15.05.2012. / 17:39

Autor: Hina , Nacional.hr

U sjeni "uspjeha" palestinskih zatvorenika

Prisilni štrajk glađu

Komentirajući priču o palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, čuveni aktivist Noam Chomsky kazao je kako se radi o jednom od brojnih užasa što se dešavaju u "okupiranim teritorijima". No, znatno šira zatvorska priča ona je o cjelokupnoj Gazi, čije je stanovništvo, za razliku od ovih zatvorenika, podvrgnuto prisilnom štrajku glađu

Pogled iz Gaze; ArhivaPogled iz Gaze; ArhivaSuprotstaviti se Izraelu nenasiljem može polučiti ohrabrujuće rezultate, izjavili su u utorak Palestinci nakon što je štrajk glađu zatvorenika urodio ustupcima izraelske strane.

Dogovor o prekidu jednomjesečnog štrajka glađu, na koji je u ponedjeljak pristalo oko 1.600 palestinskih zatvorenika, sklopljen je uoči Dana nakbe (Dan katastrofe) kojim Palestinci obilježavaju proglašenje izraelske države 15. svibnja 1948., nakon čega je 700.000 Palestinaca napustilo ili je bilo primorano napustiti svoje domove.

Dvojica palestinskih zatvorenika gladovala su čak 77 dana, izazvavši bojazan izraelske strane od negativnih odjeka ukoliko umru. Prema dogovoru kojem je kumovao Egipat, Izrael je pristao ukinuti samicu za 19 Palestinaca i ukinuti zabranu posjeta obitelji i rođaka koji žive u Pojasu Gaze, području pod kontrolom Hamasa.

Izrael je također pristao osloboditi zatvorenike zatočene bez suđenja šest ili više mjeseci, prema odredbi o tzv. "administrativnom pritvoru".

"Nadam se da će ovaj potez Izraela pridonijeti izgradnji povjerenja između dviju strana i promicanju mira", kazao je Mark Regev, glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua.

"Lekcija koju smo ovdje naučili je da otpor, jedinstvo i solidarnost mogu pomoći političkom pokretu", zaključio je politički analitičar Hani Al-Masri.

Chomsky: Cijela Gaza je zatvor

Komentirajući priču o palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, čuveni aktivist Noam Chomsky kazao je kako se radi o jednom od brojnih užasa što se dešavaju u "okupiranim teritorijima".

"Izrael priznaje postojanje nekoliko stotina zatvorenika u administrativnim pritvorima, ali zbog nepostojanja nadzora ili nekakve inspekcije, ne možemo znati da li je to istinita brojka. Neki od zatvorenika su bili tamo godinama, bez ikakvih optužbi i samo temeljem sumnji. Neki od njih zatvarani su u više navrata. Zatvorenički štrajk glađu je protest protiv tih kršenja osnovnih ljudskih prava", kazao je Chomsky u emisiji Democracy Now!

Slavni lingvist ukazao je pritom i na znatno širi problem s kojim se suočava palestinski narod. Problem je, doduše, iste zatvoreničke naravi.

"Gaza je i dalje zatvor pod totalnom opsadom. Mislim, Egipat je otvorio malo granica, tako da postoji neki izlaz i ulaz, ali u osnovi situacija je ista već godinama. Oni ne mogu izvoziti svoje proizvode. Izraelska mornarica je praktički zabranila ribolov. Područje je nemoguće obnavljati jer zbog blokade nema građevinskog materijala. Manji sektor stanovništva bogati se trgujući preko sustava podzemnih tunela, dok je većina stanovništva Gaze podvrgnuta prisilnom štrajku glađu", istaknuo je Chomsky, parafrazirajući izraelske dužnosnike, čije riječi od prije nekoliko godina vjerno predočavaju situaciju na terenu: "ne želimo ih ubiti sve, jer to neće izgledati dobro, ali ćemo ih držati na dijeti, odnosno na razini golog preživljavanja".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika