15.05.2012. / 18:43

Autor: Hina

Lesar o vladajućima:

"Neoliberalni" napad na cijenu rada

Lesar je na konferenciji za novinare kazao kako je riječ o metodama "prepisanim iz neoliberalnog priručnika", ocijenivši kako će se raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru, uz izgovor da su oni neodrživi, brzo prenijeti i u privatni sektor

Photo: Goran Stanzl/PIXSELLPhoto: Goran Stanzl/PIXSELLPredsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas u Osijeku kako su Zakon o poticanju zapošljavanja i raskidanje kolektivnih ugovora u javnome sektoru alati kojima se aktualna vlada služi kako bi snizila cijenu rada.

Lesar je na konferenciji za novinare kazao kako je riječ o metodama "prepisanim iz neoliberalnog priručnika", ocijenivši kako će se raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru, uz izgovor da su oni neodrživi, brzo prenijeti i u privatni sektor.

Ustvrdio je kako su modeli, poput Zakona o poticanju zapošljavanja koji je donesen uz obrazloženje da se mladim ljudima želi omogućiti stjecanje radnog iskustva, poznati u Europskoj uniji, ali se tamo provode uz dva preduvjeta. Potrebno je da država zna koji profil kadrova treba osposobiti i to onda stimulira, te da takva mjera bude dio ukupnog gospodarskog programa tako da se zna što će biti s tim ljudima po isteku određene stimulativne mjere, rekao je Lesar.

Lesar je dodao kako tvrtke koje u tome sudjeluju u takvim programima treba birati na javnome natječaju kako se ne bi dogodila situacija da poslodavac koji, primjerice, dvije godine ne isplaćuje plaće ili ne uplaćuje doprinose, ovakvim mjerama dobije besplatnu radnu snagu.

On drži kako je Zakon o poticanju zapošljavanja "strašno opasan presedan" i "alat za ucjenjivanje ljudi u svim profesijama", jer preko 85 posto zaposlenih u Hrvatskoj ima ugovore na određeno vrijeme, a poslodavci ih sada mogu ucjenjivati besplatnom radnom snagom.

Lesar je ustvrdio kako popularnost stranke raste i nakon parlamentarnih izbora, ali da to promatraju kao "akontaciju građana za budućnost", jer će prvi ozbiljni test biti lokalni izbori iduće godine.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
2/4/10

Njofra, 15.05.12. 19:31

Lesar očigledno već dugo (ili nikada) nije radio kod poslodavca koji ovisi o uspješnosti na tržištu. Niti jedan poslodavac ne voli zapošljavati ljude koji još nisu "uhodani" i ne znaju raditi svoj posao (a to su oni koji su tek izašli s faksa). Stoga bi samo glupan na poslove visoke stručne spreme zapošljavao svake godine novog pripravnika. Tu bi "zaradio" na njegovoj plaći i istovremeno višestruko izgubio na uspješnosti svoga posla.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 15.05.12. 20:09

Neoliberalni!!?!?

ne znam zasto se koriste neke bezvezne fraze da bi se bezveze pametovalo.
Nema tu "neoliberalizma" ili slicnih gluposti, to je jednosavni napad na demokraciju, strategija u kojoj neke interesne grupe kupuju blesave politicare da iskrivljavaju zakone kako bi izigravali demokraciju, prinicip po kojem su svi isti pred zakonom, princip po kojem je jedan covjek jedan glas.


registracija
17/6/05

torpedo, 16.05.12. 09:28

@Njofra Potpuno se slazem.

Lesar se 'brine' za zaposlene radnike, no ocito ga ne brinu oni koji nemaju posla.

Hrvatska nije usamljeni asteroid u svemiru, vec se nalazimo u visoko kompetitivnom okruzenju. Smanjenjem cijena rada, nasi proizvodi i usluge postaju konkurentniji. Takodjer, visak kapitala ostvaren od usteda bi mogao pomoci da se otvori jos koje radno mjesto.

Ne treba odmah sve crno gledati. Jasno je da ce se tesko zivjeti uz manje place, ali moramo gledati dugorocno. Svi promasaji prethodnih vlada danas dolaze na naplatu i to bi moglo trajati jedno desetljece.

Pa pogledajte Njemacku, u periodu do 2002 - 2011 place uopce nisu pratile rast zivotnih troskova (smanjivala se cijena rada). Prakticno su bile zamrznute. Rezultat toga, nikad manja nezaposlenost. .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika