, a nije isključeno da bi do kraja lipnja više od 100 europskih banaka moglo dobiti niži rejting

UniCredit Banka jedna je od onih kojoj je snižen rejtingUniCredit Banka jedna je od onih kojoj je snižen rejtingRejting agencija Moody's snizila je rejtinge čak 26 talijanskih banaka, među kojima su se našle i dvije najveće - UniCredit i Intensa Sanpaolo koje posluju i u Hrvatskoj.

U pojašnjenju svoj odluke iz Moody'sa su zapisali kako su talijanske banke izuzetno osjetljive na sve veće probleme sa financiranjem i izložene gomilanju nenaplativih kredita.

Kako prenosi WallStreet Journal, snižavanjem rejtinga talijanske su banke stavljene u rang s najlošijim bankama u Zapadnoj Europi.

Očekuje se da će Moody's nastaviti sa snižavanjem rejtinga banaka u Španjolskoj, Austriji i Švedskoj, a nije isključeno da bi do kraja lipnja više od 100 europskih banaka moglo dobiti niži rejting.

Naime, nedavna eskalacija krize u eurozoni, ali i oslanjanje većine europskih banaka na jeftine kredite Europske središnje banke kao glavni izvor financiranja, potaknula je val snižavanja rejtinga.

Pad rejtinga banaka odrazit će se i na cijene zaduživanja za građane, ali bi mogla imati i veće posljedice na banke u istočnim zemljama koje su u vlasništvu talijanskih banaka.

Također, Moody'sovo smanjenje rejtinga vjerojtano će potaknuti i druge rejting agencije da revidiraju svoj prognoze i rejtinge, što bi dodatno moglo naštetiti bankarskom sektoru u Europi.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
9/5/12

pravednik3, 15.05.12. 14:55

Živjela Grčka!

Razlika između aktivne i pasivne kamate ne bi smjela biuti veća od 1 posto... Sve ostalo je pljačka!


registracija
19/1/12

samirst34, 15.05.12. 15:58

počelo je


registracija
31/3/12

xyz11, 15.05.12. 18:03

a šta je sa švicarcem


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.05.12. 22:19

Ukočih se od straha! Panika, gubim pomalo svijest, pogled mi se zamućuje...hladan znoj, drhtavica, labrta mi se iskrenula a desno mi oko igra. Gdje je ona dobra stara rakiještina? Ili bolje štrik! Vidi makaze. Ma režem sve kartice prije neg' me izdaju ekstremiteti. Valjda me neće primjetiti žena i Rohi...Ništa od sladoleda s djecom ovaj vikend...na svadbe se ne odazivam. Štedim. Grčka je što ne želim doživjeti. Pa i Moody's mi se cereka. Jeba te, puknut ću. Đole, dotoči...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika