15.05.2012. / 18:02

Autor: Hina

Uzdrmana optužnica protiv "Puma"

Iskaz kojim je bivši pripadnik 7. gardijske brigade "Pume" Ivica Krklec u policiji priznao krivnju i teretio svog zapovjednika Tihomira Šavorića i suborca Alena Topleka za ubojstvo četvero civila u BiH u akciji "Južni potez" 1995. zagrebački Županijski sud danas je izdvojio iz spisa ocjenivši ga nezakonitim.

Tihomir Šavorić (Foto: Matija Topolovec/PIXSELL)Tihomir Šavorić (Foto: Matija Topolovec/PIXSELL)Iskaz kojim je bivši pripadnik 7. gardijske brigade "Pume" Ivica Krklec u policiji priznao krivnju i teretio svog zapovjednika Tihomira Šavorića i suborca Alena Topleka za ubojstvo četvero civila u BiH u akciji "Južni potez" 1995. zagrebački Županijski sud danas je izdvojio iz spisa ocjenivši ga nezakonitim.

Krklec je lipnju 2011. dao iskaz u zagrebačkoj policiji u nazočnosti odvjetnika Dragana Baltića kojeg mu je dovela policija i koji mu je savjetovao da prizna krivnju. Krklec je to i učinio i pritom je teretio i dvojicu suoptuženika, no njegov novi branitelj po službenoj dužnosti Josip Reljić zatražio je od sudskog vijeća, pred kojim se od veljače vodi postupak, izdvajanje iskaza iz spisa.

Vijeće suca Tomislava Juriše na današnjem je ročištu odlučilo izdvojiti spis ustvrdivši kako je u slučaju Krkleca povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima i njegovo pravo na pravično suđenje jer mu policajci prilikom uhićenja nisu predočili za što ga se sumnjiči, nisu mu omogučili nesmetanu komunikaciju s odvjetnikom niti su odvjetniku dali uvid u spis.

Na ovu odluku zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, a do konačne odluke o zakonitosti iskaza suđenje će biti prekinuto.

Obrane trojice optuženika smatraju da je odlukom suca Juriše optužnica uzdrmana, odnosno cijeli slučaj doveden u pitanje. Tvrde, naime, da tužiteljstvo osim Krklecovog nezakonitog iskaza nema nikakve druge dokaze.

Šavorić je, inače, danas u svojoj obrani ponovo odbacio optužbe da je počinio ratni zločin, to jest naredio ubojstva civila kod Mrkonjić Grada u BiH, naglasivši da je dva mjeseca prije akcije "Južni potez" kod Knina UNPROFOR-u predao 1500 srpskih civila kojima "nije pala dlaka s glave".

Šavorića se tereti da je 10. listopada 1995. nepoznatim pripadnicima brigade zapovjedio da hicima iz automatskih pušaka ubiju dvoje nepoznatih civila, muškarca i ženu u dobi od oko 40 godina. Idućeg dana je, prema optužnici, Toplek iz automatske puške ubio ženu u dobi od oko 60 godina i njezino tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu, a potom je Krklec na Šavorićevu zapovjed ubio muškarca u dobi od oko 50 godina.

Šavorićevi suoptuženici brane se sa slobode, a on je u pritvoru u Remetincu od listopada 2009. kada je uhićen s još šestoricom suboraca zbog strijeljanja šestorice ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike Srpske u akciji "Maestral 2", u rujnu 1995. kod Glamoča u BiH. Za taj je zločin s još njih četvoricom nepravomoćno osuđen krajem listopada prošle godine. Dobio je šest godina zatvora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 15.05.12. 19:55

Amerikanci malo, malo i pobiju desetak civila u Avganistanu ......... Kako će se tek njihovi dečki vući po sudovima, ili kako bi se vukli kad bi naši sudili.


registracija
30/12/08

csiki, 15.05.12. 23:39

To je pravna katolicka Hrvatska. Ubijati je dozvoljeno samo ako su zrtve bez oruzja stariji i dobija se odlikovanje heroja RH ako zrtva zena ili dete


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 06:02

Csiki, idi more, pa vi se bre Srbi u tom slučaju okitiste medaljama da vam ramena padaju. Četekovci, Vukovar, Škabranja, Srebenica, itd......


registracija
30/12/08

csiki, 16.05.12. 07:25

Laudate mogli ste nabrajati Lora Karlovac Sisak Osijek slucaj heroja humaniste Mercepa Glavasa Fam. Zec gde pravedna drzava donela pravednu odluku a koji su osudjeni za vreme izdrzanja kazne prave decu kuce idu na letovanje putuju u inostranstvo itd. To ima samo "pravnoj" RH. Inace nisam srbin ni ne zivim u Srbiji.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 07:37

@csiki
mora da je strašno živjeti u državi koju ne voliš.

Ja volim živjeti u Hrvatskoj. Kakva je takva je, moja je i ja je volim pa makar Srbi rekli za nju sve najgore.


registracija
30/12/08

csiki, 16.05.12. 08:57

Lepo sto covek moze da zivi u drzavi sto voli makar da ima mrlje na savesti inace se kaze: Svaki pocepani dzak nadje zakrpu. Ja zivim u najlepsoj drzavi na svetu i volim ga sa svojim priljateljima i nije etnicko cista. Inace dobro poznajem i RH i pre i posle rata proveo sam nekoliko godina kod Vas i mislio sam da cete stvoriti jednu drzavu pravnu nazalost iznerili ste i mene i mnoge


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 09:30

@csiki
u životu ako nisam nekom pomogao sigurno nisam ni odmogao, ali ako već spominješ mrlje i savijest mogu reći: Ako Srbi u Hrvatskoj mogu živjeti noseći na savjesti sve što su napravili Hrvatima ne vidim zašto to ne bi mogli Hrvati koji su se branili.


registracija
30/12/08

csiki, 16.05.12. 10:35

Samo se branili, zene starci dece zarobljenici oni nisu mogli napadati ili to se ne racuna to je selektivna "pravna" drzava. Oni koji su poginuli oruzjem u ruci to razumem ali oni kojima dato kiselina ubijanje mentalni bolesni to vec zlocin koji se kaznjava makar Bog


registracija
1/3/11

Laudate, 16.05.12. 15:13

@csiki,
eh, tako je to kad se od drveta ne vidi šuma i kaže se "šume nema".
Tako tipično srpski kad su u pitanju njihovi zločini.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika