15.05.2012. / 17:10

Autor: Hina

Kalambura idućeg tjedna na optuženičkoj klupi

Sanja Kalambura, oko čijeg se imenovanja za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podigla prašina, idućeg bi tjedna trebala sjesti na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda na kojem će joj se suditi zbog zloporabe položaja i ovlasti kojima je taj fond oštećen za više od 330 tisuća kuna pri nabavi kontejnera za smeće u Perušiću.

Sanja Kalambura (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Sanja Kalambura (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Sanja Kalambura, oko čijeg se imenovanja za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podigla prašina, idućeg bi tjedna trebala sjesti na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda na kojem će joj se suditi zbog zloporabe položaja i ovlasti kojima je taj fond oštećen za više od 330 tisuća kuna pri nabavi kontejnera za smeće u Perušiću.

Kalambura je 19. travnja imenovana direktoricom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no već tjedan dana poslije vlada ju je razriješila jer se utvrdilo da je protiv nje podignuta optužnica zbog slučaja iz 2006. kada je u tom fondu radila kao voditeljica projekta iz područja zaštite okoliša.

Postavilo se pitanje kako je Kalambura uz pravomoćnu optužnicu dobila potvrdu da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Njezin odvjetnik Stjepan Vokić tvrdio je da je prilikom prijave na javni natječaj imala čistu kaznenu evidenciju jer je optužnica bila povučena, no internom istragom na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu otkrilo se da je potvrdu dobila zbog nenamjernog propusta službenice.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, koja je stala iza imenovanja Kalambure, ustvrdila je kako su kaznenu prijavu protiv nje podnijele osobe iz fonda u čijim nečasnim radnjama nije htjela sudjelovati. U to je vrijeme na čelu fonda bio Vinko Mladineo, protiv kojega je podignuta optužnica zbog umiješanosti u aferu "Fimi media" i protiv kojega se vode istrage zbog sumnje da je sudjelovao u lažnom otkupu PET ambalaže te nezakonito poslovao sa zadarskim poduzetnikom Mihom Zrnićem Marinovićem, vlasnikom tvrtke "Odlagalište sirovina". Sumnja se da je u tim slučajevima fond oštećen za najmanje 115 milijuna kuna.

Pozivajući se na tvrdnje odvjetnika Kalambure, ministrica Holy izjavila je kako "postoje informacije da je u tijeku odbačaj optužnice protiv Kalambure" i da se samo čeka povratak sutkinje s bolovanja. Zagrebački Županijski sud to je ocijenio nedopustivim prejudiciranjem sudske odluke.

Optužnicu protiv Kalambure podigao je USKOK u svibnju 2010., a u veljači prošle godine postala je pravomoćna. Slučaj je u međuvremenu ustupljen zagrebačkome Županijskom državnom odvjetništvu. Početak suđenja bio je najavljen za kraj kolovoza 2011., no suđenje je odgođeno zato što nisu došli svi optuženici. U travnju ove godine spis je nakratko vraćen tužiteljstvu, nakon čega je "bez odbačaja optužnice" vraćen sudu.

Sutkinja Rajka Tomerlin-Almer novi početak suđenja najavila je za 24. svibnja, kada bi se uz Kalamburu na optuženičkoj klupi trebali pojaviti bivši pročelnik za komunalne poslove u općini Perušiću Božo Milković, direktor tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada Srđan Černi, njemački poduzetnik Werner Trautmann i njegova supruga Marina Vuković-Trautmann. Tada će se znati i je li optužnica izmijenjena.

Kalambura se, po optužnici iz 2010., tereti da je 2006. Milkovića uputila da se radi nabave kontejnera za smeće obrati Černiju. Općina je nakon toga pozvala određena poduzeća da dostave ponude, među ostalim i tvrtke Černija i Trautmanna. Općinsko poglavarstvo, koje je od fonda tražilo pomoć kako bi riješilo problem nelegalnog odlaganja smeća, prihvatilo je Trautmannovu ponudu kao najpovoljniju, nakon čega je u listopadu 2006. Milković, po uputi Sanje Kalambure i Černija, potpisao da je općina zaprimila kante, kontejnere i spremnike za komunalni otpad vrijedne 573 tisuća kuna iako roba naznačena u otpremnicama nije dostavljena.

Fond je po ugovoru s općinom, kojim je utvrđeno da će u financiranju kupnje kontejnera sudjelovati sa 70 posto, na račun općine u listopadu 2006. uplatio oko 400 tisuća kuna. Milković je taj novac odmah proslijedio na račun tvrtke Marine Vuković-Trautmann.

Kalambura je optužena za zloporabu položaja i ovlasti, Milković za nesavjesni rad u službi i krivotvorenje isprave, a ostalo troje za pomaganje u zloporabi položaja kojima je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost oštećen za 330 tisuća kuna.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika