15.05.2012. / 13:36

Autor: Martina Čizmić

Najsnažnije računalo u Hrvatskoj proslavilo 10 godina

Danas računani klaster Isabella funkcionira unutar Centra za grid i napredno računarstvo u Srcu koji je referentno mjesto za istraživanje i uporabu klasterskih tehnologija u Hrvatskoj

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNajsnažnije računalo u Hrvatskoj proslavilo je ovih dana 10 godina postojanja. Klaster Isabella, koji se nalazi u Sveučilišnom računskom centru zapravo se sastoji od 48 računala, 240 CPU procesora, 796 CPU procesorskih jezgri, 4 GPU procesora, 1.8 TB radne memorije, te ima preko 55 TB diskovnog prostora. Njegov je glavni zadatak omogućiti zahtjevne obrade podataka u sklopu mnogih znanstveno-istraživačkih projekata koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Prvi računalni klaster, s 8 jednoprocesorskih čvorova, izgrađen je u Srcu u siječnju 2002. godine za potrebe projekta Ministarstva znanosti i tehnologije, s ciljem priključivanja Hrvatske europskom projektu DataGrid, koji je pokrenut i vođen od strane CERN-a. Isti je klaster, pod imenom računalni klaster Isabella, 8. svibnja 2002. godine stavljen na raspolaganje i akademskoj i istraživačkoj zajednici kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima, te ih potaknulo na širu uporabu tehnologija računalnih klastera i razvoj paralelnih algoritama i modela u računalnim granama mnogobrojnih temeljnih i primijenjenih znanosti.

"Te, sada daleke 2002. godine, DataGrid centar u Srcu bio je uspostavljen uz potporu tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije kao centar za razvoj i testiranje za LHC-ove eksperimente ALICE i CMS na kojima su sudjelovali stručnjaci s IRB-a, zagrebačkog PMF-a te splitskog FESB-a. Nakon završetka projekta ministarstvo znanosti je odlučilo izgrađene kapacitete dati na uporabu svim znanstvenicima i istraživačima u Hrvatskoj. Iako se s današnje pozicije čini da se radilo o zanemarivim resursima, u to je vrijeme to bio značajni, pionirski impuls hrvatskoj znanosti, a već smo iste godine Isabellu proširili s 8 novih dvoprocesorskih računala", rekao je prof. dr. sc. Robert Manger.

"Srce kao glavno raskrižje akademske i istraživačke mreže i središnje čvorište hrvatske grid infrastrukture CRO NGI, logično je mjesto za smještaj i neprekidni razvoj zajedničkog računalnog klastera, koji služi svim onim hrvatskim znanstvenicima i istraživačima koji trebaju računalne resurse za najzahtjevnije potrebe svojih projekata", naglasio je dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Danas računani klaster Isabella funkcionira unutar Centra za grid i napredno računarstvo u Srcu koji je referentno mjesto za istraživanje i uporabu klasterskih tehnologija u Hrvatskoj. Centar prati, ispituje i implementira napredne računalne tehnologije, gradi i omogućava uporabu računalnih sustava visoke učinkovitosti (HPC - High Performance Computing), te daje korisnicima potporu pri uporabi tih sustava.

Isabella se intenzivno koristila i koristi se za zahtjevna paralelna računanja za mnogobrojne znanstvene i istraživačke projekte. Danas ju tako koristi za 58 projekata više od 180 znanstvenika iz vodećih sveučilišnih i znanstvenih ustanova u Hrvatskoj. Ima i značajnu ulogu i u obrazovanju novih stručnjaka i njihovom osposobljavanju za uporabu tehnologija paralelnog računanja, a pruža i jedinstvenu platformu za transfer stečenih znanja i iskustava iz akademske zajednice u gospodarstvo i druga područja mogućih primjena.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika