15.05.2012. / 16:47

Autor: Hina

Ostojić: Dug osječkoga KBC-a 380 milijuna kuna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je tijekom današnjeg posjeta osječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) da je njegov ukupni dug 380 milijuna kuna, od čega je 104 milijuna kuna dug veledrogerijama stariji od 365 dana, a dug svih kliničkih bolnica u Hrvatskoj veledrogerijama je 114 milijuna kuna.

Rajko OstojićRajko OstojićMinistar zdravlja Rajko Ostojić rekao je tijekom današnjeg posjeta osječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) da je njegov ukupni dug 380 milijuna kuna, od čega je 104 milijuna kuna dug veledrogerijama stariji od 365 dana, a dug svih kliničkih bolnica u Hrvatskoj veledrogerijama je 114 milijuna kuna.

Nakon obilaska osječkoga Kliničkoga bolničkog centra ministar Ostojić rekao je na konferenciji za novinare kako je iznenađen teškim stanjem Klinike za neurologiju i Klinike za unutarnje bolesti te da nova uprava "mora hitno poraditi" kako bi se u njima poboljšali zdravstveni uvjeti.

Podsjetio je da je prije 15-ak dana izabrano novo upravno vijeće KBC-a i dodao da je nedavno imenovan i obnašatelj dužnosti ravnatelja tog centra, a razlozi za smjenu nisu samo financijski, nego i organizacijski.

U osječkome KBC-u zaposleno je 3259 djelatnika, od kojih je samo 66 posto zdravstvenih. U drugim hrvatskim bolnicama taj je omjer 75 posto i više, a cilj je da zdravstvenih djelatnika u bolnicama bude oko 80 posto.

Ministar Ostojić istaknuo je kako je, primjerice, samo prošle godine osječki KBC platio više od tri milijuna kuna zateznih kamata osječkome Vodovodu zbog neplaćene vode. Dodao je kako su se tim novcem mogla kupiti barem tri ultrazvučna uređaja.

Pred novom upravom je mnogo posla kako bi se razina zdravstvenih usluga vratila na onu koju je hrvatsko zdravstvo imalo 80-ih godina, kada smo bili u samom vrhu europskog zdravstva, a u nekim granama i svjetskoga zdravstva.

Već danas, rekao je ministar, osječki KBC raspisat će natječaj za nabavu triju ultrazvučnih aparata, od kojih će jedan biti za kardiologiju, koja trenutačno ima samo jedan takav aparat. Uskoro bi se trebao kupiti ultrazvučni aparat i za osječku ortopediju, gdje se na operaciju kuka čeka i do 400 dana.

"Za novog ravnatelja podržat ću onoga koji predloži najbolja rješenja, između ostalog za smanjivanje liste čekanja i otvaranje dnevne bolnice", rekao je ministar i dodao kako je svakako pred novim vodstvom osječkoga KBC-a pronalaženje boljih organizacijskih rješenja.

Na novinarsko pitanje "postoji li bojazan da će se sve manje mladih odlučivati na studij medicine zbog čestih prozivanja za rad, što izaziva određeni strah, te zbog uvjeta rada, plaća i ostalog", ministar je odgovorio kako je činjenica da se liječnici često medijski prozivaju. Istaknuo je kako to i treba činiti ako je argumentirano i dokazano te da je on prvi koji neće dopuštati pogreške i propuste, no, dodao je, činjenica je da je danas hrvatska medicina umjesto "u ofenzivi postala defenzivna".

"Sigurno da ćemo ulaskom u Europsku uniju izgubiti velik broj liječnika, no za očekivati je da će se oni nakon određenog broja godina vratiti u Hrvatsku", rekao je ministar Ostojić.

Zamoljen da prokomentira slučaj zamjene mrtvorođene djece u splitskome KBC-u, ministar je rekao kako se dogodio proceduralni propust koji se nije smio dogoditi te da je u tu bolnicu poslana inspekcija Ministarstva zdravlja. Obaviještena su i mjerodavna državna tijela, istaknuo je i dodao da će odgovorni "biti sankcionirani".

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 15.05.12. 17:11

Interesantno bi bilo vidjeti tko su ti (sada već bivši) rukovodioci bolnice koji su doveli bolnicu u ovo financijsko i organizaciono stanje. Jedan mali intervju sa njima ne bi bio naodmet da vidimo i njihovu stranu priče (makar je to jako sumnjivo samo po sebi da nisu reagirali ranije i javnim istupima sami upozorili na teško stanje u bolnici).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika